Lekkert søtt og billig

Denne musserende vinen har så mange kvaliteter at den bare må prøves.
Aase E. Jacobsen
03 Juni 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Først og fremst er Vergnes Blanquette Méthode Ancestrale (10475) en veldig god søt musserende vin. Med deilig kjøttfull frukt, god syre og fint skum og ganske tørr avslutning til tross for at den har en ganske høy restsødme. Derfor passer den til et bredt spekter av retter fra sommerlige gleder som jordbær og fruktsalat til sterkt krydret mat fra så vel Thailand som India. Dessuten fungerer den veldig godt til et assortert ostebord. Den tar geitost av typen chèvre veldig bra. Samt tørre oster som vellagret parmesan, gouda eller manchego.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Månefasen viktig
For det andre er dette en helt spesiell vinstil som har lange tradisjoner. Og som er omspunnet med myter. Eller skal vi si mysterier. For fremstillingsmetoden lar seg visstnok ikke forklare helt ut. Den svært søte druemosten gjærer, uten tilsetning av fremmedgjær, frem til et alkoholnivå på drøyt 5 prosent. Denne halvgjærete vinen har derfor mye restsukker. På samme måte som for eksempel moscato d'asti. Så fremt vinen filtreres (for å stoppe gjæringen) og tappes i flaske på et spesielt tidspunkt, under en fallende måne i mars måned, vil gjæringen starte på ny.

Vinen får dermed to nye alkoholprosenter, og blir litt mindre søt, samtidig som aromaene blir mer komplekse. Dette skjer altså ikke med mindre månefasen er riktig. Hvorfor har ingen funnet ut eksakt, men produsentene som fortsatt følger denne gamle tradisjonen, méthode ancestrale, aksepterer at det er slik.

Boblevinens vugge
Selvsagt har klimaet i Limoux hvor denne tradisjonen hører hjemme, også mye å si. Limoux ligger altså i Languedoc, men er likevel et kjølig og ikke spesielt tørt klima. Årsaken er at dette er den vestlige delen av fylket, ved foten av Pyrénéene, og så langt unna Middelhavet at også Atlanterhavet har en viss innflytelse.

Vår vin kommer fra den østre delen av Limoux. Nærmere bestemt i St Hilaire som hevder å ha "funnet opp" musserende vin-konseptet. Det skal ha vært i 1531 at en munk ved klosteret i St Hilaire oppdaget at vinen han så møysommelig hadde tappet og korket hadde dannet fine bobler, og at den hadde fått en annen karakter. At vin starter å gjære igjen hvis det fortsatt er levende gjærceller og nok sukker i vinen etter en kald vinter, er ingen sensasjon. Det finnes det mange bevis på. Selv i Bibelen er det flere referanser til vin som sprudler.

Høstes sent
Men den naturlige boblevinen fra Limoux er spesiell, også mye takket være druen mauzac, som nesten bare dyrkes her og hos naboen Gaillac. Druen blomstrer og modner ganske sent, og det har hatt betydning for utviklingen av den spesielle vinstilen, siden vinen altså aldri ville rekke å gjære helt ut før vinteren kom.

Domaine de Martinolles reserverer sine eldste (mer enn 35 år) mauzac-planter til denne vinen. Disse vinmarkene ligger ved 250-280 m.o.h. og har et kalk- og leirholdig jordsmonn. Kun helt sunne druer brukes til denne vinen som altså stort sett lager seg selv - og det kjennes på smaken.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her