Drikke
Lekker økologisk sauternes

Lekker økologisk sauternes

Château Guiraud er det første slottet i Sauternes som sertifiseres som økologisk. Men det er likevel kvaliteten på vinen som imponerer aller mest.
Aase E. Jacobsen
22 November 2012 - 12:58

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Château Guiraud 2009 + Petit Guiraud 2009 (1937) er så lekker som en sauternes kan bli. Det betyr imponerende fruktkonsentrasjon, enorm viskositet, flott syre, stor munnfølelse, ja, rett og slett uhyre deilig, nærmest en fruktbombe uten å være vulgær. Dette er vin som holder formen mye lengre enn eieren – sikkert 50 år.

2009 er dessuten et godt år for søt bordeaux siden årgangen har kombinasjonen av en lang varm sommer og gode vilkår for utvikling av edelråte (botrytis) fra slutten av september. Det er dette siste elementet som gir sauternesvinen dens spesielle aroma og karakter.

Les mer om botrytis her

Med 85 hektar produseres likevel bare 100.000 flasker av den store vinen som allerede i 1855-klassifikasjonen fikk benevnelsen «premier grand cru» - bedre blir det ikke. Det som ikke når opp til de strenge kvalitetskravene for denne vinen, særlig fra yngre vinstokker, brukes til Petit Guiraud – en «moderne» sauternes. Denne vinen som lages i maksimalt 40.000 flasker har akkurat den samme miksen av to tredeler sémillon og resten sauvignon blanc som toppvinen, men av druer med litt lavere sukkerinnhold. Det gir en litt lettere vin, men fortsatt med alle sauternes-vinens lekre egenskaper.

Les mer om sauternes her

Guiraud lager også en tredjevin, men den er ikke til salgs her til lands. Det er derimot en pakke – the Sweet pack – med en halvflaske av hver av de to andre. En lykke for alle som er på jakt etter godt vinkjøp, elsker søt vin og som har tålmodighet. Petit Guiraud drikker du denne julen – den andre lar du ligge.

Guiraud lager også en tørr hvitvin, G de Guiraud, en smaksrik og karakterfull hvitvin med flott syrestruktur og velintegrert fat. En utmerket partner til rike sjømatretter.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her