Til tross for at retten har fått god dæsj med sitronsaft som også setter sitt tydelige preg, behøver vi ikke bekymre oss veldig mye for hva vi skal drikke til lammegryta. Det eneste som er viktig å ha i tankene er at hvis vi velger vin, må den være saftig og ha nok syrer til å møte lammefettet som alltid finnes i kjøttet selv om det er aldri så renskåret. Samtidig som tanninene må være relativt bløte siden dette ikke på noen måte er en utpreget fet rett.
Fra samme område
Det enkleste er å holde seg i regionen, altså Navarra, hvor det lages mye god vin. Området er litt i skyggen av velkjente Rioja, og har en del fellestrekk med vinene derfra. Den store forskjellen er imidlertid at tempranillo ofte blandes med cabernet sauvignon og merlot. Som hos Chivite, en av de fremste produsentene i området.
Eller Rioja
Chivite Coleccion 125 Reserva 2011 passer da også som hånd i hanske sammen med lammegryta. Det myke lett utviklete bærpreget samt innslaget av lær smyger seg rundt den saftige lammekjøttsmaken og den gode bærfriskheten renser fint opp.
En langt rimeligere og mer partypreget vin er supersaftige Fiesta Azul y Garanza 2016.
Men du behøver ikke begrense deg til Navarra. Det finnes nå utrolig mange saftige og herlige rødviner fra andre spanske regioner som gjør jobben.
Se alle de spanske vinene som passer til lam her
Men også en fransk løsning til lammet er fornuftig. Bordeaux og lam er en klassiker, og selv om sitroninnslaget forstyrrer i denne sammenhengen, blir kombinasjonen vellykket så lenge vi velger en ung, ukomplisert og fruktdrevet bordeaux med myke tanniner og god friskhet. Ch. Lauduc 2014 er en slik vin. Enda bedre smaker faktisk en vin fra en annen den av sørvestlige Frankrike, nemlig Cotes Catalanes og Majas DM Rouge 2015