Til tross for at retten har fått god dæsj med sitronsaft som også setter sitt tydelige preg, behøver vi ikke bekymre oss veldig mye for hva vi skal drikke til lammegryta. Det eneste som er viktig å ha i tankene er at hvis vi velger vin, må den være saftig og ha nok syrer til å møte lammefettet som alltid finnes i kjøttet selv om det er aldri så renskåret. Samtidig som tanninene må være relativt bløte siden dette ikke på noen måte er en utpreget fet rett.

Fra samme område

Det enkleste er å holde seg i regionen, altså Navarra, hvor det lages mye god vin. Området er litt i skyggen av velkjente Rioja, og har en del fellestrekk med vinene derfra. Den store forskjellen er imidlertid at tempranillo ofte blandes med cabernet sauvignon og merlot. Som hos Chivite, en av de fremste produsentene i området.

Eller Rioja

Chivite Coleccion 125 Reserva 2011 passer da også som hånd i hanske sammen med lammegryta. Det myke lett utviklete bærpreget samt innslaget av lær smyger seg rundt den saftige lammekjøttsmaken og den gode bærfriskheten renser fint opp.

En langt rimeligere og mer partypreget vin er supersaftige Fiesta Azul y Garanza 2016

Men du behøver ikke begrense deg til Navarra. Det finnes nå utrolig mange saftige og herlige rødviner fra andre spanske regioner som gjør jobben. 

Se alle de spanske vinene som passer til lam her

Men også en fransk løsning til lammet er fornuftig. Bordeaux og lam er en klassiker, og selv om sitroninnslaget forstyrrer i denne sammenhengen, blir kombinasjonen vellykket så lenge vi velger en ung, ukomplisert og fruktdrevet bordeaux med myke tanniner og god friskhet.  Ch. Lauduc 2014 er en slik vin. Enda bedre smaker faktisk en vin fra en annen den av sørvestlige Frankrike, nemlig Cotes Catalanes og Majas DM Rouge 2015

På neste side finner du oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her