Lam i påsken

Apéritif serverer lam som påskemeny og selvfølgelig med noe godt å drikke til. Her finner du en tradisjonell lammestek såvel som påskewok. Bare forsyn deg.
Redaksjonen
08 April 2000 - 18:25

Lam har lange tradisjoner som påskemat, uansett hvor påsken feires. Reiser du til fjells i påsken finner du mange gode tips til hvilke lammeretter du kan ta med deg til hytta. Nyter du ferien hjemme, vil du kanskje bruke dagen til å slappe av og kose deg istedenfor å henge over grytene. Da kan det være lurt å forberede påsken litt i god tid. Lag store porsjoner som kan varmes opp igjen etter en tur på ski, gatelangs eller ved sjøen.
 
Vi anbefaler lammestek i skiver som kan varieres i det uendelige med godt tilbehør. Du kan lage en spennende wok eller prøve deg på et helt lammelår. Kanskje en god lammegryte, eller hva med grillede lammekoteletter?
 
Påskestek
(6-8 porsjoner)
 
1 lammestek u/ben, ca. 2 kg
ca. 2 kg poteter
6 gulrøtter
2 purre
1 løk
3-4 båter hvitløk
2 ts salt
10 hele pepperkorn
1 1/2 ss rosmarin, timian eller basilikum
1 flaske tørr hvitvin/eplecider
4 dl vann
 
1.Skrell og skjær poteter, gulrøtter og purre i 2-3 cm store biter. Del løken i båter.
2.Legg halvparten av grønnsakene i en gryte. Legg steken over og dekk med resten av grønnsakene, salt, pepper og urtekrydder.
3.Hell over vin/cider og vann og kok opp. Legg på lokk og la steken trekke på svak varme i ca. 1 time og 30 minutter. Bruk steketermometer - 70 grader for rosa stek og 76 grader for gjennomstekt. Pass på at gryten ikke koker tørr.
La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp. Server med grønnsakene og kraften.
 
Skal du være hjemme har du kanskje muligheten til å lage et skikkelig gourmetmåltid. Dette er hjemmesitternes klare favoritt.
 
Vinforslag: En sørfransk rødvin er tingen her som Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2012 (31930) eller Dom. d'Andézon 2012 (31337).
 
Påskewok
(4 porsjoner)
 
600 g lammekjøtt
2 ss olivenolje
1/2 slangeagurk
2 gulrøtter
1 liten boks babymais eller maiskorn
1 1/2 l kraft (vann + buljong)
2 ss soyasaus
2 ss maisenna
1 ss honning evt. brunt sukker
1 ss sherry evt. solbærsaft
1 ss eddik
 
1.Skjær kjøttet, agurken og gulrøttene i tynne strimler. Gulrøttene kan evt. grovrives.
2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 min. på sterk varme. Legg til side.
3.Fres grønnsakene i olje og ha kjøttet tilbake i woken.
4.Bland sammen ingrediensene til sausen og hell over i woken. Rør til det tykner og maten er klar for servering.
Server med ris og loff.
Jerngryte eller stekepanne kan brukes istedenfor wok.
 
Vinforslag: Hvitt er ideelt til denne retten som meget rimelige Viña del Mar Torontel 2000 (13120). Ønsker du å drikke rødt, foreslår vi Sunrise Cabernet Sauvignon (31018).
 
Lammestek
(6-8 porsjoner)
 
1 lammelår, ca, 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
1 løk i båter
3 gulrøtter i skiver
3/4 l vann
1.Gni lammelåret godt inn med krydder
 
2.Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form.Legg låret over og stikk inn steketermometeret. Stek ved 125 grader i 2-3 timer
(70 grader for rosa stek og 76 grader for gjennomstekt)
3.La steken hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
Server lammesteken med f.eks. fløtegratinerte poteter og gode grønnsaker.
Husk du må ikke steke lammelåret, du kan koke det også!
 
Vinforslag: En klassisk rett får følge av en rødvin fra klassiske Rhône som Cairanne Brusset les Coteaux du Travers 2001/2002 (11505).
 
Lammegryte med bønner
(4 porsjoner)
 
800 g grytekjøtt med ben
olje til steking
2 løk
1 boks hermetiske tomater
1 ts basilikum
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks tomatbønner
 
1.Brun kjøttstykkene i olje. Tilsett grovhakket løk og la den surre noen minutter. Ha i tomater, salt, pepper og basilikum, la det trekke ved svak varme i ca. 20 minutter.
2. Tilsett tomatbønner. La alt bli gjennomvarmt.
Server gjerne kokte poteter eller brød til.
 
Vinforslag: En rustikk og smaksrik rødvin som Monaci-Copertino Eloquenzia 2001 (7315).
 
Lammekoteletter med timiansmør
(3-4 porsjoner)
 
6-8 lammekoteletter
olivenolje
salt og pepper
Timiansmør:
100 g smør
2 båter hvitløk
2 ss sitronsaft
1 ss frisk hakket timian
pepper
 
1.Rør smøret mykt. Tilsett knust hvitløk, sitronsaft, timian og pepper og rør godt sammen. Lag en rull av smøret, pakk det i folie og legg i kjøleskapet. Kryddersmøret holder seg i kjøleskapet i mange dager.
2.Stek kotelettene pent brune i olivenolje og dryss over salt og pepper.
3.Server lammekotelettene med stekt sjampinjong, squash, tomatbåter, stekte poteter, timiansmøret og friske basilikumblader.
NB: Lammekoteletter er også utmerket til grilling!
 
Har du lyst på en variant til lammekoteletter kan du jo prøve lammeskiver. Det er lammestek eller lammebog skåret i skiver. Hvis det ikke finnes ferdige lammeskiver i kjøttdisken, så be dem om å skjære noen for deg. Lammeskivene har lite ben og kjempegodt kjøtt. Får vi foreslå lammeskivene servert på en seng av poteter og grønnsaker?
 
Vinforslag: En smaksrik og prisgunstig rødvin med syrer som renser opp er Borgo Reale Negroamaro 2003 (13686). Finnes også i magnum på samme varenummer (klikk på navnet).

Kilde: Oppskrifter Opplysningskontoret for kjøtt
Vinforslag: Aase E. Jacobsen
Foto:Kim Holthe

Priser og vinforslag oppdatert pr. mars 2002

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her