De 141 rettene finnes i en kokebok som ble trykket i 3000 eksemplarer og utsolgt i løpet av to dager, og som ikke kommer ut i nytt opplag. Evenementet eller rekordforsøket fant sted under Storhusholdningsmessen på Sjølyst i Oslo og skaffet Stiftelsen Nordlysfondet, som jobber for kreftsyke barn, og Foreningen for hjertesyke barn 250 000 kroner hver. All arbeidsinnsats fra kokkelandslaget, Bengt Wilsons fototeam - som tok ett bilde hvert tredje minutt - og trykkeriet PDC Tangen var gratis. Det var også råvarene fra BAMA, Augusta Arnesen, Tine, Carl Evensen, Køltzow og Ewos samt tjenester fra et kobbel av andre bedrifter og enkeltpersoner. Til sammen 120 personer var engasjert i de 46 hektiske timene det tok å lage boken. Markedsverdien av innsatsen er drøyt 2 millioner. En skikkelig bransjeinnsats som det kom mye matnytte og glede ut av.
Initiativet til kokeboken er allestedsnærværende Bengt Wilson som for øvrig er kokkelandslagets altmuligmann og store beskytter. Wilson stod også bak det forrige rekordforsøket i 1995 som hadde kvernet kjøtt som tema. Det var for øvrig et nordisk samarbeidsprosjekt med kokketeam fra alle fem land. Det er neppe siste gangen Wilson drar i gang en slik innsamlingsaksjon selv om han er engasjert i to nye restaurantprosjekter i Oslo. - Med dagens teknologi vet jeg at vi kan gjøre jobben enda raskere, så jeg ser ikke bort fra at vi trår til igjen når neste anledning byr seg, sier Wilson. Som forklarer valget av laks som en av de mest fleksible råvarene som tenkes kan. At det stemmer er lett å se for det er enorm variasjon blant de 141 rettene i boka.
Det hele startet i 1992 - også da med laks som råvare - da Wilson ble bedt om å finne på noe i forbindelse med det årets Storhusholdningsmesse. - Siden datteren min var født med en nyre for mye, hadde jeg vandret ut og inn av barneavdelingen på sykehus og sett med selvsyn hvilken trist skjebne de mange hjertesyke barna led. Jeg brant for å kunne bidra og grep begjærlig denne sjansen, forteller Wilson.
- Det er en glede å kunne bidra med det vi kan best, nemlig å lage mat. Alle som har kjøpt kokeboken har dessuten gitt sine kroner til noen som virkelig trenger dem. Og vi har møtt en utrolig stor velvilje før og under gjennomføringen av dette stuntet. Totalt har disse prosjektene gitt 1,5 millioner til et mer meningsfylt liv for syke barn, avslutter Wilson.
Salat med asparges og bokhvetenudler
1 porsjon
Drikkeforslag: Enten den serveres som lunsjerett eller som forrett passer det godt med et glass kaldt lyst øl eller en god og fruktig hvitvin som spanske
Laks i østersbuljong
1 porsjon
Kok alle ingrediensene til buljongen et par minutter. Legg laksefileten rå i tallerkenen, fordel grønnsakene fra buljongen over og helle til slutt den rykende varme buljongen over. Dryss over gressløk og pynt med kjørvel.
Vinforslag: En hvitvin med god fruktsødme og fin friskhet må til som
Fish !amp! Chips
1 porsjon
Drikkeforslag: Kaldt øl er perfekt til. Vil du ha vin, er denne et rimelig og godt alternativ,
Røykelakssalat Lyonnaise
2 porsjoner
Stek røykelaksskivene i olivenolje. Stek baconterningene og legg dem på kjøkkenpapir. Stek loffterningene. Fordel lakseskivene på store tallerkener. Drypp olivenolje og kvern pepper over. Legg på posjerte egg. Fordel salat, loff- og baconterninger over. Drypp vinaigrette (olivenolje og sitron/rødvinseddik) over. Kvern litt mer pepper over til slutt.
Drikkeforslag: Lyst øl er forfriskende til denne utmerkede lunsjretten, men også en hvitvin med OK frukt og middels fylde som
Grillet laks med petis pois og salatsbayonne med soyasjy
1 porsjon
Vinforslag: En smaksrik rett som trenger en fyldig hvitvin med god friskhet som