Drikke
Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Hvis du tror grüner veltliner bare har pære og hvit pepper å by på, vil disse vinene overbevise deg om noe annet.
29 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Michael Gindl SOL 2009 (3560)er en fyldig og lekker vin med veldig god konsentrasjon og massiv frukt. En skikkelig kul vin som smaker fortreffelig i dag, til retter med lyst kjøtt, men som tåler fint 10-12 år i kjelleren.

Sol og soul

Navnet har den fått fra vinmarken Sol i landsbyen Hohenruppersdorf i området Weinviertel hvor man har dyrket druer siden 1300-tallet. Selv om det er et lokalt navn, tillegger vinmakeren Michael Gindl det en overført betydning som også gjenkjennes internasjonalt – sol og soul.

Les mer om Østerrikes vinområder

Han sammenligner vinen sin med hohenruppersdorfene som var kjent for sin egenrådighet og frihetstrang. De underla seg bare keiseren i Wien som for øvrig ikke er langt unna.

Vinen bestemmer selv

På samme måte får vinen Sol leve sitt eget liv. Den er ferdig gjæret og modnet når den selv vil. Den ligger normalt to år på bunnfallet etter gjæringen. Denne langsomme modningen foregår i 700 liters fat fra Michaels egen eikeskog. Den tappes ufiltrert for at mest mulig av den opprinnelige smaken skal være med helt ut i glasset.

Han lager bare 1500 flasker av denne vinen per år siden det bare er druer fra de eldste (45 år og mer) vinplantene som inngår. Jordsmonnet i denne svakt kuperte delen av det nordøstlige Østerrike er sammensatt, men hos Michael er det snakk om sandblandet leire og mer fruktbar avleiringsjord.

Mye håndarbeid

Det er særlig dette siste i det enorme slettelandskapet i Weinviertel som ga østerriksk grüner veltliner dens dårlige rykte på grunn av høye avlinger og dermed lite karakter. Avstanden til Michaels vinfilosofi kunne ikke vært større.

Han bekjenner seg nemlig til gjennomført naturlige metoder med mye håndarbeid - selv om Facebook-siden hans avslører litt bruk av bensindrevne hjelpemidler. Druene presses i små trepresser. Druene tilsettes ikke gjær men gjærer med det de har fra naturens side.

Biodynami i Østerrike

Vinplantene gjødsles med egenprodusert kompost som stammer fra hans mange høylandsfe, og Michael lager også sine egne preparater til bruk i det biodynamiske jordbruket.

Han lager også andre flotte viner av samme drue, som Michael Gindl Buteo 12 2010 (3556). Den er modnet i 12 måneder på bunnfallet i fat av akasietrær fra egen skog. Michael Gindl Buteo 2011 (3549)er samme vin men kun fra ståltank.

Søt og floral

Han lager sågar en søt vin under samme navn, Michael Gindl Sweet Buteo Eiswein 2010 (3554) men nå av en annen drue, nemlig welschreisling, som ikke er beslektet med «rhinskriesling», men er identisk med (mye av) det som kalles riesling i Ungarn og Nord-Italia. Denne druen er mest interessant i søt versjon, noe Michaels utgave dokumenterer veldig godt.

I hans enkleste vin, Michael Gindl Flora 2011 (3555), inngår «ekte» riesling, men det er særlig den lille dosen med muscatel som setter sitt preg på vinen. En floral (som navnet antyder) vin med lett sødmefylt frukt og bra friskhet for sommerlig hygge. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her