Drikke
Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Michael Gindl lager lagringsdyktige viner av druen grüner veltliner

Hvis du tror grüner veltliner bare har pære og hvit pepper å by på, vil disse vinene overbevise deg om noe annet.
29 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Michael Gindl SOL 2009 (3560)er en fyldig og lekker vin med veldig god konsentrasjon og massiv frukt. En skikkelig kul vin som smaker fortreffelig i dag, til retter med lyst kjøtt, men som tåler fint 10-12 år i kjelleren.

Sol og soul

Navnet har den fått fra vinmarken Sol i landsbyen Hohenruppersdorf i området Weinviertel hvor man har dyrket druer siden 1300-tallet. Selv om det er et lokalt navn, tillegger vinmakeren Michael Gindl det en overført betydning som også gjenkjennes internasjonalt – sol og soul.

Les mer om Østerrikes vinområder

Han sammenligner vinen sin med hohenruppersdorfene som var kjent for sin egenrådighet og frihetstrang. De underla seg bare keiseren i Wien som for øvrig ikke er langt unna.

Vinen bestemmer selv

På samme måte får vinen Sol leve sitt eget liv. Den er ferdig gjæret og modnet når den selv vil. Den ligger normalt to år på bunnfallet etter gjæringen. Denne langsomme modningen foregår i 700 liters fat fra Michaels egen eikeskog. Den tappes ufiltrert for at mest mulig av den opprinnelige smaken skal være med helt ut i glasset.

Han lager bare 1500 flasker av denne vinen per år siden det bare er druer fra de eldste (45 år og mer) vinplantene som inngår. Jordsmonnet i denne svakt kuperte delen av det nordøstlige Østerrike er sammensatt, men hos Michael er det snakk om sandblandet leire og mer fruktbar avleiringsjord.

Mye håndarbeid

Det er særlig dette siste i det enorme slettelandskapet i Weinviertel som ga østerriksk grüner veltliner dens dårlige rykte på grunn av høye avlinger og dermed lite karakter. Avstanden til Michaels vinfilosofi kunne ikke vært større.

Han bekjenner seg nemlig til gjennomført naturlige metoder med mye håndarbeid - selv om Facebook-siden hans avslører litt bruk av bensindrevne hjelpemidler. Druene presses i små trepresser. Druene tilsettes ikke gjær men gjærer med det de har fra naturens side.

Biodynami i Østerrike

Vinplantene gjødsles med egenprodusert kompost som stammer fra hans mange høylandsfe, og Michael lager også sine egne preparater til bruk i det biodynamiske jordbruket.

Han lager også andre flotte viner av samme drue, som Michael Gindl Buteo 12 2010 (3556). Den er modnet i 12 måneder på bunnfallet i fat av akasietrær fra egen skog. Michael Gindl Buteo 2011 (3549)er samme vin men kun fra ståltank.

Søt og floral

Han lager sågar en søt vin under samme navn, Michael Gindl Sweet Buteo Eiswein 2010 (3554) men nå av en annen drue, nemlig welschreisling, som ikke er beslektet med «rhinskriesling», men er identisk med (mye av) det som kalles riesling i Ungarn og Nord-Italia. Denne druen er mest interessant i søt versjon, noe Michaels utgave dokumenterer veldig godt.

I hans enkleste vin, Michael Gindl Flora 2011 (3555), inngår «ekte» riesling, men det er særlig den lille dosen med muscatel som setter sitt preg på vinen. En floral (som navnet antyder) vin med lett sødmefylt frukt og bra friskhet for sommerlig hygge. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her