Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Michael Gindl SOL 2009 (3560)er en fyldig og lekker vin med veldig god konsentrasjon og massiv frukt. En skikkelig kul vin som smaker fortreffelig i dag, til retter med lyst kjøtt, men som tåler fint 10-12 år i kjelleren.
Sol og soul
Navnet har den fått fra vinmarken Sol i landsbyen Hohenruppersdorf i området Weinviertel hvor man har dyrket druer siden 1300-tallet. Selv om det er et lokalt navn, tillegger vinmakeren Michael Gindl det en overført betydning som også gjenkjennes internasjonalt – sol og soul.
Les mer om Østerrikes vinområder
Han sammenligner vinen sin med hohenruppersdorfene som var kjent for sin egenrådighet og frihetstrang. De underla seg bare keiseren i Wien som for øvrig ikke er langt unna.
Vinen bestemmer selv
På samme måte får vinen Sol leve sitt eget liv. Den er ferdig gjæret og modnet når den selv vil. Den ligger normalt to år på bunnfallet etter gjæringen. Denne langsomme modningen foregår i 700 liters fat fra Michaels egen eikeskog. Den tappes ufiltrert for at mest mulig av den opprinnelige smaken skal være med helt ut i glasset.
Han lager bare 1500 flasker av denne vinen per år siden det bare er druer fra de eldste (45 år og mer) vinplantene som inngår. Jordsmonnet i denne svakt kuperte delen av det nordøstlige Østerrike er sammensatt, men hos Michael er det snakk om sandblandet leire og mer fruktbar avleiringsjord.
Mye håndarbeid
Det er særlig dette siste i det enorme slettelandskapet i Weinviertel som ga østerriksk grüner veltliner dens dårlige rykte på grunn av høye avlinger og dermed lite karakter. Avstanden til Michaels vinfilosofi kunne ikke vært større.
Han bekjenner seg nemlig til gjennomført naturlige metoder med mye håndarbeid - selv om Facebook-siden hans avslører litt bruk av bensindrevne hjelpemidler. Druene presses i små trepresser. Druene tilsettes ikke gjær men gjærer med det de har fra naturens side.
Vinplantene gjødsles med egenprodusert kompost som stammer fra hans mange høylandsfe, og Michael lager også sine egne preparater til bruk i det biodynamiske jordbruket.
Han lager også andre flotte viner av samme drue, som Michael Gindl Buteo 12 2010 (3556). Den er modnet i 12 måneder på bunnfallet i fat av akasietrær fra egen skog. Michael Gindl Buteo 2011 (3549)er samme vin men kun fra ståltank.
Søt og floral
Han lager sågar en søt vin under samme navn, Michael Gindl Sweet Buteo Eiswein 2010 (3554) men nå av en annen drue, nemlig welschreisling, som ikke er beslektet med «rhinskriesling», men er identisk med (mye av) det som kalles riesling i Ungarn og Nord-Italia. Denne druen er mest interessant i søt versjon, noe Michaels utgave dokumenterer veldig godt.
I hans enkleste vin, Michael Gindl Flora 2011 (3555), inngår «ekte» riesling, men det er særlig den lille dosen med muscatel som setter sitt preg på vinen. En floral (som navnet antyder) vin med lett sødmefylt frukt og bra friskhet for sommerlig hygge.