San Leonardo 2015 er i en klasse for seg når det kommer til bordeauxinspirert raffinement fra det nordøstlige Italia. Men Terre di San Leonardo 2017 er ikke langt unna, og det til en tredel av prisen.
Med den får du en lekker og myk cedertre- og solbærpreget smak og tydelig cabernetkarakter helt ut, tanninene er slanke og finkalibrerte, ettersmaken er lang. En deilig munnfull til en liten penge når vi måler mot tilsvarende kvalitet, enten i Italia eller Bordeaux.
Så hva er det som gjør at noen lager bordeauxinspirerte viner i dette Alpeområdet? Det kan være lett å tro at det er et resultat av å følge en trend – fra den gangen cabernetbølgen rullet over særlig Toscana. Og ja, det er en sammenheng, for markien Carlo Guerrieri Gonzaga som en stor bordeauxelsker, fikk inspirasjonen fra blant annet møtet med en annen marki, nemlig Mario Incisa della Rocchetta på San Guido. Som er selve startpunktet for nevnte bølge. Han hadde plantet de første cabernetstokkene på 1940-tallet, og Sassicaia ble født i 1968. Resten er vinhistorie.
Carlo Guerrieri Gonzagas familie har også en lang historie, ikke overraskende siden vi snakker om italiensk adel. Eiendommen San Leonardo på 300 hektar (hvorav 25 er vinmarker) har vært i deres eie i 300 år, men har en vinhistorie som går tilbake til før år 1000 år, den gangen det var et kloster.
Nå har familien 44 års erfaring med å dyrke bordeauxdruer i Trentinos kalkholdige grusjordsmonn. Første årgang av San Leonardo var for øvrig 1982, så når produsenten hevder at vinen er laget for å utvikle seg videre i 30 år, har de belegg for det. De skal ha et solid bibliotek med årganger tilbake til 1982 for dokumentasjon.
Bordeauxdruer i det tøffere alpeklimaet i Trentino blir naturlig nok annerledes enn på den toscanske vestkysten. I enkelte årganger kan druene slite med å modne, og cabernet sauvignon er en sentmodnende sort. Derfor er det ikke uvanlig å kjenne igjen druesortens ofte litt grønne urtepregete karakter. 2015 var en solrik og uproblematisk årgang, 2017 hadde flere utfordringer underveis, med frost og en kjølig start på sommeren, men hentet seg inn. Derfor er Terre di San Leonardo så vellykket i denne årgangen, og San Leonardo 2015 så perfekt.
Forskjellen på de to er ikke bare årgangen, men også at Terre har mer merlot i miksen, som gjør den litt mykere, all den tid merlot modner tidligere enn cabernet. San Leandro er derfor mer av en risikosport enn Terre, men når naturen spiller på lag, blir det også gode resultater som i 2015.
I vinkjelleren følger begge samme oppskrift med 15-18 dagers spontangjæring med skallene i sementtanker. Mens Terre har bare en liten andel av vinen som er modnet i eik, får «den store vinen» to år i en blanding av nye, ett og to år gamle franske eikefat.
San Leonardo Carmenère 2015 er også en spennende vin av en uitaliensk drue. Det man trodde var cabernet franc viste seg å være carménère. Resultatet er en veldig interessant studie av denne druen fra et kjølig klima og som viser at druesorten kan produsere raffinement.
Den kjølige beliggenheten gjør forholdene ideelle også for hvitvinsdruer. Valget av druesort henger tett sammen med bordeauxinspirasjonen. Vette Sauvignon Blanc 2020 er en fyldig og aromatisk hvitvin med god fruktig druekarakter og lett urtesødme. Utmerket følge til sjømat med saus.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..