Godbiter i pollisten
Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux

Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux

At San Leonardo kan lage old school-viner med dagens temperaturøkninger, skyldes alpeklimaet i Trentino.
22 September 2021 - 12:45

11185401-1.jpg [44.67 KB]San Leonardo 2015 er i en klasse for seg når det kommer til5264201-1.jpg [43.31 KB] bordeauxinspirert raffinement fra det nordøstlige Italia. Men Terre di San Leonardo 2017 er ikke langt unna, og det til en tredel av prisen.

Med den får du en lekker og myk cedertre- og solbærpreget smak og tydelig cabernetkarakter helt ut, tanninene er slanke og finkalibrerte, ettersmaken er lang. En deilig munnfull til en liten penge når vi måler mot tilsvarende kvalitet, enten i Italia eller Bordeaux.

Så hva er det som gjør at noen lager bordeauxinspirerte viner i dette Alpeområdet? Det kan være lett å tro at det er et resultat av å følge en trend – fra den gangen cabernetbølgen rullet over særlig Toscana. Og ja, det er en sammenheng, for markien Carlo Guerrieri Gonzaga som en stor bordeauxelsker, fikk inspirasjonen fra blant annet møtet med en annen marki, nemlig Mario Incisa della Rocchetta på San Guido. Som er selve startpunktet for nevnte bølge. Han hadde plantet de første cabernetstokkene på 1940-tallet, og Sassicaia ble født i 1968. Resten er vinhistorie.

Guerrieri Gonzaga Family.jpg [1.02 MB]
Guerrieri Gonzaga-familien hvor Anselmo nederst til høyre er den som styrer vinproduksjonen sammen med faren Carlo øverst til venstre fortsatt ved sin side.

Carlo Guerrieri Gonzagas familie har også en lang historie, ikke overraskende siden vi snakker om italiensk adel. Eiendommen San Leonardo på 300 hektar (hvorav 25 er vinmarker) har vært i deres eie i 300 år, men har en vinhistorie som går tilbake til før år 1000 år, den gangen det var et kloster.

Nå har familien 44 års erfaring med å dyrke bordeauxdruer i Trentinos kalkholdige grusjordsmonn. Første årgang av San Leonardo var for øvrig 1982, så når produsenten hevder at vinen er laget for å utvikle seg videre i 30 år, har de belegg for det. De skal ha et solid bibliotek med årganger tilbake til 1982 for dokumentasjon.

San Leoanrdo Estate.jpg [439.66 KB]
San Leonardo-eiendommen ligger ved Alpene i Trentino nord i Italia.

Bordeauxdruer i det tøffere alpeklimaet i Trentino blir naturlig nok annerledes enn på den toscanske vestkysten. I enkelte årganger kan druene slite med å modne, og cabernet sauvignon er en sentmodnende sort. Derfor er det ikke uvanlig å kjenne igjen druesortens ofte litt grønne urtepregete karakter. 2015 var en solrik og uproblematisk årgang, 2017 hadde flere utfordringer underveis, med frost og en kjølig start på sommeren, men hentet seg inn. Derfor er Terre di San Leonardo så vellykket i denne årgangen, og San Leonardo 2015 så perfekt.

vignaiolo - farmer.jpg [438.62 KB]

Forskjellen på de to er ikke bare årgangen, men også at Terre har mer merlot i miksen, som gjør den litt mykere, all den tid merlot modner tidligere enn cabernet. San Leandro er derfor mer av en risikosport enn Terre, men når naturen spiller på lag, blir det også gode resultater som i 2015.

I vinkjelleren følger begge samme oppskrift med 15-18 dagers spontangjæring med skallene i sementtanker. Mens Terre har bare en liten andel av vinen som er modnet i eik, får «den store vinen» to år i en blanding av nye, ett og to år gamle franske eikefat.

11541901-1.jpg [38.58 KB]San Leonardo Carmenère 2015  er også en spennende vin av en uitaliensk drue. Det man trodde var cabernet franc viste seg å være carménère. Resultatet er en veldig interessant studie av denne druen fra et kjølig klima og som viser at druesorten kan produsere raffinement.  

11814101-1.jpg [41.79 KB]

Den kjølige beliggenheten gjør forholdene ideelle også for hvitvinsdruer. Valget av druesort henger tett sammen med bordeauxinspirasjonen. Vette Sauvignon Blanc 2020 er en fyldig og aromatisk hvitvin med god fruktig druekarakter og lett urtesødme. Utmerket følge til sjømat med saus.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

  • Produsent:
    Tenuta San Leonardo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Trentino-Alto Adige
    Pris:
    1149.90 kr
    Varenummer:
    11185401
    92 POENG
    Ten. San Leonardo
  • Produsent:
    Tenuta San Leonardo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Dolomiti (Dolomiten)
    Pris:
    1000.80 kr
    Varenummer:
    11541901
    90 POENG
    San Leonardo Carmenère
  • Produsent:
    Ten. San Leonardo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Trentino-Alto Adige
    Pris:
    279.90 kr
    Varenummer:
    5264201
    88 POENG
    Terre di San Leonardo
  • Produsent:
    Ten. San Leonardo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Dolomiti (Dolomiten)
    Pris:
    279.90 kr
    Varenummer:
    11814101
    86 POENG
    Vette di San Leonardo
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her