Drikke
Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Lagringsdyktig rødvin fra Provence

Bandol er Provences grand cru for rødvin, og ekstra god holdbarhet har vinen når den kommer i magnum.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2014 - 13:55

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dom. La Suffrene Bandol Les Lauves 2008 (9006)er allerede en drikkevennlig og morsom vin, men den vil utvikle seg videre i flasken i minst 15 år til. Det sørger både formatet og ikke minst råvarene for.

Høytliggende vinmarker

Den kommer fra en helt spesiell parsell med eldre vinstokker. Den måler bare én enkelt hektar og er blant de høyestliggende i Bandol. Så høyt oppe i åsen er det sand og kalkstein som dominerer jordsmonnet, noe som gir en mer elegant vinstil enn lengre ned hvor det blir mer og mer leire. Dessuten tar mistralvinden mer i høyden og gir en bedre ventilasjon, hvilket er gunstig for å unngå overoppheting for druene i dette solrike klimaet.

Les mer om Bandol

Domaine la Suffrene har tilsammen 52 hektar fordelt på en myriade av parseller. Deres vanlige røde, Dom. La Suffrene Bandol 2010 (9007), er dermed en miks av flere parseller.

Noen få flasker igjen

En bunnsolid vin den også som har gang på gang har demonstrert sitt lagringspotensial. Det finnes i skrivende stund noen ytterst få flasker av 1999-årgangen igjen på Linderud-polet i Oslo.

Les mer om 1999-årgangen

Bandol er intet unntak når det gjelder økende alkoholprosenter. Men allerede i utgangspunktet var dette potente viner, så økningen fra 13,5 til nå 14,5 på et par tiår er ikke plagsom.  

Rosé dominerer

Ellers er det rosévin som sørger for smør på brødet også hos Domaine la Suffrene. Så mye som to tredeler av volum innen Bandol er rosévin, hvilket egentlig er trist siden disse vinene er ment for tidlig konsum, men henter sine druer fra de samme vinmarkene som de røde. 2013-utgven av deres flotte rosé, Dom. La Suffrene 2013 (10102), må du vente enda noen måneder på.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her