Pastaen i denne retten lager du enkelt selv - det vil si du må ha bokhvetemel for å få til den grovere mørkere strukturen - og ikke minst sunnere pastaen. Men bokhvetepasta er også lett å finne i butikkhyllene. Så fortvil ikke, for middagen er rett rundt hjørnet. Som med det meste av sikringskost fra fjellstrøk er det lokale ingredienser som potet, kål, smør og ost. I Alpene bruker de utsrakt med hvitløk også og det gir retten det lille ekstra.
Dagens rett

Foto: (cirano83)
Lag kraftkost som i den italienske fjellheimen - og helt uten kjøtt
Pizzoccheri della Valtellina er navnet på denne tradisjonen fra de italienske Alpene. Som passer perfekt inn i norsk sikringskost også - spesielt nå i februarkulda.
Aase E. Jacobsen
19 Februar 2025 - 00:00
Italiensk fjellkost - Pizzoccheri della Valtellina

Fremgangsmåte
- Sikt 00-melet og bokhvetemelet i en bolle. Tilsett vann, en klype salt og begynn å elte sakte.
- Overfør deigen til en lett melet bakebord. Arbeid den raskt med hendene for å gjøre den homogen og kompakt.
- Når du har fått en jevn deig, kjevler du den ut til du får en leiv på 2 mm tykkelse.
- Skjær først deigen i 10 cm brede strimler som så skjæres i 1 cm brede strimler – dimensjonen skal altså være 10 x 1 cm.
- Skrell potetene og skjær dem i halve skiver. Skrell kålen, fjern kjernen og del bladene i to, fjern stilken og skjær kålbladene deretter i 2 cm brede strimler.
- Kok opp 6 liter lettsaltet vann i en stor kjele. Når det koker, tilsett kålbladene; kok dem i 2-3 minutter. Tilsett potetskivene og kok i ytterligere 6-8 minutter til al dente.
- Legg pizzoccheriene i vannet der kålen og potetene koker, noen om gangen, og kok dem i 8 minutter totalt.
- Skrell hvitløksfeddene, del dem i to. Varm smør i en panne og surr hvitløksfeddene lett i smøret. Ta ut når de begynner å bli gylne.
- Del osten i terninger.
- Løft opp pizzoccheri, poteter og kål med en hullsleiv. Legg dem på tallerkenen og fordel jevnt ost i terninger, smør uten hvitløk og rikelig med revet parmesan. Ikke rør for da moses potet og pasta.
Vi byr på flere hundre pastaretter du kan lage
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 305.00 kr Bestillingsutvalget87 POENG
Forsiden akkurat nå