Fondue har litt dårlig rykte på grunn av at mange forbinder retten med fonduegryten som støvet ned på toppen av skapet i barndommens kjøkken. Siden den aldri var i bruk, kunne det da heller ikke være noe godt, tenkte du kanskje. Men faktum er nok at den ble hentet ned når foreldrene dine hadde gode venner på besøk. Med andre ord ikke noe for datidens familiemiddager. Og med den utrolige matstøyen det er i alle mediekanaler har slike 70-talls hits nærmest druknet for godt. Spredte gjenopplivningsforsøk som en og annen kokebok har imidlertid ikke gjenskapt interessen fra den gang.
Derfor gjøres nok et forsøk på å introdusere fondue som den perfekte påskekos for hele familien. For er det noe både små og store liker, så er det saftig kjøtt med dipsauser. I tillegg er den lett og lage. Får barna være med på prosessen, smaker maten dessuten ekstra godt.
Selvsagt hører godt drikke til en så smaksrik fondue. Til barna bør du legge litt ekstra energi i drikken utover å åpne en brusflaske (som ikke er noe godt valg til maten). Tropisk juice enten det er fersken, mango eller enda mer eksotisk som guava, blandet med vann med kullsyre i forholdet 4:1 er en svært godt match til den fyldige kryddersmaken i dipene og den søt-salte smaken fra kokingen.
Litt Guinness-aktig gjennom sitt bløte runde bærpreg er argentineren Argento Malbec 2014 (46101) som for øvrig er et usedvanlig godt kjøp. Flasken i seg selv antyder en langt dyrere vin, men du leser riktig, den koster under 80 kroner og blåser dermed en hver boksvin av banen. For til fonduen er den utmerket. Hvis du likevel insisterer på boks, kan Robert Vic Rabbit Red Selection 2012 (45840) brukes, til nød.
Men ønsker du mer kompleksitet i vinen og en større smaksopplevelse er det utrolig mange muligheter. Kravet til vinen er at den skal være fyldig og sødmefylt i bærpreget, ha fine syrer og bløte tanniner. Denne fonduevarianten er faktisk laget for én spesiell vin, nemlig Masi Grandarella 2001 (41363) som er en nyskaping fra velkjente Masi. Vinen er laget av delvis tørkete druer, en prosess som øker konsentrasjonen av smak, sukker og syre i mosten, og resultatet blir derfor en mektig vin med mye sødme og god friskhet. Alkoholnivået er også svært høyt, hele 15,4 prosent, så du skal ikke drikke deg utørst på denne vinen. Men morsom er den, selv om den koster.
Masi har imidlertid et annet alternativ som er velkjente Masi Campofiorin 2010 (3339). Den er ikke på langt nær så kraftig som sin slektning men likevel med nok sødme og fylde til å møte krydderet i maten.
En annen og mindre kjent men svært spennende italiener er Rubrato Aglianico 2010 (33113) fra Feudi di San Gregorio som tilhører teten blant Italias vinprodusenter. Den er laget av en drue som kun trives i det vulkanske jordsmonnet i fylkene Campania (Vesuv) og Basilicata (Vulture) i Sør-Italia. En tøff drue som i Rubrato har fått piedirosso og primitivo som letter opp inntrykket og gjør vinen saftig og myk. Men fortsatt med nok av krefter til å følge fonduen og tilbehøret. En aldri så liten favoritt.
Fra lenger sør i Italia, nærmere bestemt Puglia, kommer Santera Primitivo di Manduria 2004 (13757). Den er laget av en av områdets hoveddruer, primitivo, og bærer tydelig preg av å komme fra et varmt klima. For her er masser av søte syltete røde og mørke bær samt krydder som i kombinasjon med fine syrer gjør den til en godt partner til fonduen.
Liker du viner med mer krydder fra fatet, i form av vanilje, nellik og eukalyptus, er australske Peter Lehmann Barossa Shiraz 2011 (31755) et meget godt valg. Denne produsenten holder til i Barossa som gir de største shirazvinene på grunn av sitt varme klima med mye smak i retning søte mørke skogsbær, mokka og sjokolade. Og midt i blinken til fonduen.
Kjøttfondue med asiatisk touch
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger på ca 2x2 cm og grønnsakene i passe porsjonsbiter. Tre kjøtt og grønnsaker på spydene, ikke for mye, kun en kjøtt- og en grønnsaksbit, og la koke i ca 2-3 minutter, litt avhengig av hvor gjennomkokt du vil at kjøttet og grønnsakene skal være. Dypp i dipene og spis sammen med godt brød og/eller sprø snacks som rekechips eller andre typer.
Pris pr porsjon ca kr 60-65.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
83 POENG
-
81 POENG
-
80 POENG