Kraftkar kåret til Årets ost

Den vellagrete blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvollost, tok både gull og sølv under Landsutstillingen for gardsost 2009.
Redaksjonen
02 Oktober 2009 - 12:14

- Helt fantastisk. En bedre bekreftelse på at det man jobber med er riktig, kan man vel knapt få, forteller Egil Smith-Meyer i gårdsmeieriet Tingvollost.

Som gullmedaljevinner i klassen for mykoster, ble Kraftkar tildelt tittelen Årets ost, i skarp konkurranse med fjorten andre gullmedaljevinnere. Med en litt yngre variant av samme osten, tok Kraftkar sågar også sølvmedalje.

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:
"Til tross for et utseende som kan være uvant for noen, så er dette en fantastisk ost som konkurrerer ut det beste som importeres av blåmuggost når det kommer til smak. Produsenten har gjort et solid håndverk og har vært villig til å investere både i råstoff og i tid for å få frem et produkt med særpreg. Osten er lagret i over et år og er tilsatt fløte. Smaken er rik og rund og utvikler seg over lang tid i munnen."

I tillegg til Kraftkar, mottok Tingvollost ytterligere en sølvmedalje og to bronsemedaljer for sine øvrige oster. Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri lokalisert i Tingvoll kommune på Nordmøre, som har laget syv forskjellige typer hvit- og blåskimmeloster siden etableringen i 2003.

Familiebedriften mottok tidligere i år sølv i kåringen av Nordens beste ost, og er også nominert til prisen for Årets produkt i råvarekonkurransen Smaken av Norge.

Landsutstillingen for gardsost arrangeres i regi av interesseorganisasjonen Norsk Gardsost, og er det nærmeste man kommer et NM for ost. Juryen er satt sammen av en ysteteknolog, en kokk og en forbruker med god kjennskap til ost. Totalt deltok 44 produsenter i årets konkurranse.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her