Matkurs og vinkurs

Vinkurs i Oslo 11. juni

Her får du smake alt fra petit chablis til sjelden grand cru på magnumflaske
Foto: (MarkSwallow)

Her får du smake alt fra petit chablis til sjelden grand cru på magnumflaske

Denne junikvelden får du blant annet smake en helt unik grand cru chablis fra magnumflaske. Det blir bare denne ene sjansen, så la den ikke gå fra deg.
Julie Helene Amundsen
28 Januar 2019 - 08:00

Chablis er en av Frankrikes eldste vinområder og gir i dag en av verdens mest ettertraktede vinstil.

Nordmenn er dessuten verdens fremste chabliselskere, og det er det vi skal feire denne kvelden.

Det som gjør vinene her i fra så unike er det helt spesielle jordsmonnet kjent som kimmeridge, som inneholder store mengder østersfossiler. Dette gir Chablis' viner den karakteristiske mineralske smaken. 

Les mer om det som kjennetegner Chablis' jordsmonn her

  Foto: kodachrome25

La Chablisienne ble grunnlagt som et kooperativ av druedyrkere i Chablis i 1923. De ville skille seg ut, og satte derfor som krav at alle bøndene skulle levere ugjæret druemost isteden for hele druer. Dette gjør det lettere å skille de enkelte vinmarkene og sikre den beste kvaliteten. La Chablisienne er flere ganger kåret til verdens beste vin-kooperativ. 

Hervé Tucki

Denne sommerkvelden får vi besøk av La Chablisiennes nærmest legendariske ambassadør, Hervé Tucki. Etter å ha nærmest vokst opp i vinhuset, tok han over etter sin far som direktør. Han har også hatt ansvar for hovedvinlagret, men i dag reiser han verden rundt for å snakke om Chablis og La Chablisienne. Han er også svært involvert i vinlagingen. 

På denne spennende smakingen får du teste alt fra husets Petit Chablis, en favoritt hos mange, til mer lagringsdyktige og strålende mineralske Premier Cru-er og Grand Cru-er.

Her kan du se hva Aperitif mener om vinene til La Chablisienne

Kvelden avsluttes på best tenkelige måte med Chablis Grand Cru Château Grenouilles 2012 Magnum som ikke er tilgjengelig på polet. La Chablisienne eier siden 2003 i alt 7,2 hektar av Grenouilles totalt 9,37 hektar. Og Château Grenouilles er navnet på vinen som lages av druer fra de eldste vinstokkene. Grenouilles er derfor er ganske sjelden grand cru, og Château Grenouilles er ekstremt sjelden - og i magnum enda sjeldnere.

Dette er trolig den eneste muligheten du får til å smake denne vinen.

Denne grand cru-en er en sørvest vendt,  og alle druene her i fra er håndplukket og nøye selektert. Denne legendariske vinen viser Chablis' ekte og eksepsjonelle lagringspotensial. Du kan bare glede deg.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her