Kokker kan spare penger

Mange kokker kan spare gode penger dersom det blir gjennomslag for kravet om minstefradrag for selvstendige næringsdrivende.
Redaksjonen
19 Juni 2007 - 01:17

Alle nordmenn med en inntekt fra en arbeidsgiver har et minstefradrag. Samtidig driver nær 150 000 norske menn og kvinner for seg selv, uten at de har noe minstefradrag i skatt fra den virksomheten de driver.
 
De driver på egen risiko, betaler like mye skatt som alle andre - men har nesten ingen rettigheter. Det er prisen å betale for å forsøke å skape egen næring.
 
Mange kokker
En stor andel av de selvstendig næringsdrivende i Norge jobber i tjenesteytende næringer, som blant andre kokker. De er med andre ord frilansere, som langt på vei jobber omtrent på like linje med andre lønnsmottagere. I Norge finnes det over 125 000 enkeltpersonforetak av denne typen, mens snaut 25 000 også har egne ansatte og gjerne driver litt større virksomhet.
 
18 000 kroner
De som arbeider på denne måten har ikke noe minstefradrag fra de inntektene de har gjennom firmaet sitt. Det de får trekke fra, er vanlige utgifter de har for å få virksomheten de driver til å tjene penger. Det vil interesseorganisasjonen Bedriftsforbundet og Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) ha en slutt på.
 
Nå har disse foreningene sendt et brev til Finansdepartementet med forslag om et "næringsfradrag".
 
Betaler mer skatt
- En næringsdrivende med inntekt på 200 000 kroner betaler i dag nesten 18 000 kroner mer i skatt enn en lønnsmottager, som følge av manglende minstefradrag. Det er ikke riktig at den som driver for seg selv skal ha et betydelig høyere skattetrykk enn andre, sier administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet til e24.no.
 
Argumentasjonen til brevskriverne er todelt. For det første mener de at dagens minstefradrag ikke lenger er hva det var.
 
Støttefradrag
- Til å begynne med var minstefradraget et lite fradrag som var ment å dekke over de aller minste kostnadene man hadde som arbeidstager. Dette har utviklet seg til å bli et støttefradrag av ganske stor betydning, sier Sandra Riise, administrerende direktør i NARF.
 
På slutten av 1980-tallet var minstefradraget på 7000 kroner. I dag er dette på nær 64 000 kroner, noe som er en økning på 800 prosent. I samme periode har prisene i Norge steget 56,4 prosent.
Fordeler borte
For det andre mener de at fakturareglementet nå er strammet mye inn. Det betyr at de "fordelene" næringsdrivende tidligere hadde ved å drive selvstendig - at man mer eller mindre lovlig gjorde en del fradrag som strengt tatt var av privat karakter - nå er færre. Dermed er det også blitt vanskeligere å trekke fra normale utgifter man faktisk har, fordi grenseland mellom privat og næring er mer detaljert.
 
Og de mener de har en god sak, blant annet fordi det vanlige minstefradraget mange har, men altså ikke alle, ofte blir brukt til skattelette.
 
- Når politikere gir skattelette, øker minstefradraget, og man må spørre om hvem som da skal få. Alle, eller bare de med en arbeidsgiver, spør Bolstad i Bedriftsforbundet.
NB
Bildene er illustrasjonsbilder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her