Kokkelandslaget klar for OL

Med gull i blikket er det norske kokkelandslaget på vei til bransjens OL i Erfurt i Tyskland. På pressekonferansen onsdag fortalte det ti mann sterke laget om forventningspress og detaljerte forberedelser.
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 02:00

- Vi er meget fornøyde med resultatene på de siste generalprøvene. Vi har justert en del underveis, men regner med å ta siste finpuss i Erfurt, sa manager Harald Osa.
 
Osa fortalte om en hektisk sluttspurt der kokkene har jobbet døgnet rundt.
 
- De siste årenes gode resultater viser at vi har en reell sjanse å ta OL-gull. Det hadde vært gøy å slå sølvet fra 1996, sier manageren til Newswire.
 
Lastebil med mat
Ved avreise til Tyskland har laget med seg blant annet 25 kilo gelatin, sjokolade, trøffel, norske meierivarer, kasseroller, visper, eddik, krydder og to kjøleskap.
 
- Vi fyller en hel lastebil med råvarer og materiale. God planlegging og nøye forberedelser kan være utslagsgivende når marginene er små. Vi har leid eget kjøkken på SAS-hotellet i Erfurt slik at forholdene skal være best mulige, sier Osa.
 
Landslaget regner også med et par turer til Berlin, 25 mil unna, for å få tak i førsteklasses råvarer.
 
600 nordmenn
Søndag går startskuddet for drøyt 30 lag fra hele verden, og torsdag 26. oktober blir det sammenlagte resultatet kunngjort. De største konkurrentene til det norske laget er Sveits, Singapore, Sør-Afrika og Sverige.
 
- Norge konkurrerer i varmmat på mandag og kald mat på onsdag, noe vi er veldig fornøyd med. Varmmat er vårt sterkeste kort og i de siste konkurransene har vi nådd helt til topps. Det hjelper på selvfølelsen, sier lagkaptein Jørn Lie som håper på god støtte fra de omlag 600 nordmenn som er tilstede.
 
Oppgaven er å en lage treretters middag til 110 personer i løpet av fem timer. Menyen består av Kamchatkakrabbe med blomkåk og varm tomatgelé, rosmarinstekt kalvefilet med braissert rødkål, steinsopp og mandelpoteter, og hvit sjokolade og lime chiboust til dessert.
 
- Vi har vært heldige med vår gruppe. USA og Island er sterke lag, mens Romania, Russland og Tsjekkia er enklere motstandere, sier Lie.
 
Ekstrahjelp i kake
Parallelt med varmmat konkurransen må laget forberede onsdagens presentasjon av kaldmat.
 
- Vi vet at vi stiller noe svakere i kaldmat, men hvis alle ti kokkene har en god dag kan alt skje. Dessuten har vi vært så heldige at vi har fått med oss forsterkninger på konditorsiden, sier landslagskapteinen.
 
Både Rune Kristian Elnan fra ungdomslandslaget, og tidligere medlem av kokkelandslaget Nina Sjøen, er kalt inn som ekstrahjelp på søtsaker. Og dette kan komme godt med når lagene skal fylle og dekorere et 14 kvadratmeter stort bord.
 
- Vi skal blant annet lage en seksrettes meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade eller karamell, sier Lie.
 
Dommerne stiller store krav til smak, utseende, farger, kunstferdighet og konsistens. Det norske bordet skal pyntes i jordfarger med fliser, blader, norsk sten og sildrende vann.

 
 
Kokkelandslaget med forsterkninger klare for gullkampen i Erfurt.

 
(Newswire)
Foto: Øyunn Syrstad Høydal, Newswire.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her