Drikke
Knallkjøp fra Sør-Italia

Knallkjøp fra Sør-Italia

Denne vinen er ikke bare et veldig godt kjøp, den er også laget etter så naturlige prinsipper som mulig.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Cefalicchio Rosso 2010 (98631)er en super vin til pasta, til gryter eller fredagstacoen. I motsetning til mye annen rimelig vin fra Puglia i Sør-Italia er sødmen veldig godt balansert, den er i tillegg leskende og med fin fasthet.

Puglias mest interessante

For 25 kroner mer får du imidlertid en noe mer forseggjort vin, Cefalicchio Romanico Riserva Nero di Troia 2009 (53370). Mens den rimeligste også har montepulciano i miksen, er Romanico laget utelukkende av druen nero di troia som er kanskje den mest interessante fra denne delen av det sørlige av Italia.

Nero di troia gir denne vinen mer av alt slik at den også kan følge en viltrett, så vel viltgryte som reinsdyrsteik.

Tilhører unntaket

Vi snakker også om lagringsvillige viner. Det er fortsatt noen flasker igjen av Cefalicchio Totila 2006 (53368) hvor nero di troia har fått selskap av cabernet som må sies å være ganske eksotisk på disse breddegrader. Den har i alle fall ikke noen problemer med å modne. Derfor er det betydelig innslag av søte mørke toner, men også syrlige bær og behagelige tanniner.

Les mer om denne sjeldne fuglen i Puglia

Nero di troia antas å ha kommet til Puglia under antikken, fra Hellas. Men den har altså ikke noe med den gammelgreske byen Troia å gjøre, derimot en by ved samme navn i Puglia. I dag er nero di troia en lite utbredt drue i regionen, knapt 1800 hektar av totalt godt over 100.000 hektar.

Den er ikke så populær blant produsenter av viner beregnet på tidlig konsum siden den er ganske tanninrik og dessuten sentmodnende.

Men så tilhører da også produsenten Cefalicchio unntaket i Puglia som er dominert av store kooperativer som får druer fra en myriade av vinbønder med kanskje bare en hektar hver seg. Cefalicchio driver ikke bare med vin, men er en (stor) bondegård med dyrking av oliven og andre vekster i tillegg til at de driver bed&breakfast-hotell, restaurant, spa og matkurs. Alt de dyrker skjer etter biodynamiske prinsipper.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her