Cefalicchio Rosso 2010 (98631)er en super vin til pasta, til gryter eller fredagstacoen. I motsetning til mye annen rimelig vin fra Puglia i Sør-Italia er sødmen veldig godt balansert, den er i tillegg leskende og med fin fasthet.
Puglias mest interessante
For 25 kroner mer får du imidlertid en noe mer forseggjort vin, Cefalicchio Romanico Riserva Nero di Troia 2009 (53370). Mens den rimeligste også har montepulciano i miksen, er Romanico laget utelukkende av druen nero di troia som er kanskje den mest interessante fra denne delen av det sørlige av Italia.
Nero di troia gir denne vinen mer av alt slik at den også kan følge en viltrett, så vel viltgryte som reinsdyrsteik.
Tilhører unntaket
Vi snakker også om lagringsvillige viner. Det er fortsatt noen flasker igjen av Cefalicchio Totila 2006 (53368) hvor nero di troia har fått selskap av cabernet som må sies å være ganske eksotisk på disse breddegrader. Den har i alle fall ikke noen problemer med å modne. Derfor er det betydelig innslag av søte mørke toner, men også syrlige bær og behagelige tanniner.
Les mer om denne sjeldne fuglen i Puglia
Nero di troia antas å ha kommet til Puglia under antikken, fra Hellas. Men den har altså ikke noe med den gammelgreske byen Troia å gjøre, derimot en by ved samme navn i Puglia. I dag er nero di troia en lite utbredt drue i regionen, knapt 1800 hektar av totalt godt over 100.000 hektar.
Den er ikke så populær blant produsenter av viner beregnet på tidlig konsum siden den er ganske tanninrik og dessuten sentmodnende.
Men så tilhører da også produsenten Cefalicchio unntaket i Puglia som er dominert av store kooperativer som får druer fra en myriade av vinbønder med kanskje bare en hektar hver seg. Cefalicchio driver ikke bare med vin, men er en (stor) bondegård med dyrking av oliven og andre vekster i tillegg til at de driver bed&breakfast-hotell, restaurant, spa og matkurs. Alt de dyrker skjer etter biodynamiske prinsipper.