Drikke
Knallkjøp fra Sør-Italia

Knallkjøp fra Sør-Italia

Denne vinen er ikke bare et veldig godt kjøp, den er også laget etter så naturlige prinsipper som mulig.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Cefalicchio Rosso 2010 (98631)er en super vin til pasta, til gryter eller fredagstacoen. I motsetning til mye annen rimelig vin fra Puglia i Sør-Italia er sødmen veldig godt balansert, den er i tillegg leskende og med fin fasthet.

Puglias mest interessante

For 25 kroner mer får du imidlertid en noe mer forseggjort vin, Cefalicchio Romanico Riserva Nero di Troia 2009 (53370). Mens den rimeligste også har montepulciano i miksen, er Romanico laget utelukkende av druen nero di troia som er kanskje den mest interessante fra denne delen av det sørlige av Italia.

Nero di troia gir denne vinen mer av alt slik at den også kan følge en viltrett, så vel viltgryte som reinsdyrsteik.

Tilhører unntaket

Vi snakker også om lagringsvillige viner. Det er fortsatt noen flasker igjen av Cefalicchio Totila 2006 (53368) hvor nero di troia har fått selskap av cabernet som må sies å være ganske eksotisk på disse breddegrader. Den har i alle fall ikke noen problemer med å modne. Derfor er det betydelig innslag av søte mørke toner, men også syrlige bær og behagelige tanniner.

Les mer om denne sjeldne fuglen i Puglia

Nero di troia antas å ha kommet til Puglia under antikken, fra Hellas. Men den har altså ikke noe med den gammelgreske byen Troia å gjøre, derimot en by ved samme navn i Puglia. I dag er nero di troia en lite utbredt drue i regionen, knapt 1800 hektar av totalt godt over 100.000 hektar.

Den er ikke så populær blant produsenter av viner beregnet på tidlig konsum siden den er ganske tanninrik og dessuten sentmodnende.

Men så tilhører da også produsenten Cefalicchio unntaket i Puglia som er dominert av store kooperativer som får druer fra en myriade av vinbønder med kanskje bare en hektar hver seg. Cefalicchio driver ikke bare med vin, men er en (stor) bondegård med dyrking av oliven og andre vekster i tillegg til at de driver bed&breakfast-hotell, restaurant, spa og matkurs. Alt de dyrker skjer etter biodynamiske prinsipper.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør en liten vri med vossakorven
Dagens rett

Gjør en liten vri med vossakorven

Denne oppskriften er super når du har kjøpt inn for mye vossakorv, eller har rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her