Knallkjøp fra Piemonte Roagna barbera i boks

Dette kan bli din nye favorittboks. Selv holder jeg meg til flasken.
Aase E. Jacobsen
16 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

  Roagna er blitt en favoritt blant de mange barolofansene her til lands. Og nå har jammen meg Luca Roagna kastet seg på boksbølgen også. Og det gjør han ikke uventet med æren i behold, for denne boksen smaker virkelig godt.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna (59870) byr på kjøttfulle søte mørke bær, stor mykhet og fin friskhet. En svært anvendelig vin til alt fra hverdagslige behov som pasta, pizza og kylling  til den særegne norske fredagsvinkosen i sofakroken.

Med og uten filter
Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) er i utgangspunktet samme vin, men oppleves ikke slik siden den har mer av alt, er rikere, mer parfymert og med større dybde. En flott barbera til et vell av anledninger, også en fin lagringskandidat for de neste tre-fire årene.

Forskjellen på de to er filtrering. Flaskeutgaven har altså alt i behold, hvilket forklarer den større stoffligheten. Begge har gjennomgått veldig tradisjonell behandling med gjæring i stål- og sementtank uten bruk av fremmedgjær. Vinen får modne i fem måneder på sement før tapping. Druematerialet kommer fra gode venner av Roagna, venner som vanligvis leverer sine druer til kooperativer innen Asti-området og på den måten ikke får vist sitt potensial på samme måte som mer etablerte aktører .

Nebbiolo er størst
Roagna holder som kjent til i Alba-delen hvor han sammen med faren dyrker til sammen 15 hektar fordelt på en rekke appellasjoner. Hans nytappete, supersaftige og samtidig elegante Roagna Dolcetto d'Alba 2008 (51127) er en drøm til gode retter med torsk eller lyst kjøtt.

Men det er nebbiolo som er Roagnas store drue hvilket demonstreres gjennom Roagna Langhe Rosso 2003 (51128) og ikke minst gjennom fantastiske Roagna Barolo Vigna Rionda 2004 (51126) . Den første deilig allerede nå til blant annet reinsdyr, den andre absolutt noe du bør putte i kjelleren - og du belønnes med en av de virkelig store barolo-opplevelsene .

Roagna liker å servere sine viner med større grad av modning, og noe mer tilgjengelig er derfor Roagna Barbaresco Pajé 2008 (51125) som vil løfte høsten lammemåltider til de store høyder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her