Jean-Charles Fagot Auxey-Duresses Les Ruchottes 2018 er verken en premier cru eller fra en av Côte de Beaunes topplandsbyer. Men Auxey-Duresses har med klimaendringene vokst seg fra en stygg andunge til en svane. Og vinmarken Ruchottes (som også kalles La Ruchotte) i hendene til Jean-Charles Fagot og med årgangen 2018 lever opp til moralen i dette eventyret.
2018 har fart ekstra godt med denne vinen og gitt den en ekstra kjøttfull fruktfylde og konsentrasjon samt god friskhet. 2018 regnes som et bedre år for røde enn hvite burgundere, på grunn av den solrike vekstsesongen som har gitt lavere syre på generell basis, men her kommer denne vinens opprinnelse inn som en reddende engel.
Mens Auxey-Duresses tidligere bar «etternavnet» Duresses – som kan oversettes med «noe som er hardt», fjernet 2018 (og for så vidt også 2017) alle spor av eventuell undermodenhet fra druematerialet. Den varmeste årgangen siden 2003 og den tørreste noensinne borget for det.
Slik er vinene som kommer på spesialpolslippet for Burgund i februar
La Ruchotte/Ruchottes ligger er en vestlig utpost i Auxey-Duresses, på nivå med Saint-Romain, men i retning Orches, rett ovenfor Ch. de Melin.
Disse vinene kommer fra den helt andre siden av Auxey-Duresses
Vinmarken er sørøstvendt, men ligger høyt ved nærmere 400 m.o.h og forholdsvis bratt i den kjøligere delen av denne sidedalen til Cote d’Or som starter ved Meursault og ender i Saint-Romain og Hautes Côtes i vest. Jordsmonnet har dessuten et høyt innhold av aktiv kalk. Derfor sikres friskhet selv i et varmt år som 2018.
Også to andre hvitviner fra samme produsent, Jean-Charles Fagot Saint-Aubin 1er Cru 2018 og Jean-Charles Fagot Puligny Montrachet 2018 viser seg fra en veldig god side i denne årgangen. Den første er litt mer lukket enn forrige årgang var et halvt år tidligere, kanskje ikke så uventet siden seks måneder i flaske kan gi utslag i smaken, mens den andre som representerer et veldig klassisk «hvit burgunduttrykk» viser ingen slik forskjell. Om vinen er halvannet eller bare ett år etter innhøstningen spiller ingen rolle, den er fortsatt veldig ung.
Saint-Aubin-vinen får sine druer fra to små parseller som er klassifisert som premier cru, Frionnes og Sur Gamay, derfor heter den bare Saint-Aubin 1 er cru. Det første cru-et ligger i nedre del av en sørøstvendt skråning ved ca 300 m.o.h., og det andre i den øvre delen ved ca 340 m.o.h. av en sørvestvendt åsside. At de blandes er fordi volum enten er for lite til å lage to separate etiketter, eller fordi vinen blir bedre ved å blandes.
Puligny-en kommer fra en enkelt parsell med landsbyklassifikasjon.
Bak disse vinene står en for området veldig representativ produsent. Jean-Charles Fagot bruker både kjøpte og egne druer, fra sine 3 hektar, og adressen i Corpeau midt mellom Puligny- og Chassagne-Montrachet tilsier en høyere andel hvitt enn rødt.
Ved siden av å lage vin driver familien også en restaurant som siden 2010 er listet i Gault-Millau-guiden. I vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig og med hjelp av (ekte) hestekrefter, og i vinkjelleren tradisjonelt med en tredel ny eik og resten ett år eller eldre eikefat. Avhengig av årgangen får vinene etter ett år i eik, 4-5 måneder i tank før flasketapping, avhengig av årgangen, skriver Jean-Charles Fagot i en epost.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....