Drikke
Knallkjøp fra Burgund
Foto: (Audoin)

Knallkjøp fra Burgund

Marsannay har opparbeidet seg et renommé for roséviner, men de hvite og røde er faktisk enda mer interessante.
29 Mai 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

I hvert fall når vi skal dømme etter kvaliteten som Domaine Charles Audoin leverer.

Både i form av de to røde

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fire knallgode kjøp. Som også er flotte matviner og interessante lagringsobjekter.

Rosa styrke

De to røde nyter godt av en for pinot noir fantastisk årgang. I følge lokale eksperter har man ikke sett en slik kvalitet i Marsannay på mer enn tjue år.

Det kommer godt med her helt nord i Burgund, ved byen Dijon, hvor de røde har hatt et renommé som litt lette og syrefriske viner, med bra tanniner, som trengte relativt lang tid på å "tine".

Det var kanskje derfor rosétradisjonen som startet allerede i 1919, fikk et slikt godt fotfeste her. Rosé de Marsannay har siden vært svært ettertraktet.

Etter vinluskatastrofen måtte dessuten store deler av den opprinnelig ganske så vidstrakte Côte Dijonnaise gi tapt til storbyens stadig økende arealbehov.

Begrenset

Men sterke krefter presset på for å gjenopplive denne delen av Burgund. Så fra 1987 fikk Marsannay AOC for rød og hvit i tillegg til den rosa.

Det tillatte området er for øvrig langt mer begrenset enn for druer til rosévin. Mens rosévin kan lages av druer fra flatmarkene, er de røde og hvite begrenset til skråningene hvor innholdet av kalk (mergel) i jordsmonnet er markant.

Audoins rosé er en lettlikendes utgave, men likevel på den seriøse siden. Men den har ikke samme potensial som produsentens hvite viner som igjen nyter godt av gunstige forhold for chardonnay i 2006.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen
Dagens rett
Biff med aromasmør og potetsalat

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen

Det er ikke mye som skal til for å gjøre fredagsmiddagen ekstra smaksrik. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer
+
Tester

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer

Men også noen spennende tilskudd på romfronten, samt noen gode belgiske øl - i alu-bokser - perfekt timet for påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen
+

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen

Sherry er fortsatt en av vinverdenens mest prisgunstige skatter samtidig som nye perler fra dette skattekammeret kommer på markedet. Også bestselgeren Tio Pepe finner stadig nye former.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen
Dagens rett
Biff med aromasmør og potetsalat

Overrask med hjemmelaget kryddersmør til biffen

Det er ikke mye som skal til for å gjøre fredagsmiddagen ekstra smaksrik. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer
+
Tester

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer

Men også noen spennende tilskudd på romfronten, samt noen gode belgiske øl - i alu-bokser - perfekt timet for påsken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På kvinnedagen må det ble en ekstra god festmeny - som alle kan klare
Dagens rett

På kvinnedagen må det ble en ekstra god festmeny - som alle kan klare

Det er lørdag og kvinnedag - og dagen du skal skjemme bort din kjære - eller deg selv med en ekstra god hovedrett og en dessert som går i en annen mage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp chablis til skrei på 161 pol
+
Godbiter i pollisten

Topp chablis til skrei på 161 pol

Denne strålende chablisen kan ikke vente til å slå følge med full skreipakke. Sikre deg flaskene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagssnacksen blir knapt bedre enn med dette
Dagens rett

Fredagssnacksen blir knapt bedre enn med dette

Lettlaget om du bruker fryste skjell, men like god om du damper skjellene først og gratinerer dem raskt etterpå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen
+

Tio Pepe kommer fra en 150 år gammel solera og det forklarer suksessen

Sherry er fortsatt en av vinverdenens mest prisgunstige skatter samtidig som nye perler fra dette skattekammeret kommer på markedet. Også bestselgeren Tio Pepe finner stadig nye former.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her