Klart for matfest i Ålesund

...mens TV 2-Eli Kari frister med cocktails.
Redaksjonen
09 August 2010 - 10:20

Fra 25. august fylles Ålesunds gater igjen av deilig matduft. I løpet av fire dager ventes det at mellom 65.000 og 70.000 mennesker kommer innom for en smakebit av festivalen.

- Det blir en stor folkefest, men også et arrangement det er verdt å få med seg for de som jobber med mat, sier daglig leder Erling Østrem i en pressemelding.

Årets festival er den 26. i rekken, og i år har man tatt tilbake litt av den opprinnelige tanken om at dette også skal være bransjens møtested.

- Men vi ser er at stadig flere vanlige folk er opptatt av kokkekunst, ikke minst på grunn av alle matprogrammene på fjernsyn, sier Østrem.

Og vanlige folk skal også få sjansen til å konkurrere. Nytt av året er nemlig kåringen av årets hobbykokk, en av flere norgesmestertitler som skal deles ut. Som alltid blir det også NM i sjømat, NM i kjøttfag og NM i klippfisk.

- En annen ny konkurranse er den mellom kokkelærlinger.  De skal kvalifisere seg til Norgescup 2011 i Stavanger, sier Østrem.

Eli Kari Gjengedal fra TV 2 kommer forhåpentlig med sola til Ålesund. Helt sikkert er det at værmelderen har med seg shakeren i bagasjen. Hun er nemlig en dyktig bartender, og skal holde kurs for bartenderne i byen. Her skal de lære å lage kreative cocktailer av gode råvarer. Gjengedal har jobbet i mange år som bartender og hovmester. Hun har også deltatt i NM i cocktails.

Det blir også duft av hjemmebakst i Ålesund. For fem år siden var Morten Schakenda en av landets beste kokker. Da bestemte han seg for å åpne eget bakeri i Lom. Det har blitt en stor suksess, og på festivalen skal han fortelle hvorfor han plutselig bestemte seg for å legge kokkeknivene på hylla og bli baker i dalene. Han har også med mye deig og vil lære bort noen triks til publikum. Og selvsagt vil det vanke smaksprøver fra bakeriet i Lom.

Nesten alt på programmet vil foregå i sentrum av jugendbyen. Her blir det både bondens marked, konkurranser, kurs og mye god mat. Ved St. Olavs plass blir det satt opp et stort telt, der restaurantene serverer retter til hyggelige priser. Det vil også bli et eget telt med mat og underholdning på kveldstid.

Mer informasjon om festivalen og programmet finner du på Matfestivalens hjemmesider.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her