Klart for matfest i Ålesund

...mens TV 2-Eli Kari frister med cocktails.
Redaksjonen
09 August 2010 - 10:20

Fra 25. august fylles Ålesunds gater igjen av deilig matduft. I løpet av fire dager ventes det at mellom 65.000 og 70.000 mennesker kommer innom for en smakebit av festivalen.

- Det blir en stor folkefest, men også et arrangement det er verdt å få med seg for de som jobber med mat, sier daglig leder Erling Østrem i en pressemelding.

Årets festival er den 26. i rekken, og i år har man tatt tilbake litt av den opprinnelige tanken om at dette også skal være bransjens møtested.

- Men vi ser er at stadig flere vanlige folk er opptatt av kokkekunst, ikke minst på grunn av alle matprogrammene på fjernsyn, sier Østrem.

Og vanlige folk skal også få sjansen til å konkurrere. Nytt av året er nemlig kåringen av årets hobbykokk, en av flere norgesmestertitler som skal deles ut. Som alltid blir det også NM i sjømat, NM i kjøttfag og NM i klippfisk.

- En annen ny konkurranse er den mellom kokkelærlinger.  De skal kvalifisere seg til Norgescup 2011 i Stavanger, sier Østrem.

Eli Kari Gjengedal fra TV 2 kommer forhåpentlig med sola til Ålesund. Helt sikkert er det at værmelderen har med seg shakeren i bagasjen. Hun er nemlig en dyktig bartender, og skal holde kurs for bartenderne i byen. Her skal de lære å lage kreative cocktailer av gode råvarer. Gjengedal har jobbet i mange år som bartender og hovmester. Hun har også deltatt i NM i cocktails.

Det blir også duft av hjemmebakst i Ålesund. For fem år siden var Morten Schakenda en av landets beste kokker. Da bestemte han seg for å åpne eget bakeri i Lom. Det har blitt en stor suksess, og på festivalen skal han fortelle hvorfor han plutselig bestemte seg for å legge kokkeknivene på hylla og bli baker i dalene. Han har også med mye deig og vil lære bort noen triks til publikum. Og selvsagt vil det vanke smaksprøver fra bakeriet i Lom.

Nesten alt på programmet vil foregå i sentrum av jugendbyen. Her blir det både bondens marked, konkurranser, kurs og mye god mat. Ved St. Olavs plass blir det satt opp et stort telt, der restaurantene serverer retter til hyggelige priser. Det vil også bli et eget telt med mat og underholdning på kveldstid.

Mer informasjon om festivalen og programmet finner du på Matfestivalens hjemmesider.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her