Godbiter i pollisten
Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Disse hvitvinene er så smaksrike at de erstatter rødvin i mange sammenhenger. Og de røde kan sågar erstatte hvitviner. Men likevel er de forskjellige. Felles har de at de er signert en ung vinmaker med potensiell kultstatus. 
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2017 - 13:45

Villa Job Untitled 2015 er en både knallgod og morsom og innsmigrende hvitvin som gjør rent bord når du trenger en vin som passer til mange retter, også de med litt vanskelige aromaer som røyktoner eller bitre aromaer. Og det er det jo en del av på sommerlige menyer eller koldtbord. 

Den er laget av druesorten friulano som er en av viktigste i den nordøstlige delen av Italia hvor den kommer fra. Det gjelder også druen refosco som riktignok er rød, men som i tilfellet Villa Job Serious No Sulfites 2015 har gitt en veldig kul rødvin med druesortens typiske lett parfymerte og lakrispreget bærfrukt. Også den er som skapt for sommerlige fester. Upretensiøs og altså helt uten tilsatt svovel.

Alessandro Job.

 

Bak disse vinene og vingården Villa Job står Alessandro Job som dyrker de 6,5 hektarene biodynamisk. Allerede i 1985 sørget bestefaren for økologisk sertifisering, men Alessandro ønsket å ta den et steg videre siden han erfarte at han på den måten fikk enda bedre resultater. Han er ifølge eget utsagn ikke helt bokstavtro, men følger den biodynamiske kalender så langt det lar seg gjøre. Selv om refoscoen er laget uten ekstra svoveltilsetting, bruker han mindre doser enn regulert av biodynamien for de øvrige vinene, fra 60 for de røde til 80 mikrogram pr liter for de hvite. Alessandro lager naturlige viner, men altså ikke naturviner.

Beliggenheten er i Pozzuolo del Friuli rett utenfor Udine, i den østlige delen av Friuli Grave. Dette er et relativt flatt område, med leirholdig jordsmonn.

Les mer om vinene fra dette området

Fra samme sted kommer også en flott, snart fire år gammel og svært seriøs og konsentrert pinot grigio, Villa Job Pinot Grigio 2013 som i stor grad overflødiggjør rødvin i glasset, om enn på en annen måte enn friulanoen. For her snakker vi om litt mindre rock’n roll, og mer i retning av høytidelige anledninger som jubileer og bryllup med elegante romslige glass.

Bli kjent med områdets gastronomi

Upretensiøs er produsentens «enkleste» viner som i både rød og hvit utgave er svært så velegnete for sommerens utendørsmenyer. De er laget på samme måte som de andre, bare at her er avlingen litt høyere, 42 hl/ha mot 28 hl/ha, derfor er også vinene billigere.

At Villa Job-folket er upretensiøse er lett å se.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    341.80 kr
    Varenummer:
    3968501
    90 POENG
    Villa Job Piantagrane
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    412.10 kr
    Varenummer:
    6991801
    88 POENG
    Villa Job Untitled
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968101
    86 POENG
    Villa Job Rosso
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968601
    86 POENG
    Villa Job Bianco
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    367.30 kr
    Varenummer:
    6991701
    85 POENG
    Villa Job Serious
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her