Godbiter i pollisten
Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Disse hvitvinene er så smaksrike at de erstatter rødvin i mange sammenhenger. Og de røde kan sågar erstatte hvitviner. Men likevel er de forskjellige. Felles har de at de er signert en ung vinmaker med potensiell kultstatus. 
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2017 - 13:45

Villa Job Untitled 2015 er en både knallgod og morsom og innsmigrende hvitvin som gjør rent bord når du trenger en vin som passer til mange retter, også de med litt vanskelige aromaer som røyktoner eller bitre aromaer. Og det er det jo en del av på sommerlige menyer eller koldtbord. 

Den er laget av druesorten friulano som er en av viktigste i den nordøstlige delen av Italia hvor den kommer fra. Det gjelder også druen refosco som riktignok er rød, men som i tilfellet Villa Job Serious No Sulfites 2015 har gitt en veldig kul rødvin med druesortens typiske lett parfymerte og lakrispreget bærfrukt. Også den er som skapt for sommerlige fester. Upretensiøs og altså helt uten tilsatt svovel.

Alessandro Job.

 

Bak disse vinene og vingården Villa Job står Alessandro Job som dyrker de 6,5 hektarene biodynamisk. Allerede i 1985 sørget bestefaren for økologisk sertifisering, men Alessandro ønsket å ta den et steg videre siden han erfarte at han på den måten fikk enda bedre resultater. Han er ifølge eget utsagn ikke helt bokstavtro, men følger den biodynamiske kalender så langt det lar seg gjøre. Selv om refoscoen er laget uten ekstra svoveltilsetting, bruker han mindre doser enn regulert av biodynamien for de øvrige vinene, fra 60 for de røde til 80 mikrogram pr liter for de hvite. Alessandro lager naturlige viner, men altså ikke naturviner.

Beliggenheten er i Pozzuolo del Friuli rett utenfor Udine, i den østlige delen av Friuli Grave. Dette er et relativt flatt område, med leirholdig jordsmonn.

Les mer om vinene fra dette området

Fra samme sted kommer også en flott, snart fire år gammel og svært seriøs og konsentrert pinot grigio, Villa Job Pinot Grigio 2013 som i stor grad overflødiggjør rødvin i glasset, om enn på en annen måte enn friulanoen. For her snakker vi om litt mindre rock’n roll, og mer i retning av høytidelige anledninger som jubileer og bryllup med elegante romslige glass.

Bli kjent med områdets gastronomi

Upretensiøs er produsentens «enkleste» viner som i både rød og hvit utgave er svært så velegnete for sommerens utendørsmenyer. De er laget på samme måte som de andre, bare at her er avlingen litt høyere, 42 hl/ha mot 28 hl/ha, derfor er også vinene billigere.

At Villa Job-folket er upretensiøse er lett å se.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    342.00 kr
    Varenummer:
    3968501
    90 POENG
    Villa Job Piantagrane
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    412.30 kr
    Varenummer:
    6991801
    88 POENG
    Villa Job Untitled
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968101
    86 POENG
    Villa Job Rosso
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968601
    86 POENG
    Villa Job Bianco
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    367.50 kr
    Varenummer:
    6991701
    85 POENG
    Villa Job Serious
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her