Kjapt med svin

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Apéritif gir deg oppskrifter og selvfølgelig vinforslag.
Redaksjonen
25 August 2000 - 13:00

Svinekjøttet kan brukes i mange retter. Med strimlet svinekjøtt går det raskt å lage deilig mat. Det er viktig for resultatet at det stekes raskt, men med en viss forsiktighet. Husk det skal bare så vidt gjennomstekes, da er det saftig og smakfullt.

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Og det lyse kjøttet passer like godt sammen med mild frukt som med sterke krydder. Det er også godt å vite at renskåret svinekjøtt bare har 2-4 prosent fett, og kjøttet tar ikke opp fett når du steker det, faktisk er det tvert imot!

Babi Asamanis
4 porsjoner

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2-3 ss olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus, evt. 1 pose woksaus, sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Skjær kjøtt og paprika i strimler og løk i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
1. Fres kjøttet raskt i wok eller panne til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
2. Ta ut kjøttet og fres grønnsaker, chili og hvitløk et par minutter.
3. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak eventuelt til med mer sursøt saus.
Serveres med ris.

Vinforslag: For å matche den sursøte sausen i trenger du en vin med masse søt frukt og lite tanniner, for eksempel Duque de Viseu 1997 Sogrape Dão Portugal til kr 87,- (varenr. 11926, basis). Prøv gjerne også et par hvite varianter: Ürziger Schwarzlay Riesling Halbtrocken 1992 Saar-Mosel Winzersekt kr 95,20 (varenr. 11512, basis) og Serriger Vogelsang Riesling Auslese 1989 Staatliche Weinbaudomäne Trier Saar Tyskland kr 115,70 (varenr. 13023, basis).

Svinefilet med pasta og mandelflak
4 porsjoner

ca. 600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
smør til bruning
1 ts fransk sennep
2 ss loffsmuler
1 ss hakket persille
1 pose (50g) mandelflak

stekes midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter

250 g båndspagetti
1/2 squash
3 tomater
1-2 hvitløkbåter
2 ss smør
2 ss hakket persille eller andre krydderurter
salt og pepper

Renskjær fileten for hinner og del den i 4 tykke biffer. Dryss på salt og pepper, brun dem raskt i smør og legg dem i et ildfast fat. Rør sammen sennep, loffsmuler, persille og mandelflak og fordel dette over biffene, som blir best når de er knapt gjennomstekte.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Del squashen på langs og skjær den
i skiver. Del tomatene og skjær de i tynne båter etter at kjernene er fjernet.
Finhakk hvitløken. Fres squash, tomater og hvitløk i smør 3-4 minutter. Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Bland grønnsakene i den nykokte pastaen.

Vinforslag: Til denne retten kan vi med fordel dempe litt ned på sødmen. Derved er Cambriz 1997/1998 Viso Bairrada Portugal kr 77,00 (varenr. 11149 basis,test) samt Valpolicella Classico Superiore Domìni Veneti 1996 C.S.V. Negrar Veneto Italia kr 81,60 (varenr. 34607 basis) gode valg. Begge disse to vinene er saftige, og med passe bærsødme til denne retten.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt.
Vinforslag: Roger Kolbu
Fotograf: Ragge Strand

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her