Verdens beste restaurant

Worlds50Best restaurants 2021

Det er bekreftet nok en gang: København er verdens gastronomiske sentrum
Foto: (Noma/Worlds50Best)

Det er bekreftet nok en gang: København er verdens gastronomiske sentrum

Med Noma som er nummer en og Geranium nummer to på den hotte listen over verdens beste restauranter, har København befestet posisjonen som verdens gastronomiske navle.
06 Oktober 2021 - 09:47

Noma fikk sine lenge etterlengtede og vel fortjente tre Michelin-stjerner for et par uker siden. Og nå toppes hederen med å atter en gang innta førsteplassen som verdens beste restaurant. I 2019 som var siste gang listen ble offentliggjort, hadde Noma gjeninntatt pallen på andreplass etter noen års planlagte fravær.

Dette gjorde at København fra 2019 kunne kalles verdens gastronomiske hovedstad

Mellom 2009 og 2015 var Noma verdens beste restaurant fire ganger.

Den største sensasjonen er likevel at Geranium innehar andreplassen i 2021. Og at København dermed ikke lenger utfordres av spanske, italienske eller franske navn som har dominert i de senere år. 

Geranium klatret riktignok så høyt som en førpandemisk femteplass, men så nært teten har de aldri vært som nå. Det betyr at restauranten ved Parken jobber hardere enn noen gang før. Hvilket virker nesten umulig å tenke seg.

Les mer om hvordan de jobber her

Med to trestjernere i København, blir det ikke mindre kamp om de begrensede plassene. I tillegg har jo byen unike Alchemist på 58. plass og Amass på 89. plass

Maaemo er den eneste norske restauranten på listen med en solid 47. plass, som er den nest beste noensinne.

Svenske Frantzén som også har tre stjerner ligger på en imponerende 6. plass.

Når vi oppsummerer på områder/land leder Spania med seks restauranter blant de 50 beste, Skandinavia og Italia er nummer to med fire hver og Frankrike har tre.

Det er derfor all grunn til å konkludere med at det nordiske kjøkken har overlevd (ikke bare pandemien). 

Den største sensasjonen er nok at kjøttrestauranten Don Julio i Buenos Aires har inntatt en 13. plass. Siden rettene er svært rustikke, og du nærmest ruller ut av restauranten etter et måltid, er det trolig de fantastiske råvarene og den enorme vinkjelleren som er forklaringen.  

Her kan du lese mer om denne restauranten og ikke minst om argentinske viner

Her finner du alle resultatene for Worlds50Best 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her