COS Pithos Bianco 2016 er et solid løft for denne vinen jeg har smakt gjennom flere årganger. 2011 var den første for min del, og siden den gang har det vært en bratt «læringskurve» for akkurat denne hvitvinen. Amfora som gjærings- og modningsmetode for vin er gammelt som historien selv, men det er først i de senere år at dagens vinprodusenter har tatt i bruk teknikken og ikke minst raffinert den.
Og COS som er produsenten bak denne vinen, har erfaring med amforaer siden 2000.
2016-utgaven av COS Pithos Bianco viser seg derfor fra en svært god side, trolig så god grecanico-druen noen gang vil kunne bli. I hvert fall den sicilianske utgaven, for druen som i sin tid kom til Italia fra Hellas, er bedre kjent som garganega på fastlandet, særlig i Soave, hvor den kan gi alt fra ganske så nøytral vin til flotte mineralbomber. Et typisk eksempel på en druesort som først skinner når forholdene er optimale, i form av jordsmonn, utbytte, dyrkings- og framstillingsmetoder.
Med COS-utgaven stemmer alt, for druene kommer fra forholdsvis høytliggende vinmarker i underområdet Vittoria, på sørsiden av Etna, hvor jordsmonnet er jern- og kalkholdig sand- og leirjord. Vinmarkene som dyrkes etter biodynamiske prinsipper har et utbytte på 1,3 kilo druer per plante. Druemosten og skallene overføres til amfora hvor vinen gjærer uten tilsetninger og godgjør seg i sju måneder. Deretter fjernes skallene og vinen modner videre i ytterligere sju måneder. Den tappes uklaret og ufiltrert i flasker. Alt er med andre ord med. Derfor smaker denne vinen så mye.
Den ble kjøpt inn som parti til 60 polutsalg i september, men finnes fortsatt mange steder. Eller den kan bestilles.
Pithos er COS’ «merkevare» for sine amforaviner. Sist ut er COS Zibibbo in Pithos 2016, en vin laget av muskatelldruen, her kalt zibibbo, en drue som normalt gir søte viner, men denne er helt tørr. En artig vri på denne druen som bringer med seg det florale preget også gjennom framstillingen i amfora. Den er nå utsolgt, men finnes i noen polutsalg.
Vi må heller ikke glemme deres røde amforavin, COS Pithos Rosso 2015 som er en 100 prosent amforaframstilt utgave av COS Cerasuolo di Vittoria 2015 – som også er vel verd å snuse på. Den er nemlig laget dels i amfora og dels i sement og er derfor et lettere sted å starte for den som fortsatt er tvilende til leirkrukkenes hemmelighet. Men forskjellen er ikke stor, den rene amforavinen har bare en noe større aromadybde og kompleksitet.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....