Mat
Kampen Bistro rocker videre

Kampen Bistro rocker videre

Ann Kristin Møsth Wang har overtatt der lillebror Roar Møsth så tragisk måtte gi tapt, men bistroen beholder rockeprofilen. 
Aase E. Jacobsen
04 Mai 2015 - 11:43

Etter at Roar Møsth døde brått sist september, ble alt snudd på hodet for den sterkt sammensveisete gjengen bak Kampen Bistro. Det oppstod et vakuum som det ofte gjør når folk blir borte, men da var storesøster Ann Kristin Møsth Wang raskt på pletten for å hjelpe.

En unik mulighet

Roar var en sentral kreativ kraft på Kampen-kjøkkenet, som brøt etablerte regler og kjørte et kompromissløst regime. Å følge i en så sterk personlighets fotspor er ikke enkelt.
– Det handler om å gi folk et mandat til å ta over og til å gjøre sine ting, ellers stopper det opp, understreker Ann Kristin.

Energien som var Kampen Bistros varemerke lever videre. Roar følger med fra flere bilder på veggene. Både Kristian Tinnen og Roar Grønskag som er de to andre partnerne bak bistroen, er fortsatt sterkt tilstede selv om «konsernet» nå teller tre serveringsbedrifter.
– Det sikrer selvsagt kontinuiteten, påpeker Ann Kristin og legger til:

 

– Jeg har følt meg veldig velkommen og hadde aldri involvert meg om ikke Kristian og Roar var interessert i mitt bidrag. I utgangspunktet skulle jeg være her hver tirsdag med ansvar for «software» som personal og interiør, men så har det bare ballet på seg. For meg er det en helt unik mulighet, for Kampen Bistro er et fantastisk sted, veldig godt innarbeidet og veldrevet og ikke minst med en svært stabil stab. Selvsagt slutter folk her også, men mange kommer tilbake etter en stund.

Den fødte vert

– Det er dessuten utrolig gøy å være tilbake i bransjen, sier Ann Kristin som er den fødte vert, med en egen evne til å skape en åpen og inviterende atmosfære, en rolle hun har praktisert gjennom hele sitt yrkesaktive liv.

Første gang jeg møtte henne var under Hamsun-dagene i Paris i november 1994. Da drev hun en pop up-restaurant (før begrepet var funnet opp) sammen med broren Roar og den fransk-norske kokken Jon Gaute Christiansen. Restauranten som lå i samme hus som Hamsun skrev Pan, var innredet som en fin de siecle-stue, og Ann Kristin var en drøm av en «husfrue» i hvite blonder.

Hun smiler når vi mimrer om dagene i Paris og at det stort sett er vertsrollen hun har fylt siden.

 

– Egentlig er jeg formingslærer, men det har jeg aldri jobbet som, ler hun. Hun drev eventselskapet Hugin & Munin sammen med Tonje Mostad, men hoppet av for å drive Studenterhytta i Nordmarka i åtte år sammen med mannen Jo Wang.

Så fulgte noen år i SAS, før hun ble hentet av Petter Olsen til Ramme Gård for å drive økologisk restaurant. Tiden var ikke helt moden for det, derfor ble det matstyling i sju år. En jobb Ann Kristin nå løser ved siden av bistrooppgavene.

Som en stor familie

Ann Kristin er veldig opptatt av å la de ansatte føle tilhørighet og eierskap.

– Det å jobbe med mennesker og få dem til å fungere sammen er det jeg både elsker, forteller hun og trekker fram relevant erfaring fra medarbeiderprosesser i SAS og restrukturering av Steinerskolen som foreldrerepresentant.

– Vi er nå 14 medarbeidere og fungerer som en stor familie, forteller Ann Kristin. Hun kunne faktisk tatt med noen hundre stamgjester til, for Kampen Bistro er i første rekke en lokalkneipe, slik den var den gang stedet het Kafe Lars. Fortsatt er den lokale tilknytningen viktig, og i bydelshuset som har tilhold i første etasje, er det større aktivitet enn noensinne.

 

Kampen Bistro åpnet i september 2001 og har knapt lukket dørene siden den gang. Her er det full rulle sju dager i uken, året rundt. Kampen Bistro er et sted hvor alt sitter i veggene.

Med Tøyengata Bodega ønsket Roar & gjengen å skape nok en bydelsbistro. Åpningen falt imidlertid sammen med at han døde og det satte naturlig nok arbeidet litt tilbake. Nå har Kristian Tinnen og Even Christiansen overtatt Roars tiltenkte rolle. Bodegaen er allerede blitt tøyenbeboernes lokale midtpunkt og sammen med GalleriMAP et popkulturelt pustehull oppi alt det multikulturelle på Tøyen.

Festivaler viktig

Roar var alltid der det skjedde og jobbet tett med festivaler. Han var med på Øya fra den forsiktige starten i 1999. Kampen Bistro hadde en filial under den første Hove-festivalen i 2007 (som gjorde oppholdet levelig for en som måtte følge en mindreårig deltaker). Og så Træna da, favorittfestivalen. For noen år siden sa han at «no’ orska æ itj’ meir [festivaler], bortsett fra Træna - dær må æ vær me’».

– Vi ble med på Øya i fjor siden det ble en føråpning av Tøyengata Bodega, men Roar var ikke veldig begeistret, sier Ann Kristin.

Træna og Øya gikk begge på skinner, men på fjorårets utgave av kunstprosjektet SALT gikk det ikke så bra. Da falt Roar om mens han laget mat til de mange besøkende åpningshelgen. Roar var SALT-gründer Erlend Mogård-Larsen (som også dro i gang Trænafestivalen) sitt matalibi. Et vakrere sted å ta farvel på enn den to kilometer Langsanden på Sandhornøy, finnes knapt. Den 150 meter lange og 12 meter høye fiskehjellignende konstruksjon kollapset imidlertid selv under den første milde høststormen bare to uker etter åpningen. Det slapp altså Roar å oppleve.

 

Men siden Kampen Bistro er så nært knyttet til festivaler, er dagens ledelse stemt for å fortsette.
– Vi ser at det er en fin måte å nå ut til mange på og ikke minst mene noe om mat offentlig, sier Ann Kristin som ønsker at Kampen Bistro skal bli enda mer synlig og til stede:
– Målet bør være å komme med på White Guide Nordic neste gang.

Egen bondgård?

Selv om Ann Kristin ikke er kokk, har hun lang erfaring med mat. Og at både Ann Kristin og Roar ble så matinteresserte, kan de takke foreldrene for. Særlig faren Bjørn Henry Møsth er på konstant jakt etter gode matopplevelser. Akkurat nå er det en spansk biodynamisk olivenolje, EVOO, fra Castillo de Canena i Jaen i Øst-Spania, som er hans største lidenskap.

Ann Kristin har dessuten jobbet tett med Oikos (foreningen for økologiske produsenter) i mange år og kjenner «alle» som driver økologisk landbruk og hvilke utfordringer den delen av landbruket møter.

Nettverket kan også komme til nytte for bistroen: –Da jeg leste at Maaemo skal starte egen gård, tenkte jeg at det må jo vi også ha, smiler Ann Kristin lurt og legger til:

– For å drive en heløkologisk restaurant på det nivået vi er, er ikke mulig i dag, men på sikt kan det la seg gjøre. Jeg tviler på politikernes vilje og evne til å gjennomføre. De har vist at de ikke har klart det, og nå motarbeides sågar grønt landbruk. Jeg tror det bare er mulig å komme videre med en forbrukerdrevet etterspørsel, hevder Ann Kristin.

 

Enda grønnere

Hennes ønske om et litt grønnere og mindre proteinstyrt kjøkken ble ikke umiddelbart applaudert, rockekokker er ikke tradisjonelt veldig glad i det grønne. Men med litt ekstra kvinnelist eller skal vi si kvinnekløkt vil Ann Kristins ønske om en vegetarrett eller to, snart bli en realitet.

Mer grønt på tallerkenen er dessuten gunstig for bunnlinja, og Kampen Bistro har fortsatt en av byens aller rimeligste trerettere. For 425 kroner får du eksempelvis kremet blåskjellsuppe med røykt ørret, bakt torsk med blomkålpuré, smørdampet kål og brunet smør eller grillet okseribbe med spinat, bakt tomat, potetpuré og sjysaus med honningkake med yoghurtis og nøtter til slutt.

Denne menyen varieres hver dag – det insisterte Roar på – for å følge råvaretilgangen. Det er et prinsipp som kjøkkenet fortsetter med. Råvarene er alltid gode, men enkle, og med et betydelig lokalt innslag. Husmannskostpreget er der til enhver tid, vi snakker om bistromat, men med raffinement, slik Kampen Bistros signatur har vært siden åpningen.

Også gjenbruksfilosofien er en signatur, og den har Ann Kristin ikke tenkt å bryte med.
– Jeg er blitt fast kunde hos Fretex på Alnabru, sier hun med et smil.

 

Uteserveringen blir enda bedre

Oppussingen som ble gjort for noen år siden hvor blant annet alle stolene ble like, var det største løftet i bistroens historie.
– Det er aldri tatt opp lån, og det skal vi fortsatt ikke måtte gjøre. Vi bruker bare de pengene vi har tjent, sier Ann Kristin.

Det neste store prosjektet er at toalettene oppgraderes.
– Vi er alle enige om at når vi nå er blitt mer voksne, behøver vi ikke lenger være hardcore rock’n roll hele tiden. Litt komfort er ok, ler hun.

Men konsertene er kommet for å bli, dog ikke mer enn et par ganger i måneden.
– Vi synes det er veldig gøy. Det skaper mye liv, og det tror vi alle at Roar ville bifalt, slår Ann Kristin fast. Det gjelder også «backstage» - rommet bak scenen, som nå skal bli et chambre med egen bar, for selskaper.

Oslos beste uteservering har Ann Kristin midlertidig gjort om til vinterhage som lyses opp om kvelden. Men til sommeren blir det ekstra travelt utendørs med et grillhjørne fullt utstyrt med smoker og stakittgjerde.

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her