Kalkun og annen fugl

"Hvit jul" er noe vi alle ønsker oss. Nå er det imidlertid ikke bare snø og vinteridyll vi tenker på, men også julemat med hvitt kjøtt. Forbruket av hvitt kjøtt er i sterk økning, og nye mattradisjoner er i ferd med å få fotfeste her i landet. Også i jula
Redaksjonen
01 Desember 2008 - 02:02

Lag kalkun med Apéritifs videokjøkken

Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg her gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.
 
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til det perfekte kalkunmåltidet.
 
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:

Slik lager du perfekt kalkun
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du tilbereder en perfekt kalkun.
 
 

Slik lager du stuffing av brød
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager deilig stuffing av brød.
 

Slik lager du stuffing av farse og lever
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager kalkunstuffing av farse og lever.
 

Slik lager du saus til kalkunen
Her viser Ole Martin Alfsen deg hvordan du lager saus til kalkunmåltidet.
 

Artikler om kalkun og fugl

Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Kylling er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg allerede nå med disse 10 flotte oppskriftene.

Her hjemme er kalkunen ofte benyttet i julehøytiden. Imidlertid er Thanksgiving en like viktig høytid for amerikanerne - menyen har vært den samme i snart 400 år - kalkun.
 
Koldtbord passer utmerket enten det er en vennegjeng som kommer på besøk eller om du har noe stort å feire. De beste oppskriftene finner du her.
 
Selvgjort er velgjort, og det er langt enklere å lage delikat pålegg selv. Se de gode oppskriftene her.

Følg Apéritifs mini urtekurs og få gode råd om på hvilken måte du kan lage spennende retter med friske urter.

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.

Christopher Moestue lærer deg hvilke viner som passer til lyst kjøtt som kylling og kalv.
 
At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere.
 
Lurer du på hvilke deilige retter du kan lage av de forskjellige delene av kyllingen? Apéritif gir deg de beste oppskriftene.

Kalkunbryst står ikke tilbake for noen av de andre matrettene vi har foreslått - heller tvert i mot. Og med en hvit burgunder i glasset skal vi nok komme oss i gjennom dagens rett også.

Mat som lager seg selv mens dunyter en tur i skogen med eller uten ski på beina, er et helnorsk konsept. God mat må dessuten få følge av god vin.

Selv om svært mange benytter kalkun nærmest utelukkende i juletiden, er kalkunen en flott råvare som godt kan benyttes hele året.

At kalkunen i stadig økende grad serveres i julehøytiden er en kjennsgjerning. Imidlertid kan den med fordel også benyttes i andre sammenhenger. Som her, med et godt utvalg grønnsaker som tilbehør.

Mennesker som samles omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten Thanksgiving!

Oppskrifter

Tips til stuffing

Tips til saus

Drikke til kalkun og hvitt kjøtt
 
Bruken av lyse kjøttyper øker sterkt, spesielt kjøtt fra kylling og kalkun. Felles for de lyse kjøttslagene er at de er magre. Les mer om hva du burde drikke til det hvite kjøttet nedenfor.
 
Hva drikker du til kalkun?
Juleøl passer fint til kalkun men det må ikke være for bittert. Til en ikke altfor overlesset kalkun passer disse juleølene utmerket:

Til kalkun med full pakke derimot må drikke følget bli kraftigere, men med et akevittfølge som ikke er for kraftig
 
Gammel Opland (12303) er akkurat passe nyansert, myk og innsmigrende.

Rødvin til fuglen
Mange fortrekker nok rødvin til julekalkunen. Også her er det tilbehøret som avgjør hvor fyldig den skal være, men fellesnevneren er mykhet, uten skarpe kanter, forsiktig fatbruk og gjerne et par år gammel.

Til en skikkelig kalkunmiddag passer følgende viner:
 
Californisk cabernet i midtre prissjikt som

En rød burgunder som
Pavelot Savigny-les-Beaune 2011 (45380) eller hva med den italienske

For enlettkledd kalkun passer derimot denne vinen godt:

Fugl og hvitvin
En hvitvin er også utmerket men da må den ha nok rikdom og fylde slik som:
 
 
Finn ut hvilke viner som passer til de ulike kjøttypene og hvorfor.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt

Relevante seksjoner hos Apéritif
• Fugl og fjærkre - julemenyen
• Fugl og fjærkre - kalkun
• Fugl og fjærkre - kylling

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her