Lag kalkun med Apéritifs videokjøkken
Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg her gjennom de viktige trinnene for at kalkunen, stuffingen (fyllet) og sausen skal bli helt perfekt.
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til det perfekte kalkunmåltidet.
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.
Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:
Slik lager du perfekt kalkun
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du tilbereder en perfekt kalkun.
Slik lager du stuffing av brød
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager deilig stuffing av brød.
Slik lager du stuffing av farse og lever
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager kalkunstuffing av farse og lever.
Slik lager du saus til kalkunen Her viser Ole Martin Alfsen deg hvordan du lager saus til kalkunmåltidet.
Artikler om kalkun og fugl
Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Kylling er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg allerede nå med disse 10 flotte oppskriftene.
Her hjemme er kalkunen ofte benyttet i julehøytiden. Imidlertid er Thanksgiving en like viktig høytid for amerikanerne - menyen har vært den samme i snart 400 år - kalkun.
Koldtbord passer utmerket enten det er en vennegjeng som kommer på besøk eller om du har noe stort å feire. De beste oppskriftene finner du her.
Selvgjort er velgjort, og det er langt enklere å lage delikat pålegg selv. Se de gode oppskriftene her.
Følg Apéritifs mini urtekurs og få gode råd om på hvilken måte du kan lage spennende retter med friske urter.
Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.
Christopher Moestue lærer deg hvilke viner som passer til lyst kjøtt som kylling og kalv.
At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere.
Lurer du på hvilke deilige retter du kan lage av de forskjellige delene av kyllingen? Apéritif gir deg de beste oppskriftene.
Kalkunbryst står ikke tilbake for noen av de andre matrettene vi har foreslått - heller tvert i mot. Og med en hvit burgunder i glasset skal vi nok komme oss i gjennom dagens rett også.
Mat som lager seg selv mens dunyter en tur i skogen med eller uten ski på beina, er et helnorsk konsept. God mat må dessuten få følge av god vin.
Selv om svært mange benytter kalkun nærmest utelukkende i juletiden, er kalkunen en flott råvare som godt kan benyttes hele året.
At kalkunen i stadig økende grad serveres i julehøytiden er en kjennsgjerning. Imidlertid kan den med fordel også benyttes i andre sammenhenger. Som her, med et godt utvalg grønnsaker som tilbehør.
Mennesker som samles omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten Thanksgiving!
Oppskrifter
Tips til stuffing
Tips til saus
Drikke til kalkun og hvitt kjøtt
Bruken av lyse kjøttyper øker sterkt, spesielt kjøtt fra kylling og kalkun. Felles for de lyse kjøttslagene er at de er magre. Les mer om hva du burde drikke til det hvite kjøttet nedenfor.
Hva drikker du til kalkun? Juleøl passer fint til kalkun men det må ikke være for bittert. Til en ikke altfor overlesset kalkun passer disse juleølene utmerket:
Til kalkun med full pakke derimot må drikke følget bli kraftigere, men med et akevittfølge som ikke er for kraftig
Rødvin til fuglen
Mange fortrekker nok rødvin til julekalkunen. Også her er det tilbehøret som avgjør hvor fyldig den skal være, men fellesnevneren er mykhet, uten skarpe kanter, forsiktig fatbruk og gjerne et par år gammel.
Til en skikkelig kalkunmiddag passer følgende viner:
Californisk cabernet i midtre prissjikt som
En rød burgunder som
For enlettkledd kalkun passer derimot denne vinen godt:
Fugl og hvitvin
En hvitvin er også utmerket men da må den ha nok rikdom og fylde slik som:
Finn ut hvilke viner som passer til de ulike kjøttypene og hvorfor.
• Sjekk ut Apéritifs juleøltester her
• Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt
Relevante seksjoner hos Apéritif