Jubileum til jubelpris

Denne uken feirer vi en gammel rød kjenning som nå er rimeligere enn på lenge samtidig som vi gleder oss over en superbillig og superfruktig hvitvin fra samme produsent. Og vi gir oss ikke med det, for denne uken byr på enda to spennende nyheter fra helt
Aase E. Jacobsen
20 August 2003 - 10:21

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Den italienske vinprodusenten Masi har et godt grep om norske vinvaner, og det er ikke på grunn av at vinene selges i boks, men fordi forholdet mellom pris og kvalitet er riktig.  Og ikke minst fordi du sjelden blir skuffet. En av de som aldri gjør det er Masi Campofiorin 2010 (3339) som nå har byttet til årgang 2000 samtidig som prisen er satt ned seks kroner.

Den er imidlertid fortsatt ung og noe lukket og vil derfor gi større glede på dette stadiet om den dekanteres. Duften er god med søte mørke bær, kirsebær, svisker, fat, karamell og animalskhet. Smaken er saftig og sødmefylt med veldig gode syrer og et fyldig syltet kirsebærpreg som holder seg helt ut i finishen. Fatet er fortsatt ganske tydelig men ikke dominerende. Denne vinen trenger smaksrikt matfølge som lettere vilt, årslam eller velhengt okse.

Utviklet metode
2000 er den 30. årgangen av suksessvinen som altså kun lages i de beste årene. Siden første gang i 1964 er det imidlertid kun sju årganger som er blitt underkjent. En slik policy er normalt forbeholdt langt dyrere viner, men Campofiorin har en spesiell posisjon hos Masis ledelse siden det var den første eksperimentvinen. Siden har forskning spilt en svært viktig rolle i arbeidet for å øke kvaliteten og renomméet for Venetos viner. For 40 år siden var det nemlig ikke veldig godt.

Campofiorin har imidlertid forandret seg siden starten. Mens den opprinnelige metoden som for øvrig er veldig gammel, innebar å helle ferdiggjæret valpolicella på det ennå aktive bunnfallet i fatene hvor den langt kraftigere amaronevinen hadde vært. Slik økte både fylden, tanninmengden og alkoholstyrken i den nye vinen.

Metoden som har vært brukt siden 1985 gir sannsynligvis et mer harmonisk og renere produkt siden to tredeler av basisvinen tilsettes halvtørkede druer som er lett presset, i forholdet 2:1. Den andre gjæringen starter som resultat av alt sukkeret og den naturlige gjæren som finnes i skallet på disse druene. Resultatet er mer fruktsødme samt mykere tanniner. Den siste tredelen lages i henhold til den opprinnelige resepten.

Bedre enn boks
Om den moderne Campofiorin er mer lagringsdyktig enn før, er vanskelig å dokumentere, men at 2000-utgaven vil utvikle seg de nærmeste 10 årene er hevet over en hver tvil. Uansett er det ikke mange viner i denne prisklassen som kan skilte med en tilsvarende forventet levealder.

Den andre gladmeldingen fra Masi skal nytes her og nå, mens den er frisk og fruktig, noe den er til gangs. Masi Modello delle Venezie Bianco 2013 (41634). Denne hvite vinen basert på den lokale druen garganega samt noe pinot grigio og pinot bianco slår beina under de aller fleste hvite boksviner under 300 kroner. Dessuten har den plastkork, så innholdet er sikret mot ubehagelige aromaer. Det er mye hyggeligere å sette en skikkelig vinflaske på bordet, det må  nok selv den mest innbitte boksvinforsvarer innrømme.

Den lette restsødmen gjør at den fint kan brukes til litt krydret mat, gjerne reker med salsa eller majones tilsmakt med chili eller andre rike kryddere. Mange vil nok synes den er deilig å nyte som den er en sval sensommerkveld.

Trenger tid
Masi nøyer seg imidlertid ikke med å være førende i Veneto. Metodene med å bruke tørkede druer i vinfremstillingen er eksportert til Tupungato i Mendoza, Argentina. Her er det naturlig nok malbecdruen som er konge, men den får følge av den viktigste venetodruen, nemlig corvina. Metoden beskrevet for Campofiorin er videreutviklet ved at tørkede corvinadruer tilsettes malbecvinen etter dens første gjæring. Dermed setter en ny gjæring i gang og nye aromaer utvikles samtidig som alkoholstyrken øker.

Masi Passo Doble 2012 (41823) bærer sine 13,5 med stil og er et funn av en vin. Masse sødme fra frukter som rosiner, svisker, plommer og mørke bær samt fat, krydder og røyk i duften. Smaken følger opp og er fyldig og fruktig med gode syrer og tanniner, sitter godt og lenge med noe bitterhet (skyggekirsebær) i slutten. Mye trøkk for pengene, og utmerket til grillet biff eller fete oster med utviklet smak.
Masi Corbec 2002 (41824) er det argentinske svaret på en amarone. Her tørkes druene til rundt en tredel av væsken er fordampet. Deretter presses, gjæres og fatmodnes de to druetypene malbec og corvina hver for seg. Den endelige vinen blandes og sendes så i tank til Veneto for tapping på samme måte som Passo Doble. Denne vinen er mye mer lukket enn sin lillebror. Duften avslører likevel mørke søte bær og en del fat samt noe alkohol. Smaken er kraftig og kompakt med en del bærsødme, bitterstoffer som mørke kirsebær, fat og jord i finishen. I øyeblikket mangler den noe sjarm men det vil den nok få mer av etter et år eller to. Uansett er dette en vin som må ha mat, for tiden grillet rødt kjøtt, og med tiden også kraftig vilt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2.Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her