NM i finstykking, lærlinger | NM i finstykking, svenner | NM i kjøttskjæring, svenner |
Cecilie Helleland, Søgne | Lotte Horslund Eriksen, Stavanger | Gøran Mathisen, Alta |
Mads Nilsen, Ålesund | Johnny Krosby, Oslo | Svein Arve Leitvoll, Brønnøysund |
May Kristin Hakvåg, Trondheim | Elise Klungland, Søgne | Freddy Sæther, Trondheim |
Thomas Stabel, Oslo | Leo Bendtsen, Skjetten | Frank Orheim, Stranda |
Anette Nysveen, Narvik | Kåre Reppen, Oslo | Geir Frøyland, Egersund |
Jon Hvidsten, Saltrød | Lars Hetland, Haugesund | Tor Strømsjordet, Gjøvik |
Linn Merete Gundersen, Saltrød |
| Rune Klokk, Ålesund |
Gro Beck Nilsen, Stavanger |
| Børge Lein, Trondheim |
Jentene utfordrer under NM i kjøttfag
Det er duket for ny Matfestival, og folk innen kjøttfaget sliper knivene til innsats i årets norgesmesterskap. Jentene er for alvor på vei inn i faget, og nesten en tredjedel av deltakere tilhører i år spinnesiden.
Redaksjonen
25 August 2002 - 01:00
Finalen går av stabelen i Ålesund 27.-29. august. I løpet av våren har en rekke lærlinger og svenner kvalifisert seg gjennom regionale uttakingskonkurranser rundt om i landet.
- Om årets finalister må det sies at nivået er jevnt over høyt, og det er meget dyktige lærlinger og fagfolk som inviteres til Ålesund, sier fagsjef Espen Lynghaug i Kjøttindustriens fellesforening (KIFF). Han opplyser at det skal konkurreres i tre disipliner: Finstykking for lærlinger og svenner og kjøttskjæring storfe. Kvalitet, kreativitet, økonomi og presentasjon i kjøttdisk er stikkord.
Til inspirasjon
I lærlingkonkurransen får deltakeren tre timer på seg til å forvandle utvalgte stykningsdeler til en rekke panne- og gryteferdige retter.
- Publikum vil få se avansert tilskjæring, og kan få mange gode tips til spennende retter etter hvert som bordene fylles, sier dommer Bjørn Tore Teigen, som til daglig er ansatt ved Opplysningskontoret for kjøtt.
Kjøttskjæring er en hurtigskjæringskonkurranse, der en halv okse skal deles i biffer, fileter og ulike sorteringer til videre behandling. Og her gjelder det også at svinnet er minst mulig. Finstykkingskonkurransen handler om å lage gode og salgbare produkter av svine-, storfe- og lammekjøtt, i tillegg til at deltakerne skal presentere en komplett meny for dommerne.
Jentene kommer
- Håpet er at vi gjennom å vise frem allsidigheten i kjøttfaget også kan påvirke flere unge til å velge en utdannelse i dette yrket, sier Teigen. Han legger ikke skjul på at bransjen strever med rekrutteringen til faget. Det er årlig behov for 400 nye lærlinger, men det er bare halvparten så mange som velger denne yrkesretningen.
- På den positive siden velger stadig flere jenter et yrke innen kjøttfag. Fem av åtte deltakere til lærlingkonkurransen i NM er i år jenter. Også på svennesiden har kvinnene begynt å gjøre seg gjeldende, sier Teigen.
Forsiden akkurat nå