Allerede i 1983 skapte Rosemount sin første vin som klart uttrykte sin opprinnelse, nemlig Roxburgh, chardonnayen fra en enkelt vinmark med såkalt terra rossa som er jernholdig leirjord over kalkstein, i Upper Hunter Valley. Resultatet er en svært maskulin hvitvin som i den for tiden tilgjengelige 1998-versjonen. Duften er karakteristisk for en rik chardonnay med noe fat, her er det selvsagt bare brukt fransk eik av topp kvalitet. Smaken er kraftig med gode syrer og lang sitruspreget finish.
Roxburgh-vinmarken er svært gammel og inneholder de eldste vinstokkene av denne druen i hele Australia. Avlingen er derfor svært lav, kun to tonn pr hektar hvilket sikrer god konsentrasjon og tilsvarende lagringspotensial. Men de fleste Roxburgh-flaskene nytes mens de er unge og helst til lyst kjøtt eller svært rike fiske- eller skalldyrretter.
Rosemounts topp chardonnayer kommer fra et varmt klima hvilket må sies å være motstrøms siden de fleste vinprodusenter i dag leter etter kjøligst mulig klima for sine hvite druer. Men mikroklimatiske forhold muliggjør viner med naturlig friskhet. - Vi tilsetter aldri ekstra syre i disse vinene, kun for de enklere produktene og bare når behovet er der. Ellers mener vi syrejustering er mer naturlig for vinen enn chaptalisering, som jo er helt akseptert i de nordligste vinregioner i Europa, hevder Charles Whish som er en av Rosemounts sjefsvinmakere og fortsetter: - Men de fleste av våre vinmarker har langt kjøligere klima enn i Upper Hunter Valley.
Mudgee er Oranges motpol for både hvite og røde. Her er klimaet langt varmere, som i Hunter, men høyden over havet på 550 meter sikrer kjølige netter som igjen gjør vekstsesongen lenger. Hill of Gold Chardonnay er imidlertid veldig australsk i stilen med masse smør og tropisk frukt. Dens røde parallell, Hill of Gold Shiraz, viser derimot denne regionens styrke som er kraftige og tøffe røde viner med tørre krydrete tanniner. - Mudgee-vinene som er blant mine favoritter, er ikke så sjenerøse som eksempelvis en shiraz fra McLaren, men kombinasjonen av klimaet og jordsmonnet bestående av den røde leirjorda gir rik og konsentrert frukt med flotte tanniner, understreker Whish.
Mountain Blue er Rosemounts flaggskip fra denne regionen. Kombinasjonen av 85 prosent shiraz og resten cabernet sauvignon som nærmest er klassisk i Australia, gir en stor, rik og konsentrert vin med mye søt bærfrukt som holdes oppe av flotte tørre tanniner. En smaksbombe med 14,5 prosent alkohol som trives best sammen med rike retter med rødt kjøtt, også vilt. Druene stammer fra 45 år gamle vinstokker med lavt utbytte, rundt 3-4 tonn pr hektar.
Lavt utbytte er en naturlig utvikling for en vinmark med gamle vinstokker, men også Rosemount har både plantet mye nytt og kjøpt yngre vinmarker i de senere år. Det arbeides bevisst for å holde avlingene nede for å holde konsentrasjonen oppe, hvilket er en forutsetning for å få full uttelling for terroir. - Vi har bedre resultater med å øke konsentrasjonen i druene gjennom såkalt canopy management (oppbinding, beskjæring samt fjerning av løvverk) enn gjennom økt beplantingstetthet, hevder Whish.
McLaren Vale er kjøligere enn både Hunter og Mudgee først og fremst på grunn av nærheten til havet. Dessuten er vekstsesongen lang. Det kuperte landskapet skaper mange forskjellige mikroklimaer som igjen gir muligheter til å skape et bredt spekter av viner. Traditional representerer en helt annen stil enn Balmoral, ikke bare på grunn av druemiksen som er cabernet sauvignon, merlot og petit verdot, men fordi den er laget på tradisjonell måte med gjæring i åpne sementtanker. Druemiksen til tross er den modnet i amerikanske fat. Duften er voldsomt rik med mye søte bær, valrhona-sjokolade og fatkrydder. Smaken følger opp med stor sødme, en del fat og varm finish. Australia i et nøtteskall.
McLaren Vale er ved siden av Hunter Valley hovedsetet for Rosemounts omfattende virksomhet. Og det er her rødvinsproduksjonen er lokalisert med Whish som ansvarshavende. Vinmakernestor Philip Shaw overvåker det hele for Oatley-familien som fortsatt er sentral i den daglige ledelse til tross for at Rosemount nå tilhører Southcorp, Australiasvingigant som samler en stor andel av dette kontinentets vinproduksjon
Noe større eleganse er det i Diamond Cabernet Sauvignon. For til tross for at bærsødmen er tydelig også her, har den fine tanniner i slutten som gir en god tørr finish og dermed en bedre matvin. Storselgerne skal ikke uttrykke terroir eller område men først og fremst gi god vinvaluta. Og siden disse vinene er levebrødet for Rosemount (Oatley-familien kunne sikkert levd godt av toppvinene alene), vies de full oppmerksomhet.
Foto: Rosemount