Jacobsen på bjerget

Carlsbergs grunnlegger, Jacob Christian Jacobsen, var en usedvanlig fremsynt mann, og historien om Carlsberg omfatter det meste: Familiefeider, industriell dristighet og vitenskapelige oppdagelser med betydning for en hel verden.
Redaksjonen
10 Juli 2009 - 10:01

Danskene har, som alle andre, brygget sitt øl i århundrer. Det må likevel være lov å hevde at det var først da J. C. Jacobsen etablerte Carlsberg at det ble fart i sakene. Selve navnet Carlsberg er konstruert med utgangspunkt i sønnens navn, Carl, og det faktum at bryggeriet lå på en høyde.

Familien Jacobsen var av jysk bondeslekt, men Christian Jacobsen brøt opp og dro til København for å gjøre lykken. I 1801 ble han ansatt som ufaglært arbeider i Kongens Bryghus. Han gjorde det bra, og etter en tid fikk han ansvaret for driften av det Gyldenfældske Bryggeri. I 1826 kjøpte han sitt eget bryggeri.

Midt i all bryggingen rakk han også å gifte seg, og 2. september 1811 kom sønnen Jacob Christian til verden. Det viste seg at Jacob Christian var en oppvakt gutt, og som 16-åring var han i full sving i farens bryggeri. Etter farens ønske begynte han også å følge Hans Chr. Ørsteds populærvitenskapelige forelesinger innen fysikk og kjemi.

Lagerøl i vaskebaljen
Da Christian Jacobsen døde i 1835, overtok J. C. bryggerivirksomheten på vegne av sin mor. De danske ølbryggerne produserte på den tiden mørkt, overgjæret øl basert på hvete, men ryktene hadde alt begynt å svirre om et lyst lagerøl fra Bayern.

Med hest og vogn reiste J. C. Jacobsen til Bayern og München for å studere brygging hos den kjente bryggerimesteren Gabriel Sedlmayer. Vel hjemme klarte J. C. å produsere et undergjæret øl i morens vaskebalje - en kobberpanne som er å se hos Carlsberg den dag i dag.

Da moren døde, arvet J. C. både bryggeriet og en større sum penger. På nytt dro han på besøk til Sedlmayer, denne gangen for å få med seg en prøve av bryggerens gjær. Vel hjemme fikk han kongens tillatelse til å bygge kjølige lagerkjellere under Københavns festningsvoller, og i 1846 var bayersk øl fra «Brygger Jacobsens kjeller under festningsvollen» til salgs.

Carlsberg på Valby bakke
Ølet ble populært, og J. C. bestemte seg for å bygge et helt nytt bryggeri som skulle produserte undergjæret øl. Etter noe rekognosering fant J. C. et egnet sted i Valby som på den tiden var en liten landsby utenfor København. Med kongens tillatelse ble Carlsberg Bryggeri med en kapasitet på 4000 tønner (cirka 6600 hektoliter) øl formelt etablert høsten 1847.

J. C. støtte på mange problemer. Han innså at bryggerne stort sett visste for lite om brygging, og at de aller fleste hadde behov for å lære mer. Den gode J. C. Jacobsen ble etter hvert kjent for å formulere læresetninger som skulle følges. Han hadde blant annet en del tanker om kvalitet, og det som ettertiden har døpt «De gylne ord», lyder slik: «Ved bryggeriernes drift skal det være det stadige formål uden hensyn til den øjeblikkelige fordel at udvikle fabrikationen til den størst mulige fuldkommenhed, således at disse bryggerier og deres produkt altid kan stå som et mønster og ved deres eksempel virke til, at ølbrygningen her i landet holdes på et højt og hæderligt standpunkt.»

I årene som kom arbeidet J. C. utrettelig for å nå målet om å brygge det beste ølet som var mulig. Han holdt jevnlig kontakt med andre europeiske bryggerimestere, og han gikk foran ved å innføre ny teknologi som kjølemaskiner basert på tyskeren Carl von Lindes prinsipper.

På verdensutstillingen i 1873 kunne J. C. presentere flasketappet øl, noe som ga medalje og heder. Han fortalte også om hvordan de varmet maltet ved hjelp av damp, og Carlsberg fikk raskt renommé som en mønsterbedrift. Den årlige produksjonen var nå oppe i 60.000 hektoliter.

To liter øl per dag
Ettersom Carlsberg lå et stykke utenfor byen, bodde de fleste arbeiderne på bryggeriet. Det ble bygget egne hus med seksmannsrom til mennene og et tilsvarende til kvinnene. Her skulle det ikke være noen utidig omgang med «det annet kjønn», så til og med spisesalene var kjønnsdelte. Det hendte selvsagt likevel at noen så sitt snitt til å bli bedre kjent, men dersom det ble snakk om giftermål, skulle dette avgjøres av J. C. Stort sett var han velvillig, men det sies at han også i enkelte tilfeller sa nei.

Arbeidstiden var fra seks om morgenen og varte i 12 timer. Hver arbeider hadde rett til to liter øl per dag, en rasjon som fortsatt gjelder for den som måtte ønske å nyte et skummende glass i arbeidstiden.

Familiefeide
Sønnen Carl var en temperamentsfull og utadvendt herremann - og også litt av en dandy. Den strenge fader likte slett ikke at sønnen hadde funnet behag i en av byens smukke damer, så junior ble sporenstreks landsforvist - til München for å studere bryggerikunsten.

Vel hjemme fikk junior sitt eget bryggeri for overgjærete, engelske øltyper, Ny Carlsberg, som faren bygget ved siden av sitt eget. Dette ble i 1882 innlemmet i «gamle» Carlsberg under navnet Mellombryggeriet. Samtidig røk senior og junior uklare når det gjaldt størrelsen på produksjonen. Faren fryktet at kvaliteten ville gå ned ved økt produksjon. Han mente også at sønnen burde bry seg mer om ølbrygging og mindre om kunstinnkjøp som var Carls andre lidenskap. Etter hvert ble de to så uenige at junior bygget sitt eget bryggeri i 1880-83, også dette med navnet Ny Carlsberg. Det er her vi finner portalen med de berømte elefantene.

Etter seks år med skarp konkurranse, tvister og rettssaker, greide til slutt familien å forsone de to, hvorpå far og sønn reiste på ferietur til Sør-Europa. Vissheten om at det endelig var fred i familien ble nok for mye for J. C., og han døde mens de var i Italia. Carl overtok ledelsen av begge bryggeriene, og i 1906 ble de slått sammen under navnet Carlsberg Bryggerierne.

Donasjoner og fond
Før sin død hadde J. C. Jacobsen etablert Carlsbergfondet, som en takk til vitenskapsmannen og fysikeren Hans Chr. Ørsted for hans innsats for vitenskapen. Samtidig ba han det Danske Videnskabsakademi om å styre fondet for etterslekten. Fondets skulle støtte dansk vitenskapelig forskning, sikre driften av Det Nationalhistoriske Museum på Fredriksborg Slott samt bidra med midler til virksomheten ved Carlsberg-laboratoriet. Etter J. C. Jacobsens død viste testamentet at han også hadde donert hele bryggerivirksomheten sin til fondet.

Sønnen Carl fulgte i farens fotspor og skjenket København «den lille Havfrue». Han var også støttespiller da museet Ny Carlsberg Glyptotek ble bygget, og i 1906 skjenket han sin bryggerivirksomhet til fondet samtidig som han opprettet en egen avdeling som skulle støtte kunst og kultur.

Ren gjærkultur
De fleste bryggeriene hadde fra tid til annen problemer med kvaliteten, og det meste kunne spores tilbake til gjæren somble brukt. J. C. hadde for lengst forstått vitenskapens betydning også på dette området, og i 1876 etablerte han en institusjon som den dag i dag har et meget godt renommé; Carlsberg-laboratoriet.

Samme året kom Louis Pasteur med sin «Etude sur la bière» («Studiet av øl») som forklarte gjæringsprosessen, og J. C. var på utkikk etter noen som kunne forske på dette området som voldte så mange problemer. I 1877 ble vitenskapsmannen Emil Christian Hansen ansatt, og seks år senere klarte han å isolere en ren gjærkultur for brygging av lager. Gjærarten fikk det latinske navnet Saccharomyces carlsbergensis. Navnet er synonymt med Saccharomyces pastorianus som hyller Pasteurs innsats for økt kunnskap om gjær.

Ikke bare «pilsner»
For den som måtte tro at Carlsberg-øl kun er «den vanlige» vi møter i butikken samt boksene med Carlsberg Elephant som vi kjenner fra tax free-butikkene, kan det meddeles at utvalget er langt mer rikholdig og spennende enn som så.
 
Vi begynner likevel med Carlsberg Pilsner, gyllen på farge med duft av humle og malt. Ølet har god kropp og en behagelig balanse mellom alkohol og bitterhet. Det passer både til fisk, grønnsaksretter, koldtbord og supper. Alkoholstyrken er 4,6 volumprosent.
 
Carlsberg Master Brew er et luksusøl med stor fylde, nedtonet humlesmak og diskret sødme. Med sine 10,5 volumprosent alkohol, er ølet egnet til kraftige retter som hummer, vilt og blåskimmelost - samt til søte desserter.
 
Carlsberg Elephant har stor aroma og sterk og fyldig smak. I ettersmaken finnes en behagelig bitterhet fra humlen. Ølet passer til kokte retter med mørkt kjøtt som gjerne er godt krydret. Alkoholstyrken er 7,2 volumprosent.
 
Gamle Carlsberg er et mørkt, undergjæret lagerøl der maltet er røstet ved høyere varme. Dette har gitt ølet en krydret og lett søtlig smak med hint av karamell. Varianten anbefales til vilt med einebær, røkt fisk og kjøtt, kjøttposteier og karryretter som ikke er for sterke. Alkoholprosenten er 4,3.
 
Carls Special er en rund og fyldig, undergjæret, bayersk øltype med mørk, gyllen farge. Med en alkoholprosent på 4,4 passer dette ølet til stekt kjøtt med et lite fettlag, gjerne av lam eller svin.
 
Gammel Carlsberg Porter er et humlerikt øl med brunt skum og svart farge produsert på münchenermalt. Duften er maltet, karamellaktig og brent, mens smaken balanserer mellom det bitre og det sødmefulle. Alkoholprosenten er 7,8. Ølet passer til blåskimmeloster, kraftige kjøttretter og sopp. Sjokoladebaserte desserter passer også godt til ølet.
 
Sort Guld er et undergjæret øl med strågul farge. Pilsnermalt og Carlsbergs egen gjærstamme gir en fin, fruktaktig smak. Ølet passer til de fleste kraftige retter av kjøtt og fisk der smør og fløte inngår. Alkoholprosenten er 5,8.
 
Carlsberg Let har en frisk duft med maltkarakter. Ølet er brygget som en klassisk pilsner, men alkoholstyrken er på bare 2,7 volumprosent. Passende «mattilbehør» er kokte og stekte retter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Ølet kommer best til sin rett om maten ikke inneholder altfor mye fett.
 
Carlsberg har også hveteøl og gourmetøl i sortimentet.

Carlsberg i dag
I 2004 er Carlsberg langt mer enn bare et bryggeri. Carlsberg har bedrevet kombinasjonen øl og forskning i mer enn 150 år, og på toppen finner vi Carlsberg AS som blant annet eier Carlsbergfondet. Sammen med Orkla eier selskapet Carlsberg Breweries med en aksjefordeling på 60:40.

Under dette AS-et finner vi også Carlsbergs forskningssenter som består av Carlsberg Forsøkslaboratorium, Carlsberg Biosektor og Carlsberg Laboratorium. Det morsomme er at statuttene for laboratoriet sier at «ingen resultater av laboratoriets aktiviteter som er av praktisk eller teoretisk viktighet skal hemmeligholdes». Dette forklarer at for eksempel Heinekens utsendte, den tyske mesterbryggeren Wilhelm Feltmann jr., ble tatt vel imot i 1879.

Samtidig har bryggeridelen sitt eget laboratorium for kvalitetskontroll. Utgangspunktet for alt som dreier seg om forskning, er et brev som J. C. Jacobsen skrev til sønnen i juni 1865: «Den som har den mest utfyllende forståelsen av kjemi og tilliggende vitenskaper sammen med den nødvendige tekniske dyktighet og innsikt, vil bli Europas ledende brygger de kommende generasjoner.»

Om den gode J. C. Jacobsen var synsk, vites ikke, men faktum er at Carlsberg Breweries i dag er verdens femte største bryggeri, og pilen peker fortsatt stort sett bare en vei. De siste tre årene har veksten vært på rundt 15 prosent per år - selv om salget i Vest-Europa gikk ned med 0,8 millioner hektoliter fra juni 2002 til samme tidspunkt i år. Trøsten er at salget i Øst-Europa økte med gode 13 prosent - eller 0,8 millioner hektoliter. Også Asia viste en oppgang på åtte prosent, og det dreier seg om store tall. I 2002 brygget Carlsberg hele 78,6 millioner hektoliter på verdensbasis.

Carlsberg er å få i 140 av klodens land, men det er spesielt ett land som for tiden følges nøye. Mange anser Kina, og spesielt Yunnan-provinsen, som en kommende ølnasjon, og flere av de store aktørene står parat når kineserne vil prøve noe annet enn Tsing Tao. Med bryggerier i Kunming, Guandong og Yunnan, der Dali Breweries allerede er nest størst, samt 25 prosent eierandel i et bryggeri i Shanghai og 51 prosent i et tilsvarende i Hong Kong, står danskene godt rustet til å fylle kinesernes glass med skummende øl.

Nevnte vi forresten at Tuborgs gjærstamme nå forvaltes av Calsberg? Som Schous og Frydenlunds, så også Tuborgs. Konkurransen ble for tøff og «storebror» overtok. Så fortsatt gjør danskene gule kornåkre om til leskende drikk i grønne flasker - til glede for alle ølelskere.

Carlsberg Besøgscenter
I hjertet av Carlsberg-bryggeriene ligger Carlsberg Besøgscenter som er åpent for publikum. Her kan utstillingen «Fra byg til bryg» oppleves via tablåer, plansjer, video og historiske gjenstander. Rundturen omfatter også et besøk hos Carlsbergs ti bryggerihester med en forfriskende avslutning i Bar Carlsberg.
 
Om ikke så lenge vil senteret også inneholde verdens største samling av forskjellige, uåpnede ølflasker. Da den danske veiingeniøren Leif Sonne hadde hamstret i 25 år, var antallet flasker 10.376. Samtidig med at han kom i Guinness rekordbok, sa kona stopp. Sonne donerte dermed hele batteriet til Carlsberg, men samler fortsatt. For tiden erflaskene plassert i en gammel lagerkjeller, og antallet er nå oppe i 15.075.
 
Carlsberg Besøgscenter
Gamle Carlsberg Vej 11
DK 2500 København Valby
Telefon: +45 3327 1314/3327 1282
Åpent fra tirsdag til søndag 10.00 - 16.00. (Lukket på mandager og helligdager). Gratis adgang.

Foto: Carlsberg, Isidor (Alt om øl)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her