Sølvskjeen er en ruvende bok. Den er på snaut 1300 sider, inneholder over 2000 oppskrifter og har et ikke ubetydelig preg av også å være et oppslagsverk. Du får basisoppskrifter i fleng og oppramsing og forklaring av kjøkkenord som "marinere" og "spekke", tips om utstyr og så videre. Oppskriftsdelen går grundig til verks. Her er for eksempel ni måter å tilberede hjerne på ("smaken går godt sammen med trøfler"), og 11 oppskrifter der perlehøne spiller hovedrollen. Boka er bokstavelig talt tung. Du merker at du har den i fanget.
Men, altså: Her er italiensk mat i bøtter og spann. Det betyr selvsagt at det er egne kapitler om pizza, pasta, supper og alt annet vi forbinder med klassisk italiensk mat. Du finner vilt, sjømat, salater, desserter og ost. Enkelte ingredienser, barba di frate (en grønnsak som også kalles munkeskjegg) kan være et eksempel, er vanskelig å finne her i landet, men maten fra Sølvskjeen er jevnt over grei å gjenskape i Norge.
Faktisk er det moro å lese at råvarer som rådyr, røye og abbor er like vanlige der som her. Og apropos abbor: Den kan selvsagt stekes i smør med salt og pepper, men våre venner fra landet som ser ut som en støvel, er hakket mer raffinerte. Abbor stekt i kremet urtesaus, abbor med salvie eller abbor tilberedt med en blanding av ansjos, hvitløk, persille, sitronsaft, kajennepepper, olivenolje og tørr hvitvin sier veldig mye om forskjellen på kjøkkenet på Toten og i Milano.
Og når vi først snakker om bilder er det på sin plass å påpeke at disse ikke er tekstet. Flere steder er det nesten kul umulig å finne ut hvilken rett som er avbildet. Side 952 er et godt eksempel. Her troner en lekker fasanrett i fire farger, der tallerkenen er pyntet med appelsinbåter og druer. Men hvor er disse ingrediensene i oppskriftene på "fasan i fløtesaus", "fasan med oliven" og "grytestekt fylt fasan" som står ved siden av bildet? Ingen steder. For "fasan med frukt" må vi nemlig bla en side tilbake for å finne. Tungvint og irriterende!
For dette er bestemt ikke boka for deg som foretrekker at lørdagskyllingen kommer fra Rimi og er balsamert i grillkrydder.