Debio lanserte i fjor en sertifiseringsordning for miljøvennlig og bærekraftig sjøfiske av torsk, sild, reker og hyse. Nå er miljømerking av kommersielt innlandsfiske like om hjørnet.
- Så lenge kravene til bærekraft, skånsomme fangstmetoder og sporbarhet er ivaretatt, er det ingenting i veien for en miljøsertifisering også av innlandsfiske, sier rådgiver Jan-Widar Finden i Debio.
Aketun Fisk i Telemark fisker og lager spesialiteter av sik, ørret og røye fra Fyresdalsvatnet. Nå kan Aketun bli den første bedriften i landet som kan markedsføre seg med miljømerket innlandsfisk.
Det kommersielle innlandsfisket i Norge er lite. Det omsettes bare 250 tonn fisk i året. Jonny Aketun, som er styreleder i Norsk Innlandsfiskelag, tror Debios miljøsertifisering kan styrke etterspørselen etter villfisk fra innlandet.
- Et miljøsertifikat viser at alle forhold ved fisket og behandlingen av den er kontrollert og godkjent. Da vet forbrukerne at fisket virkelig er på parti med naturen, sier han.
- Søknaden fra Aketun Fisk blir nå behandlet i KRAVs fiskerikomité hvor det også er en representant fra Norge. Dette er en uavhengig ekspertgruppe som vurderer om fisket i Fyresdalsvatnet er bærekraftig, sier Jan-Widar Finden i Debio.
De viktigste kravene til miljøsertifisert fiske er at det er bærekraftig, at fangsten skjer med skånsomme metoder og at det er mulig å kontrollere. Både båtene, mottaksanlegget og videreforedlingen av fisken blir en del av kontrollordningen.