Godbiter i pollisten
Imponerende søritalienske hvitviner

Imponerende søritalienske hvitviner

Fra Campania kommer dette knippet med knallgode viner, ikke bare i hvitt, men også rosa og rødt.
Aase E. Jacobsen
19 Juli 2017 - 13:45

Pian di Stio IGP Paestum Fiano Biologico 2016 er en helt spesiell vin som får sine druer fra høytliggende parseller ved 450-550 m.o.h. med kalkholdig leirjord innenfor nasjonalparken Cilento. Det gjør at den også er økologisk sertifisert, men først og fremst kjennetegnes den av svært god konsentrasjon, stor stofflighet og flott friskhet. En drøm til smaksrike sjømatretter.

Den er laget av fiano alene, for øvrig en av Campanias hvite druer som har DOCG-stempel, men kun om den kommer fra Avellino-området litt lenger inn i landet. Jordsmonn og høyde over havet er omtrent det samme, men Pian di Stio Fiano er altså en IGP Paestum som ligger rett sør for Salerno.

Det er også Palinuro IGP Paestum Bianco 2016 som er en miks av like deler fiano, greco og falanghina, altså samtlige av Campanias beste hvite druer. Parsellene ligger litt lavere, mellom 210 og 550 m.o.h. og er sør-sørvestvendt. Det gir maksimal soleksponering som reflekteres i vinen gjennom dens fedme og fyldige frukt. En ekstra rik Campania-hvitvin som fungerer også til retter med lyst kjøtt.

Falanghina er kanskje min favorittdrue blant de hvite fra Sør-Italia, i hvert fall har den en fantastisk historie. Og Falanghina Campania IGP 2015 lever så absolutt opp til forventningen. Den er noe rikere enn de fleste andre falanghinaene jeg har smakt, noe som gir den et pluss i møte med mer smaksrike retter. Men den har fortsatt druetypens gode syrefriskhet i behold. Campania IGP-stempelet brukes når druene kommer fra et større område eller som her utenfor IGP Paestums grenser.

Bak disse vinene står San Salvatore 1988 som er en jordbruksbedrift med en ekstra tydelig bærekraftig filosofi. De 109 hektarene med vinmarker, olivenlunder, frukttrær, skog og beitemarker for bøflene, jobbes det økologisk med biodynamiske metoder og preparater. Bøflene gir ikke bare melk til områdets berømte ost som mozzarella di bufala, men også råvare til deres egenproduserte gjødsel.  

Bøflene bidrar med råvare til både ost og gjødsel.

 

San Salvatore 1988 lager ikke bare hvitvin, også deres rosevin og rødvin av Campanias fremste røde drue, aglianico, er veldig gode representanter og vel verd å prøve ut.

Eiendommen fordeler seg på flere kommuner som Stio, Giungano og Cappaccio, som ligger høyt hevet opp mot 600 m.o.h. over kystlinjen ikke langt unna. Vinene bærer også navnet til den gresk-romerske byen Paestum, grunnlagt år 600 før vår tid. I dag er det betydelige arkeologiske utgravinger her, deriblant dekorerte graver i byens nekropolis, hvor Stuperens grav fra år 470 før vår tid, er den mest kjente.

Stuperens grav fra år 470 før vår tid.

 

Se alle produsentens viner her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her