Godbiter i pollisten
Imponerende søritalienske hvitviner

Imponerende søritalienske hvitviner

Fra Campania kommer dette knippet med knallgode viner, ikke bare i hvitt, men også rosa og rødt.
Aase E. Jacobsen
19 Juli 2017 - 13:45

Pian di Stio IGP Paestum Fiano Biologico 2016 er en helt spesiell vin som får sine druer fra høytliggende parseller ved 450-550 m.o.h. med kalkholdig leirjord innenfor nasjonalparken Cilento. Det gjør at den også er økologisk sertifisert, men først og fremst kjennetegnes den av svært god konsentrasjon, stor stofflighet og flott friskhet. En drøm til smaksrike sjømatretter.

Den er laget av fiano alene, for øvrig en av Campanias hvite druer som har DOCG-stempel, men kun om den kommer fra Avellino-området litt lenger inn i landet. Jordsmonn og høyde over havet er omtrent det samme, men Pian di Stio Fiano er altså en IGP Paestum som ligger rett sør for Salerno.

Det er også Palinuro IGP Paestum Bianco 2016 som er en miks av like deler fiano, greco og falanghina, altså samtlige av Campanias beste hvite druer. Parsellene ligger litt lavere, mellom 210 og 550 m.o.h. og er sør-sørvestvendt. Det gir maksimal soleksponering som reflekteres i vinen gjennom dens fedme og fyldige frukt. En ekstra rik Campania-hvitvin som fungerer også til retter med lyst kjøtt.

Falanghina er kanskje min favorittdrue blant de hvite fra Sør-Italia, i hvert fall har den en fantastisk historie. Og Falanghina Campania IGP 2015 lever så absolutt opp til forventningen. Den er noe rikere enn de fleste andre falanghinaene jeg har smakt, noe som gir den et pluss i møte med mer smaksrike retter. Men den har fortsatt druetypens gode syrefriskhet i behold. Campania IGP-stempelet brukes når druene kommer fra et større område eller som her utenfor IGP Paestums grenser.

Bak disse vinene står San Salvatore 1988 som er en jordbruksbedrift med en ekstra tydelig bærekraftig filosofi. De 109 hektarene med vinmarker, olivenlunder, frukttrær, skog og beitemarker for bøflene, jobbes det økologisk med biodynamiske metoder og preparater. Bøflene gir ikke bare melk til områdets berømte ost som mozzarella di bufala, men også råvare til deres egenproduserte gjødsel.  

Bøflene bidrar med råvare til både ost og gjødsel.

 

San Salvatore 1988 lager ikke bare hvitvin, også deres rosevin og rødvin av Campanias fremste røde drue, aglianico, er veldig gode representanter og vel verd å prøve ut.

Eiendommen fordeler seg på flere kommuner som Stio, Giungano og Cappaccio, som ligger høyt hevet opp mot 600 m.o.h. over kystlinjen ikke langt unna. Vinene bærer også navnet til den gresk-romerske byen Paestum, grunnlagt år 600 før vår tid. I dag er det betydelige arkeologiske utgravinger her, deriblant dekorerte graver i byens nekropolis, hvor Stuperens grav fra år 470 før vår tid, er den mest kjente.

Stuperens grav fra år 470 før vår tid.

 

Se alle produsentens viner her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her