Drikke
Imponerende hvitviner

Imponerende hvitviner

Disse hvite burgunderne fra typisk pinot noir-land er noen skikkelige kraftpakker.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hvitvin fra Côtes-de-Nuits er heller sjelden, og spesielt fra Vougeot, som regnes som selve hjertet i denne delen av Burgund.

Domaine de la Vougeraie lager sågar to hvite viner i denne kommunen. Vougeot Clos du Prieuré Monopole 2009 (58151) er et såkalt monopol, vinmark med bare én eier. Den innmurte parsellen på eksakt 0,8258 hektar tilhørte i middelalderen et munkekloster, derav navnet Prieuré.

Kraft og konsentrasjon

I dag drives den biodynamisk, noe munkene sikkert hadde bifalt. Utbyttet er fattige 24 hl/ha og med en beplantingstetthet på 10.000 planter per hektar, sier det seg selv at hver enkelt vinstokk produserer veldig lite. Og det kjennes på smaken for dette er en hvitvin med betydelig kraft og konsentrasjon.

Mineralkarakteren er også uttalt, takket være det kalkholdige og steinete jordsmonnet. Fatpreget fra modningen er godt integrert, selv etter mer enn ett år i fat. Men så var bare en firedel nye.

Stort potensial

Den er ung og intens med kjøttfull frukt og veldig godt mineralpreg. 2009 var et relativt varmt år, men denne vinen karakteriseres av veldig god syre, og slett ikke årgangens normalt søte frukt. Noe som kan tilskrives den biodynamiske fremstillingen.

Les mer om biodynami i Burgund

At denne vinen har et veldig godt utviklingspotensial er forgjengeren 2006 et godt bevis på. For selv etter nesten sju år er den overraskende ung. Og det til tross for at 2006 var et bra, men ikke det største året for hvit burgunder.

Enda mer nobel

Denne vinen fantes også i en rød utgave for noen år siden som var et like godt kjøp.

Dens storebror, Vougeot 1er Cru le Clos Blanc de Vougeot 2009 (58153) kommer imidlertid fra en enda mer nobel del av Vougeot, nemlig innenfor selve Clos de Vougeot. Den hvite vinen var den som ble servert abbeden selv og dermed med en høyere status enn den røde. I dag har den røde Clos de Vougeot høyere status enn den hvite som «bare» er premier cru.

Østvendt og kjølig

De to parsellene ligger veldig godt til, rett foran Vougeot-slottet, nær nordveggen og dermed nabo til andre storheter som Musigny og Chambolle-Musigny Amoureuses.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Som monopolet er vinmarken østvendt hvilket bidrar til litt kjøligere vekstforhold og dermed ekstra friskhet. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket jobber i samme retning. Selv om 2009 er en rikere årgang enn 2008, er alkoholnivået det samme, intensiteten og konsentrasjonen dess like.

Svært høyt nivå

Mineralpreget er svært uttalt. Dette er en vin som må dekanteres i dag, og som i aktuell 2009-utgave åpner seg mer og mer til en yppig og imponerende vin som krever smakskraft på tallerkenen, hummer eller kraftige retter med hvitt kjøtt.

Denne vinmarken gir åpenbart en vin på svært høyt nivå, minst meursault premier cru, om ikke høyere.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her