Drikke
Imponerende hvitviner

Imponerende hvitviner

Disse hvite burgunderne fra typisk pinot noir-land er noen skikkelige kraftpakker.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hvitvin fra Côtes-de-Nuits er heller sjelden, og spesielt fra Vougeot, som regnes som selve hjertet i denne delen av Burgund.

Domaine de la Vougeraie lager sågar to hvite viner i denne kommunen. Vougeot Clos du Prieuré Monopole 2009 (58151) er et såkalt monopol, vinmark med bare én eier. Den innmurte parsellen på eksakt 0,8258 hektar tilhørte i middelalderen et munkekloster, derav navnet Prieuré.

Kraft og konsentrasjon

I dag drives den biodynamisk, noe munkene sikkert hadde bifalt. Utbyttet er fattige 24 hl/ha og med en beplantingstetthet på 10.000 planter per hektar, sier det seg selv at hver enkelt vinstokk produserer veldig lite. Og det kjennes på smaken for dette er en hvitvin med betydelig kraft og konsentrasjon.

Mineralkarakteren er også uttalt, takket være det kalkholdige og steinete jordsmonnet. Fatpreget fra modningen er godt integrert, selv etter mer enn ett år i fat. Men så var bare en firedel nye.

Stort potensial

Den er ung og intens med kjøttfull frukt og veldig godt mineralpreg. 2009 var et relativt varmt år, men denne vinen karakteriseres av veldig god syre, og slett ikke årgangens normalt søte frukt. Noe som kan tilskrives den biodynamiske fremstillingen.

Les mer om biodynami i Burgund

At denne vinen har et veldig godt utviklingspotensial er forgjengeren 2006 et godt bevis på. For selv etter nesten sju år er den overraskende ung. Og det til tross for at 2006 var et bra, men ikke det største året for hvit burgunder.

Enda mer nobel

Denne vinen fantes også i en rød utgave for noen år siden som var et like godt kjøp.

Dens storebror, Vougeot 1er Cru le Clos Blanc de Vougeot 2009 (58153) kommer imidlertid fra en enda mer nobel del av Vougeot, nemlig innenfor selve Clos de Vougeot. Den hvite vinen var den som ble servert abbeden selv og dermed med en høyere status enn den røde. I dag har den røde Clos de Vougeot høyere status enn den hvite som «bare» er premier cru.

Østvendt og kjølig

De to parsellene ligger veldig godt til, rett foran Vougeot-slottet, nær nordveggen og dermed nabo til andre storheter som Musigny og Chambolle-Musigny Amoureuses.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Som monopolet er vinmarken østvendt hvilket bidrar til litt kjøligere vekstforhold og dermed ekstra friskhet. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket jobber i samme retning. Selv om 2009 er en rikere årgang enn 2008, er alkoholnivået det samme, intensiteten og konsentrasjonen dess like.

Svært høyt nivå

Mineralpreget er svært uttalt. Dette er en vin som må dekanteres i dag, og som i aktuell 2009-utgave åpner seg mer og mer til en yppig og imponerende vin som krever smakskraft på tallerkenen, hummer eller kraftige retter med hvitt kjøtt.

Denne vinmarken gir åpenbart en vin på svært høyt nivå, minst meursault premier cru, om ikke høyere.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her