Ikke sprit etter midnatt

Utesteder bør ikke få servere brennevin etter midnatt, mener direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 16:06

Forslaget kommer i en høringsuttalelse om endringer i alkoholloven.
- Mange unge menn heller i seg brennevin ved to-tretiden om natta for å holde rusen ved like. Jeg er overbevist om at mye bråk og vold skyldes spritfylla. Hvis de bare får servert øl og vin, kan noe av problemene reduseres, sier Nome.

22 volumprosent alkohol er det sterkeste som bør serveres etter kl 24, skriver han i høringsuttalelsen til Helse- og omsorgsdepartementet.

Mer brennevin
Bryggeri- og Drikkevareforeningen vil ha en gjennomgang av hele alkoholpolitikken.
- I Norge har det vært et mål å styre forbruket mot lavalkoholdrikker. Likevel er salgs- og skjenkesteder for vin og brennevin mangedoblet de siste årene, samtidig som avgiftene på disse drikkene er redusert.

Det siste tiåret har forbruket av øl vært relativt stabilt, mens vin og brennevin har hatt en betydelig økning. I aldersgruppen 15-20 år er forbruket av rusbrus, vin og brennevin tredoblet i perioden 1997 til 2007.

- Økningen av i brennevinskonsumet, spesielt blant unge menn, er en hovedfaktor i mange ulykker og voldsepisoder. Derfor bør det være et sentralt alkoholpolitisk mål å snu denne utviklingen ved å redusere tilgjengeligheten for brennevin, spesielt i utelivsbransjen, sier Nome.

Oslo verst
Bryggeri- og Drikkevareforeningen er sterkt kritisk til den liberale skjenkepolitikken, særlig i Oslo, og vil ha strengere krav for å få skjenkeløyve, og mange flere kontroller.
- Parolen ''lett å få, lett å miste'' har ført til en kraftig oppblomstring i skjenkebevillinger, også til mange aktører må anses som inkompetente og useriøse, i noen tilfeller kriminelle.

Samtidig må bevillingshavernes rettssikkerhet ivaretas, mener foreningen. Mange har foretatt store investeringer, og da må ikke en enkelt glipp fra en ellers seriøs og lovlydig bevillingshaver få urimelig store konsekvenser.

- Kontrollen med overskjenking og salg til mindreårige er mangelfull og tilfeldig. Vi er overbevist om at denne utelivspolitikken, eller mangel på sådan, er hovedårsak til ordensproblemene i visse bymiljøer, sier Nome.

Ute best
85 prosent av alkoholkonsumet skjer i private hjem. Trolig skjer en enda større del av misbruket i hjemmene, fordi prisen er betydelig lavere. Her er heller ingen aldersgrense.
- Etter vårt syn må det være et mål å redusere det private alkoholforbruket til fordel for konsum på utesteder, under de forutsetninger jeg har nevnt. Trolig vil både totalforbruk, misbruk, vold og ulykker reduseres. På utestedene underlegges gjestene både formell kontroll gjennom personalet og uformell sosial kontroll gjennom de andre gjestene.
Han understreker at bryggeribransjen ikke har økonomisk interesse av at ølkonsumet forskyves til utestedene.

- Bransjen vil etter alt å dømme tape inntekter på grunn av redusert totalomsetning. Av alkoholpolitiske grunner støtter vi likevel en slik utvikling, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her