Ikke Giardia - så langt

Det er så langt ikke funnet spor av giardiaparasitten i tester av vannet i Oslo.
Redaksjonen
19 Oktober 2007 - 01:59

Men Mattilsynet har kommet med noen retningslinjer til næringsmiddelvirksomheter som er tilknyttet Oset vannbehandlingsanlegg.
 
Bakgrunnen er problemene med vannet i deler av Oslo-området. Sent torsdag kveld var sju av 21 vannprøver analysert og ingen av disse inneholdt giardiaparasitten. Men det kan finnes diarébakterier i Maridalsvannet.
 
På bakgrunn av at ikke alle tester er analysert og fordi det finnes diarébakterier i Maridalsvannet velger Mattilsynet å komme med noen retningslinjer.
 
Mattilsynet ber blant andre følgende næringsmiddelvirksomheter innenfor det aktuelle forsyningsområdet om å være spesielt oppmerksomme: Hoteller, restauranter/spisesteder, puber/gatekjøkken og institusjonskjøkken.
 
Ikke springvann
Rådene fra tilsynet er å ikke server drikkevann fra springen. Samtidig er det viktig å gi informasjon til gjestene. Dispensere for brus/juice som bruker springvann bør stenges.
 
I tillegg må hoteller varsle gjestene om at vannet ikke må drikkes.
 
Kokt vann
Salat og andre grønnsaker bør vaskes med kokt vann.
 
Isbiter må være basert på kokt vann.
 
Knekk parasitten
Oppkok av drikkevann og matvarer tar knekken på parasitter. Det holder med et oppkok og det er ikke nødvendig å koke vannet i tre minutter som har blitt nevnt tidligere. Vannkoker holder.
 
Fisk som spises rå må eventuelt være nedkjølt med is basert på kokt vann
 
Til nedkjøling av næringsmidler (for eksempel pasta og pølser) som ikke kokes eller stekes i ettertid, skal det brukes kokt vann.
 
Næringsmidler som gis tilstrekkelig varmebehandling trenger ikke være basert på kokt vann
 
Ikke traktekaffe
Kaffetraktere er ikke tilstrekkelig varme til å drepe parasitter. Koking av vannet anbefales.
 
Det er greit å bruke springvannet til rengjøring av lokaler og utstyr. Utstyret må være tørt før det tas i bruk. Oppvask (manuell eller maskin) er også greit. Det er viktig at temperaturen er høy og at oppvasken blir tørket.
 
Mattilsynet kommer med mer informasjon fredag.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her