I godt lag med høstgryte

Kylling er utgangspunkt for velsmakende gryteretter nå på høstparten. Og det enten vi ønsker en hjemlig norsk gryterett eller fristes til å sette til en internasjonal snert og ende opp med Coq au vin, Kylling Marengo eller Stroganoff. Oppskrifter og drikk
Redaksjonen
13 Desember 1999 - 20:46

Enten vi holder oss til det velprøvde norske eller går nye veier, har gryteretter med kylling som utgangs-punkt det til felles at de er enkle å tilberede. Vi trenger knapt åpne en eneste pose. Og for også å ta med den fordelen: Gryterettene kan tilberedes godt i forkant av at vi benker oss rundt bordet og er på lag med en velsmakende, varm høstgryte.

Coq au vin 4-5 porsjoner 1 stor kylling (ca 1500 g) 1 ss tomatpuré 100 g lettsaltet sideflesk 1 1/2 ts salt 3/4 ts hvit pepper evt. hønsebuljong (terning + vann) ca 20 sjalottløk 250 g sjampinjong 1 ss smør 1 ss hvetemel noen kvister timian til pynt

Marinade: 1/2 fl rødvin (ca 35 cl) 2 knuste båter hvitløk 1 laurbærblad 2 ss hakket fersk timian eller 1 ts tørket

Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lag marinaden og legg i kyllingstykkene. Sett dem kjølig natten over eller på kjøkkenbenken i 4-5 timer. Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele, ha i tomatpuré og kok opp. Skjær sideflesket i små biter og stek dem i en panne.

Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen. Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. La det trekke i ca 40 minutter eller til kjøttet er mørt.

Surr imens løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen. Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Pynt med timian før servering. Server retten med poteter, ris eller brød.

Vinforslag: En burgunder er deilig til denne retten som rimleige Bourgogne Hautes Cotes de Beaune 1994 kroner 138,90 (30717, bestillingsutvalg) Budsjettalternativet er Col-di -Sasso Sangiovese Cabernet 1997 kroner 82,60 (11579, basis).

Kylling Marengo 6 porsjoner 2 kyllinger 2 ss olje 6 sjalottløk eller 1 løk litt persille 1/2 fl tørr hvitvin, evt 4 dl hønsebuljong og saften av ½ sitron 2 ss tomatpuré salt og pepper 6 kreps, evt krepsehaler/reker 250 g sjampinjong

Del hver kylling i 8 biter. Varm olje i en gryte og ha i kyllingstykkene. La dem bli gyllen brune. Tilsett finhakket sjalottløk og persille og stek litt videre. Tilsett hvitvin og tomatpuré og la retten trekke ved svak varme i ca 1/2 time. Smak til med salt og pepper. Anrett kyllingstykkene på serveringsfat eller tallerken, og pynt med kokt kreps og stekt sjampinjong. Server med poteter eller ris.

Vinforslag: En klassisk rett liker en klassisk vin selv om denne ikke har en klassisk adresse: Gallo Sonoma Laguna Ranch Chardonnay 1997 kroner 169,90 (30616, bestillingsutvalget). Billigløsning: Raimat Chardonnay 1998 kroner 98 (6351, bestillingsutvalget).

Kyllinggryte med bønner 4 porsjoner 600 g kyllingkjøtt i strimler 2 løk i båter olje til steking 50 g røkt kalkunpålegg i terninger 2 stilker selleri i ringer 1 boks hermetiske tomater 3 ss tomatpuré 2 1/2 dl hønsebuljong 1 boks hvite bønner (400 g) 1 liten boks hermetiske maiskorn 2 ss hakket fersk basilikum 2 ss hakket fersk oregano salt og pepper

Fres kyllingkjøtt og løk lett i en gryte. Tilsett de andre ingrediensene og kok opp. Smak til kyllinggryte. Server grovt brød til.

Drikkeforslag: En Aass pils eller en god bayer smaker godt til alternativt en rustikk men annerledes rødvin som Castel Pujol Tannat 1996 kroner 86,20 (10081, basis).

Chop suey 4 porsjoner 600 g renskåret kyllingkjøtt olje til steking 1 ss revet ingefær 1 stor løk 1 purre 3 gulrøtter 200 g sjampinjong 2 dl hønsebuljong (terning + vann) 2 dl bønnespirer 1 liten boks bambusskudd (225 g) 1 ts salt 1/2 ts hvit pepper 2 ss soyasaus

Skjær kjøttet i strimler og brun det lett i olje sammen med ingefær. Skjær løk og purre i ringer, gulrøttene i tynne strimler og soppen i skiver. Ha alt i gryten og hell over buljong. La retten trekke i ca 5 minutter. Tilsett bønnespirer og bambusskudd. Varm opp og smak til med salt, pepper og soyasaus. Server ris til.

Vinforslag: En frisk og fruktig hvitvin som Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Rielsing Spatlese 1998 kroner 85,80 (11173, basis) går godt til.

Ungarsk kyllinggulasj 4-5 porsjoner 1 stor kylling (ca 1500 ) smør til steking 2-3 rødløk i båter 1 ss paprikapulver 2 båter hakket hvitløk 1/2 ts malt karve/spisskummin revet skallet av 1/2 sitron 2 ss tomatpuré 3 dl hønsebuljong 1 beger seterrømme salt og pepper

Del kyllingen i 8 serveringsstykker og stek dem i smør i en gryte. Ta opp bitene og stek raskt løk og hvitløk sammen med paprikapulver, karve og sitronskall. Legg kyllingstykkene tilbake i gryten og tilsett tomatpuré, buljong og rømme. La gryten småkoke ca 40 minutter til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper. Server brød ved siden av.

Vinforslag: En god ungarsk rødvin er Villany Cabernet Sauvignon 1996 kroner 78 (13036, basis).

Kyllinggryte à la Stroganoff 4 porsjoner 600 g kyllingkjøtt i strimler smør til steking 8 småløk 200 g sjampinjong 5 dl hønsebuljong 1/2 ts tørr sennep 1/2 ts paprikapulver 1 ts worchestershiresaus salt og pepper 3 ss tomatpuré ørlite sukker 1 beger rømme eller 3 dl fløte 1 grønn paprika i strimler 1 rød paprika i strimler persilledryss

Brun kyllingstrimlene lett i en panne. Ha strimlene over i en kjele og tilsett lettstekt løk og sjampinjong. Tilsett buljong og de andre ingrediensene. La det småkoke noen minutter. Server med hakkede rødbeter og sylteagurk. Ris eller potetmos smaker godt til.

Drikkeforslag: Her kan du drikke så vel øl (pils eller bayer), hvitvin eller rødvin: Carmen Chardonnay 1998 kroner 96,50 (7058, test) eller Indigo Hills Zinfandel 1994 kroner 11660, test).

Foto: Lisa Westgaard Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Vinforslag Aase E. Jacobsen.

Les også: Apéritifs Kokebok Kylling Kylling - Pikant filet Vin til lyst kjøtt Apéritifs Polliste

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her