Dagens rett

Banush - polentagrøt fra Ukraina med fetaost og sopp

I dag spiser vi i solidaritet med våre venner i Ukraina

I dag spiser vi i solidaritet med våre venner i Ukraina

At denne retten er en viktig ingrediens i ukrainsk matkultur, er lett å forstå.
27 Februar 2022 - 00:00

Maisåkre så langt øyet rekker gjør de vestre delene av Ukraina til et av verdens viktigste maiskornkamre. 17 prosent av verdens maiseksport kommer herfra, og Ukraina er like stor som Brasil og Argentina, etter USA. Fra 2020 er Kina største marked for ukrainsk mais, i sterk konkurranse med USA. Hva som skjer framover er usikkert.

Det som er sikkert er at verdensmarkedet for mais kommer til å bli berørt av invasjonen.

Men matkultur har en utrolig evne til å overleve, og akkurat denne retten er en typisk overlevelsesrett all den tid den kan bygges opp og ned avhengig av tilgangen på råvarer. Den har reddet ukrainere gjennom mange kriser opp gjennom tidene. 

Den stammer fra Karpatene som dekker det sørvestre hjørnet av Ukraina. Retten knyttes til en minoritet kalt hutsul, som blant annet lever av gjeting. I Ukraina får retten derfor følge av en type ost kalt bryndza laget av sauemelk. Dens smuldrete konsistens, skarphet og salte smak kan erstattes med feta av enten sau- eller geitmelk. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Banush - polentagrøt fra Ukraina med fetaost og sopp

Banush - polentagrøt fra Ukraina med fetaost og sopp

Fremgangsmåte

Kok opp creme fraiche/seterrømme iblandet vann og dryss polentaen oppi under jevn omrøring. Koketiden varierer med hvilken type polenta du bruker. Den skal bli en tykk grøt. Spe evt med mer rømme eller vann. Smak til med salt og pepper.

Skjør sopp i tynne skiver. Varm olje i en panne og stek soppen myk. Smak til med salt og pepper.

Tips:
Om du bruker tørket sopp, holder det med en tredel, men den må altså bløtes en stund på forhånd.

Smuldre fetaosten.

Servere banushen med stekt sopp og smuldret sopp på toppen. Pynt med timian.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her