Hyller kvinnene med eget brennevin
Nå lanseres det en egen akevitt som hyller kvinnenes historiske betydning for norsk brennevinsproduksjon. Den nye akevitten, Fru Lysholm, er litt mildere i smaken enn vanlige akevitter.
Redaksjonen
31 Oktober 2001 - 01:00
Bakgrunnen for lanseringen er blant annet at Arcus Produkter har fått en del henvendelser fra publikum som ønsker seg en akevitt uten for sterkt maskulint preg.
- I tillegg har vi lyst til å hedre kvinnenes innsats for norsk brennevinsproduksjon. Kvinner har gjennom historien hatt langt større betydning for denne produksjonen enn mange aner, sier destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter.
Stolt jordmor
Produktutvikler Angelika Florvaag i Arcus Produkter har fulgt Fru Lysholm fra idéstadiet til ferdig drikk, og det var med dårlig skjult stolthet hun utbrakte den første skålen for Fru Lysholm. Det skjedde i dannet damelag blant tønner og fat under forhåndslanseringen for kvinner, med kvinner og av kvinner, hos Arcus Produkter mandag denne uken.
- Fru Lysholm er tradisjon og historie, ikke kvinnesak, sier Florvaag. Hun karakteriserer Fru Lysholm som snill og mild, i pakt med lysholmske tradisjoner. Fru Lysholm anbefales til tradisjonelle retter med mild til middels smaksstyrke.
"Frua" gjør seg godt rundt bordet, uansett kjønnssammensetning. I det nye produktet er det karve og anis. I tillegg domineres smaken av elegante sherry- og vaniljetoner fra to års lagring, sier hun.
Historiske dråper
Fru Lysholm er oppkalt etter Catharina Lysholm, som sammen med sin bror Heinrich Meincke lot bygge briggen "Trondhiems Prøve" i 1780 for å satse på krydderhandelen på Ost-Indien. I 1805 seilte skipet fra Trondheim med flere fat norsk akevitt i lasten, som man forgjeves forsøkte å selge i Batavia. I 1807 vendte "Trondhiems Prøve" tilbake, og da fatene ble åpnet oppdaget man at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen. Lysholm Linie var skapt. Lysholm Linie ble raskt firmaets mest populære produkt, og er i dag Nordens eldste eksisterende akevittmerke.
President Anne-Lise Mellbye i Norske akevitters venner opplyser at kvinnene har spilt en sterk rolle i akevittens historie.
- Alle akevitterers mor, Anna Von Sachsen, tok med seg 181 aquavitaeresepter i graven, til sin brors, kong Fredrik den andres store fortvilelse. Svenske Eva Ekblad har mye av æren for at poteten kom inn i akevittproduksjonen forteller en engasjert akevittpresident.
News Wire
Bildet:Produktutvikler Angelika Florvaag og president i Norske akevitters venner Anne-Lise Mellbye utbrakte den første skålen for Fru Lysholm i Arcus Produkters fatlager i Oslo. Foto: Christin Engelstad/Newswire
Forsiden akkurat nå