Det betyr at viner som er EU-tørre, altså med mindre enn 4 gram restsukker, må fra 2016-årgangen merkes med «sec» eller «dry», ifølge Jérôme Bauer, sjef for Alsaces vinprodusenter (AVA).
I Alsace dyrkes mange ulike typer druer, med ulik syre- og sødmestruktur, men loven blir lik for alle. En vin er ikke EU-tørr med mindre den har under 4 gram restsukker.
Unntaket fra regelen
Det betyr at en tørr vin som Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg 2013 med drøyt 5 gram restsukker fra 2016 ikke lenger er tørr. Noe som illustrerer hvor meningsløst det kan være med en så strengt fastsatt grense.
Denne Alsace-produsenten bryr seg ikke om trender
I dag er Alsace og andre områder, blant andre Tyskland, unntatt fra regelen, ved at restsukker ses i forhold til syre. Dette unntaket tillater nemlig at en vin er tørr selv med 9 gram restsukker så lenge syren er minst 7 gram. Noe som rent vinproduksjonsmessig er en god rettleder, men som for forbruker er umulig å forholde seg til.
Misvisende
Målet er nemlig ifølge Alsaces vinmyndigheter å gi forbrukeren en tydeligere indikasjon på hvilken type vin det er snakk om. Mye av den billigere Alsace-vinen har til dels mye restsødme, uten at det kan leses på etiketten.
Og denne produsenten har slåss mot for mye sødme lenge
Håpet er at salget skal øke. Alsace taper nemlig terreng i mange markeder. På Vinmonopolet gikk salget av hvitvin fra Alsace ned med 16,7 prosent i årets første fire måneder sammenlignet med året før.
Men betegnelsen «sec» er noe misvisende all den tid den brukes om halvtørre viner i eksempelvis Champagne. Der kvalifiserer 4 gram for den aller tørreste kategorien, extra brut. Og «dry» i proseccosammenheng er ikke spesielt tørt.