Hvitt fra sør

Ukens vin kommer langt sør fra og det passer jo godt når vi har lange og late sommeruker foran oss. Den er frisk og hvit og kommer dessuten som bag-in-box til en svært fordelaktig pris.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2001 - 11:00

Drostdy-Hof Steen 2006 (45371) (for 3 liter) er en likendes hvit sørafrikaner som skapt for den norske sommeren. Den tar et lett dykk i lommeboken, er lett å ta med seg enten det er til vanns eller fjells og lett å like for mange. Dessuten er den lett å bruke enten du bare skal servere et glass kjølig hvitvin eller du skal by på sommerlig spise. Men ikke for lett, for nordmenn vil nemlig ha mye smak i hvitvinen. Og denne boksevinen har nok frukt og syre til å ta så vel enkle skalldyr- og fiskekomposisjoner (perfekt til rekene!) som anretninger med spekeskinke, grav- eller røykelaks og salater.

Druen steen er en sørafrikansk versjon av chenin blanc som er den franske betegnelsen. Den gir viner med rund frukt og gode syrer om enn noe bløtere enn hva resultatet er i Frankrike. Steen er populær bordvindrue i Sør-Afrika og gir både tørre og søte viner.

Drostdy-Hof er med sine knappe fire tiår et relativt ungt vinhus i sørafrikansk målestokk. Konseptet er moderne; her skreddersys viner etter hva markedet vil ha. Som jo er svært vanlig i den såkalte nye verden. Selv om Drostdy-Hofs hovedsete er i Tulbagh-dalen lengst nord i Coastal Region, hvor også druene til denne boksvinen stammer fra, foretas druekjøp ellers fra store deler av denne regionen nord for Cape Town. Her finner vi også de fleste gode vinområdene i landet.

Årsakene er klimaet som er ikke er altfor varmt på grunn av nærheten til Atlanterhavet og det faktum at de beste vinmarkene ligger i åssidene hvor det er enda bedre ventilasjon. Nedbøren er dessuten så stor at kunstig vanning er unødvendig. Jordsmonnet er variabelt fra svært næringsrikt, som ikke er så bra for kvalitetsdruer, til skrinn grusjord som er å foretrekke siden den gir bedre drenering og lar vinstokkene "sulte" litt.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her