Nyetimber Classic Cuvée og Nyetimber Rose er å finne i henholdsvis 62 og 239 polutsalg. De står ut, ikke bare i den lille avdelingen for britisk musserende, men også blant boblevin på generell basis. Vi snakker om eleganse og konsentrasjon, flott syrlighet og godt skum, samt en struktur som forteller at de er bygd for å overleve nyttårsaften, ikke bare i år, men mange år framover.
Det er nesten unødvendig å si, men de er begge utmerkede matviner, så pass på å nyt dem til noe ekstra godt før du går ut i kulda på årets siste kveld.
Disse vinene regnes som klassikere i en vinindustri som har opplevd en formidabel kvalitetsutvikling og salgsvekst de siste 10 årene. Årsaken er at Nyetimber skapte en ny standard for engelsk musserende vin med lanseringen av Classic Cuvée i 2014.
Derfor puster engelsk musserende vin champagne i nakken
Denne posisjonen kan Nyetimber-eier Eric Heerema takke et canadisk par for. Da Cherie Spriggs og mannen Brad Greatrix smakte en flaske Nyetimber som Cheries engelske pappa tok med seg hjem etter en reise, skjønte de at de stod foran noe stort. Dette var i 2006, og begge var nyutdannede ønologer med begrenset praktisk vinmakererfaring da de søkte og fikk drømmejobbene hos Eric Heerema som samme år hadde kjøpt Nyetimber. Cherie som sjefsvinmarker og Brad som hennes assistent.
Eieren tok selvsagt en risiko, men hollenderen Eric Heerema er kjent som en mann med god businessteft og økonomiske muskler etter å ha solgt sine andeler i familiens shippingaktiviteter. Hvem andre ville tatt sjansen på å bygge opp en vinmarkportefølje som nå teller 327 hektar i den nordligste randsonen for vindruedyrking, om det ikke var snakk om langsiktighet og klippefast tro på potensialet.
Han uttalte til Drinksbusiness.com at han så en stor framtid for denne industrien med utgangspunkt i det Nyetimber hadde klart å få til, og at det ville gi en unik mulighet til å erobre en plass i den musserende vinverdenen.
Med Cherie og Brad fikk han et vinmakerpar med et ungdommelig pågangsmot og mange nye ideer som snart sørget for å virkelig sette fart i britisk musserende vin-produksjon. Resten er historie som det heter.
På det tidspunktet var all britisk musserende vin laget av én enkelt årgang. Cherie og Brad innså at de ved å putte flere egg i én kurv, ville de oppnå mer. Det innebar en blanding av flere årganger, men med hovedvekt på én, som betyr 80 prosent av miksen for Classic Cuvée. Dessuten tre druer, chardonnay, pinot noir og pinot meunier. En oppskrift som har vært en suksess i Champagne et par hundre år.
Her kan du lese om en champagneprodusent som har tatt denne oppskriften langt
For å øke kompleksiteten insisterte de på minst tre år på bunnfallet i flasken som var uvanlig i England så sent som for ti år siden. Og fortsatt er det ganske vanlig med ni måneder på bunnfallet for britisk musserende – hvis du ser bort fra topp-cuvéene.
Alle detaljer om tappedato, omkorking og druemiks finner du på Nyetimbers nettside om du skriver inn koden på baketiketten.
Et annet forhold som bidrar til kompleksitet, er at Cherie og Brad jobber med 100 forskjellige enkeltviner som de blander for å komme fram til den endelige vinen.
– At Nyetimber eier sine egne vinmarker, og aldri kjøper druer, gjør at vi har full kvalitetskontroll, og det gjør også at vi kan vinifisere hver parsell for seg, forklarer Brad og legger til at de ikke følger noen form for fast oppskrift, men at alle avgjørelser tas på bakgrunn av smak.
Jeg møter ham og Cherie på zoom i en hektisk førjulstime like før de tar etterlengtet juleferie i et år som har satt spor etter seg, også for en suksess som Nyetimber. Med 50 prosent av salget i horeca og mange runder med nedstenging, er det lett å forstå at det har vært utfordrende. Lyspunktet er salget via Vinmonopolet samt detaljhandel og nettsalg i andre land.
Siden Nyetimber entret det norske markedet med Classic Cuvée i basisutvalget i 2017, har britisk musserende oppnådd en markedsandel på nesten 0,6 prosent.
Bare se den entusiasmen Nyetimber Classic Cuvée skapte da den kom inn i polhyllene
Som høres ekstremt lite ut, men som likevel forteller mye om hvor dominerende de tre store boblenasjonene er: Italia, Frankrike og Spania står for 94 prosent av salget. England er på sjetteplass etter Australia og Sør-Afrika. Forskjellen til alle de andre er at England kun tilbyr musserende i toppsjiktet, billigste britiske boblevinen på polet er Fitz Brut til 224,90, men den er laget på tankmetoden, så ikke like kompleks som de andre.
Her er hele utvalget av britisk musserende på polet
I vinkjelleren hos Nyetimber har det skjedd få endringer siden 2011-årgangen som var basen for første utgave av Classic Cuvée. Det betyr ståltanker for 100 prosent av gjæring og modning, også de eldre årgangene. Når det gjelder malolaktisk gjæring, altså omdanning av den skarpe eplesyren til den mykere melkesyren, gjennomføres den i sin helhet. – For lite syre er aldri en utfordring hos oss, og vi trenger den ekstra fedmen dette gir til vinen, forklarer Cherie.
Hun legger til at druene høstes ved rundt 2.9-3.0 pH, og at pH-en faktisk er den som varierer minst fra ett år til et annet. Siden druene stort sett plukkes i oktober, er temperaturene på det tidspunktet allerede så lave at forskjellen på å plukke første uke av oktober mot to uker senere heller ikke påvirker den totale syren i druene. I et varmere klima - hvor druene gjerne plukkes i september eller tidligere, utgjør to uker en veldig stor forskjell for syre og sukker i druene.
Classic Cuvée står nå for 80 prosent av den drøye millionen flasker Nyetimber tapper årlig. Målt ut fra at de har 260 produserende hektar, er dette et lavt utbytte, drøyt 30 hl/ha. Det forteller om streng selektering.
800.000 flasker av samme vin er mye, men dette til tross, holder altså Classic Cuvée en imponerende jevn høy kvalitet. – Selv om vinmarksarealet og dermed volum har vokst, er vår tilnærming helt lik den vi har hatt siden første utgave av Classic Cuvée. Det betyr at vi jobber veldig nært til hva den enkelte vinmark kan gi, på samme måte som en vinbonde ville gjøre, understreker Brad.
Han mener likevel at Classic Cuvée kan variere rent smaksmessig fra år til år siden den enkelte årgang utgjør en så høy andel. Cherie skyter inn: – Selve ideen med Classic Cuvée er at den skal ikke avvike for mye, men vi snakker altså om England og at det fra én årgang til en annen kan være dramatiske forskjeller.
Cherie peker på 2012 da de ikke produserte en eneste dråpe. Derfor vil Classic Cuvée ha et mye større avtrykk av årgangen enn det som er vanlig for «multivintage» musserende viner fra andre land.
Cherie mener at det varierende klimaet er den aller største utfordringen med å lage vin i England. Mens 2010 er tidenes tidligste innhøstning, er 2012 det våteste og kaldeste året på 100 år. – Vi hadde vakre druer på plantene, men de ville aldri modne, sier Cherie og legger til at de aldri selger druer, selv om mange har spurt, spesielt i 2012. Derimot høstet de druene som normalt og lot dem ligge på bakken, eller de lot fuglene spise det de ønsket.
Kontrastene er store fra katastrofeåret 2012 til 2014 som var et drømmeår for britiske vinbønder. Det ga seg utslag i ekstra intensitet i Classic Cuvée-utgaven som fantes i Norge våren 2019. Men utgaven som er i salg nå med 2015 som base, lever altså veldig godt opp til dette idealet. 2015 er en årgang som Brad og Cherie kaller «klassisk». Det betyr et år med god syrefriskhet, takket være en lang og jevn vekstsesong uten ekstreme utslag. Druene ble høstet i oktober som er 4-5 uker senere enn i 2010.
Brad mener det forklarer den mer delikate stilen i vinen sammenlignet med året før. Hvilket også gjør den perfekt til alt fra sjøen – fra østers til tartar av laks, men også andelever.
Det er derfor all grunn til å se fram til Nyetimbers fantastiske årgangsmusserende fra dette året - enten det er 1086 eller Tillington - som vi fortsatt må vente to-tre år på.
Mens den hvite har chardonnay som hoveddrue, er det pinot noir som dominerer i den rosa og som sørger for den ekstra mykheten og den mer sødmefylte frukten. Årgangen har også sitt å si. For roseen er det 2016, som var et år med lave avlinger.
Årsaken er at vinmarkene ble rammet av frost ved knoppskytingen. Det forsinket modningsprosessen, men nydelig høstvær gjorde at de kunne plukke druer med høy konsentrasjon og stor fruktintensitet. Som er et perfekt utgangspunkt for en strukturert rosa musserende vin. I Nyetimber Rose utgjør 2016 «bare» 69 prosent av miksen, og for å utligne den store konsentrasjonen er resten den mer delikate 2015. Denne vinen er derfor nærmere en årgangsvin enn Classic Cuvée.
Dessuten har den «bare» tre år på bunnfallet som gir litt mindre preg av bunnfallslagringen. Men til å være en rosa boblevin er den herlig saltpreget og fungerer derfor til så vel røykelaks, hummer og sjøkreps som kalkun eller kylling.
Felles for begge er at de har gjennomgått en ørliten stilendring siden starten, og det er at dosage i dag er 2-3 gram lavere.
Når Cherie og Brad er ferdig med juleferien, kan de glede seg til en positiv effekt av koronaåret. 2020 som årgang blir nemlig så vellykket som det er mulig å håpe på.
– Været ble veldig bra og jevnt godt gjennom hele vekstsesongen, helt til druene var plukket. Det ble den nest tidligste innhøstningen noensinne, etter 2010, forteller de entusiastisk.
Om dette blir en årgang med flere viner, vet de ennå ikke. – Vi ønsker aldri å ta de beste elementene fra Classic Cuvée, så den er alltid vår første prioritet, slår Cherie Spriggs fast.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....