Appetittvekkere basert på en eller annen form for bakst, ofte butterdeig, er veldig klassisk. Og det perfekte følge til et glass champagne eller en frisk hvitvin.
Tynn-tynn deig
Våre nye landsmenn har brakt med seg en ny matpakkekultur, hvor godsaker pakkes inn i en tynn-tynn deig som deretter å varmebehandles, som regel i form av frityrsteking.
Kinesisk won ton og dim sum, vietnamesisk vårrull, indisk og pakistansk samosa, tyrkisk börek og nordafrikansk brick, er alt velsmakende fastfood som gir mersmak. Den sprø overflaten mot det myke eller saftige fyllet er nærmest vanedannende.
Trekant enklest
I den arabiske matkulturen er selve innpakningen filo- eller brickdeig. Disse pergamenttynne og elastiske leivene som er så arbeidskrevende å få til i eget kjøkken, finnes heldigvis alltid i en butikk nær deg.
Det er imidlertid kvalitetsforskjeller på filodeig som på all annen bakst. Noen er tørre og lite elastiske og sprekker derfor lett. Da vil eksempelvis fyllet lekke ut i frityroljen. Atter andre er brettet sammen på en måte som kan gjøre det hele vanskelig å håndtere, og spesielt for en utrent hånd.
De mest geniale for nybegynneren er de vakuumpakkede som er delt opp i trekantformede snipper. Uansett lønner det seg å spørre de butikkansatte, de har mest sannsynlig god erfaring med disse produktene, og kan gi noen gode råd på veien.
Frys ned
Fordelen med filo- eller brickdeig er at den er så utrolig anvendelig, den kan både stekes i ovn, i panne og i frityr. Dessuten kan pakkene lages i stand i god tid forutsatt at ikke fyllet er for fuktig. Da vil nemlig deigen blir bløt og revne.
De ustekte pakkene kan dessuten fryses. Ta dem ut av fryseren en time før siste finish slik at du unngår å servere mat med varm sprø utside og kald kjerne.
Pakkene må ikke nødvendigvis serveres varme, de smaker himmelsk både lunkne og romtempererte. Derfor kan du fordele stekingen over et lengre tidsrom, men de bør helst nytes samme dag de stekes.
Rosé perfekt
Når noe er så godt, kan det med stort hell serveres enten som nødvendig magefyll på jentevorspielet eller som helaftens meny. Da trengs kun en stor bolle salat ved siden av, og god drikke selvsagt.
Siden pakkene inneholder så mange ulike typer fyll, både kjøtt, fisk og ost, og noen med litt vanskelige aromaer rent vinmessig, passer en rosévin aller best til. Villabella Bardolino Chiaretto Classico Organic 2014 (2231401) er en god og fyldig rosé. Den klarer seg utmerket gjennom hele måltidet enten det er et vorspiel eller helaften. Den sliter bittelite overfor pakkene med chèvre men noe annet er nesten ikke å vente.
Også boks
Hvis du synes det blir kjedelig med en og samme vin gjennom hele måltidet eller ønsker å by på både et rødt og hvitt alternativ, kan det være lurt med en vin i boks. Den hvite Nautico 2014 (2220106) og den røde Fabel Côtes du Rhône 2013 (19275) gjør sammen rent bord overfor våre velsmakende pakker. Den hvite fungerer aller best siden den tar alt på strak hånd, kanskje med unntak av chèvre-pakkene som jo alltid er en utfordring.
Den røde er saftig og deilig til pakkene med krydret lammekjøtt, både med og uten dip, samt til fetaostpakkene. Og så har den jo et riktig så nasjonalromantisk uttrykk som passer perfekt på 17. mai.
Den vanskelige chèvre har mer til felles med epleknyttene. Deres fellesnevner er en italiensk musserende vin, Santo Stefano Prosecco Dry (42419) . En forførende deilig vin som ikke bare passer til den avsluttende delen av måltidet, men godt kan serveres til laksepakkene. Hemmeligheten er at denne vinen har litt sødme som "brukes opp" i møtet med den tørre munnfølelsen chèvre gir, samtidig som sødmen balanserer akkurat de søte elementene både her og i epleknyttene.
Uventet til desserten
Hvis du velger å servere epleknyttene som en dessert med god vaniljeis til, for øvrig en sikker vinner, kan det være morsomt å velge et for de fleste uventet drikkefølge til. Nemlig en hetvin bestående av brennevin tilsatt juice. Kombinasjonen cognac og druejuice heter pineau des charentes, og Tiffon Pineau des Charentes (13771) er et godt alternativ som finnes i alle butikker. De lagrete cognacaromaene passer fint sammen med så vel eplekaken som vaniljeisen.
Brick fylt med laks
Fremgangsmåte
Skjær laksen i terninger a 1x1 cm. Knus hvitløken med litt salt og bland med soyasaus, ingefær og olje. Hell over lakseterningene. La stå i minst to timer. Ta laksen opp av marinaden og la dryppe av.
Varm smør i en panne og stek på begge sider til pent gyllen.
Server gjerne en dipsaus ved siden av.
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
81 POENG
Brick fylt med tunfisk
Fremgangsmåte
Stek i varm frityrolje til pakken blåser seg opp og blir pent gyllen. Ta opp og la dryppe av på et tørkepapir.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
84 POENG
-
81 POENG
Brick fylt med fetaost
Fremgangsmåte
Mos fetaosten med olje og sitronsaft. Bland inn persille. Smak til med salt og pepper.
Stek i varm frityrolje til pakken blåser seg opp og blir pent gyllen. Ta opp og la dryppe av på et tørkepapir.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
84 POENG
-
81 POENG
Brick fylt med krydret kjøttfyll
Fremgangsmåte
Varm olje i en kjele og fres løk og hvitløk ved svak varme til den blir myk. Ha i kjøttdeigen og skru opp varmen. Stek til kjøttet er jevnt brunet. Tilsett krydderet og bland godt. Fres videre en stund. Ha i persillen og sitronsaften. Smak til med salt og pepper.
Stek i varm frityrolje til pakken blåser seg opp og blir pent gyllen. Ta opp og la dryppe av på et tørkepapir.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
84 POENG
-
81 POENG
Brick fylt med chèvre
Fremgangsmåte
Varm oljen i en kjele og fres lett rosiner og pinjekjerner. Tilsett honning og ta av platen.
Pensle med pisket egg. Stek i ovnen ved 180 grader i 12 minutter til de er svakt gyllenbrune.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
85 POENG
Brick fylt med epler
Fremgangsmåte
Skrell eplene og kutt i terninger. Ha i en kjele og tilsett vann, smør, sukker, mandler og cognac. Kok opp og la småkoke til helt mørt. Mos og sett til avkjøling.
Pensle med smeltet smør. Stek i ovnen ved 180 grader i 12-14 minutter til de er svakt gyllenbrune. Dryss over melis. Server eventuelt med en kule vaniljeis.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG