Drikke
Hundrepoengsviner fra Spania

Hundrepoengsviner fra Spania

Disse rødvinene er heftige saker. Robert Parker gikk amok sist høst og ga noen av dem full pott.
Aase E. Jacobsen
24 April 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

16 prosent alkohol i en rødvin gjør meg litt fordomsfull. Men så mye alkohol er slett ikke uvanlig (det holder å nevne amarone) i dag. Likevel vet jeg av erfaring at det krever stor grad av dyktighet fra vinmakerens side for å få dette regnestykket til å gå i hop rent smaksmessig.

Trenger mye kraft i maten

Men det klarer Bodegas Alto Moncayo med bravur med sin Alto Moncayo Garnacha 2011 (11594). Den er svart som natten både i farge og duft. Assosiasjonene til ung portvin er klare. I munnen har den en enorm viskositet som holdes oppe av fin syrefriskhet og en besnærende kjøttfull frukt. Ettersmaken er lang og krydret.

Å finne matfølge til denne vinen er en litt større utfordring, men kjøtt som har tilbrakt ekstra lang tid i ovnen, er aldri feil. Heller ikke smakskraftige oster.

Hva med denne retten til

Den har en «lillebror», Alto Moncayo Veraton Garnacha 2010 (11595), som ikke bærer sine 15,5 prosent og fatpreget like godt, men som like fullt er en stor og konsentrert munnfull med god syre og store runde tanniner. En vin som trives sammen med hardt grillet, men fortsatt saftig rødt kjøtt.

Ufiltrert for ekstra trøkk

Begge vinene er laget av garnacha fra svært gamle vinstokker, de eldste ble plantet i 1910. Disse plantene gir svært lite frukt, bare en halv kilo hver. Men det de gir, sørger for en helt enorm smakskonsentrasjon og kraft.

Derfor er gamle vinstokker interessante

De ferdige vinene er i tillegg ufiltrerte hvilket gjør at de har med seg absolutt alt det opprinnelige fra da druene hang på vinstokkene. Derav den «oljeaktige» teksturen.

Alto Moncayo oppnådde kultstatus da Robert Parker ga vinen 100 poeng for årgangene 2007 og 2009 sist høst. Han er raus med poengene også for årgangen som er i salg i Norge samt for den noe hardere eikete vinen Veraton.

Kjølige årganger

Disse lavtytende vinstokkene vokser i et veldig skrint og mineralrikt jordsmonn med både jern, skifer og kalk. Området er Campo de Borja, noen mil sørøst for Rioja. Klimaet er derfor kontinentalt med kjølige netter, varme dager og lite nedbør. Både 2010 og 2011 var relativt sett kjølige årganger for området hvilket har bidratt til den friske og kjøttfulle fruktigheten.

 

Prøv også disse vinene fra Campo de Borja

Vinene er laget av en som er ekspert på nettopp slike forhold, den danskfødte vinmakeren Chris Ringland som har hatt stor suksess i Barossa Valley. Hans Three Rivers Shiraz 1996 ble belønnet med 100 poeng og nå har han altså gjort det igjen.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her