Historisk barolo

Denne baroloen bare må du sikre deg. Klar til å nytes men med et fint lagringspotensial. Og prisen er svært gunstig.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fire år gammel barolo er normalt et rent barnerov, men Ratti Barolo Marcenasco 2010 (30322) er både åpen og tilgjengelig med et stort aromaspekter, flott syre og fine tanniner, rik, saftig og krydret. Men det har fortsatt et langt liv foran seg. Nydelig til så vel grillet kjøtt som hjort eller and.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er signert Renato Ratti, en av pionerene for det moderne Piemonte. Den er da også laget i en semimoderne stil med bruk av barrique, men bare for 30 prosent av vinen. Druene avstilkes og uttrekkstiden under gjæringen er kort.

Viderefører filosofien
I dag er det sønnen Piero som er ansvarlig for vinfremstillingen, og han har videreført farens filosofi som innebærer å bevare mest mulig frukt gjennom kort uttrekkstid og hyppige "overpumpinger" samt ikke minst kortere fatlagring enn hva tradisjonen var frem til 60-tallet. Resultatet er også en mer tilgjengelig vin i ung alder.

Ratti investerte også verdifull tid i å tegne opp Barolo-kartet, med alle det cru-er. Ratti holder selv til i La Morra som er kjent for å gi en mer feminin barolostil enn eksempelvis Monforte, Serralunga og Castiglione di Falletto. Men altså uten at det går utover lagringspotensialet som jo er ett av barolos kjennetegn.

Historisk grunn
Rattis "standard"-barolo kommer fra virkelig historisk grunn. Allerede i romertiden var det kultivert aktivitet her, og vinmarkene har vært dyrket i uminnelige tider. Så tidlig som på 1100-tallet ble vinene fra Marcenascum omtalt, som vinen har hentet sitt navn fra. Det er altså ikke en enkeltvinmark, men en samling av flere som Ratti begynte å kjøpe opp i 1965. Barolo Marcenasco henter sine druer fra flere parseller innen dette underområdet i La Morra.

Marcenasco ligger i utkanten av La Morra, ved 1400-tallsklosteret i landsbyen Annunziata. Hjertet i dette området heter Conca, som er den mest solrike delen av Marcenasco, takket være formen som et amfiteater. Druene herfra gir en av Rattis toppviner, Marcenasco Conca. Og fra Rocche dell'Annunziata, altså ved klosteret, kommer den andre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

 

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skinkegrateng til middag kan alle lage
Dagens rett

Skinkegrateng til middag kan alle lage

En grateng rett fra ovnen er manges favoritt. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her