Godbiter i pollisten
Disse vinene kommer fra vinmarker midt i Atlanteren

Disse vinene kommer fra vinmarker midt i Atlanteren

Azorene er ikke hverdagskost, ei heller i form av vin, men disse to gir klar mersmak og ikke minst smak av hav og de unike vekstforholdene.
03 Juni 2020 - 13:45
 
 

Arinto dos Açores 2018 og Azores Vulcanico Branco 2018 er ja, takk begge-viner, for de er forskjellige samtidig som de har ulik kombinasjon av salt, røyk, deilig frukt, syrlighet og konsentrasjon. Ikke overraskende er dette perfekte alternativer til sommerens gode retter med sjømat, særlig skalldyr, også fra grillen.

De er begge veldig gode uttrykk for Azorenes vulkanske jordsmonn og den lokale vintradisjonen. Forskjellen på de to er druemiksen, den første er en ren arinto, som ikke er det samme som på fastlandet, men derimot «madeiradruen» sercial, og den siste har et innslag av verdelho, som er like sterkt knyttet til Portugals vinhistorie.

Årsaken er at vintradisjonen kom til Azorene etter at portugisiske erobrere stoppet her på vei vestover i 1427. I kjølvannet fulgte fransiskanske munker som sørget for at vinplantene de hadde meg seg i lasten ble plantet her, på samme måte som Madeira nærmere fastlandet. Og som etter hvert som tiden gikk, fikk Azorene en tilsvarende høy status for datidens populære vinstil, som var forsterket for å tåle den lange sjøtransporten.

Hvitvinsdruer dominerer og på Pico får de tykkere skall og mindre saft per drue enn på fastlandet i Portugal.

Her kan du lese mer om Madeiras viner

Sercial er den tørreste av «madeiradruene», og kjennetegnes av høy syre, mens verdelho gir normalt en halvtørr madeirastil. Verdelho bidrar med sitt høyere sukkerpotensial til å runde av sercial, og er på Azorene den mest utbredte druesorten.

Fra venstre: Paulo Machado, Filipe Rocha og Antonio Maçanita.

Bak disse vinene står Azores Wine Company og Antonio Maçanita som sammen med Filipe Rocha og Paulo Machado i 2014 bestemte seg for å revitalisere Azorenes en gang gloriøse vintradisjon. Alle tre har røtter på Azorene, og vintradisjonen det er snakk om er på Pico, en av de ni øyene som Azorene består av. Til tross for at Pico er Azorenes viktigste vinområde, har det slitt de siste årene. Bakgrunnen er at det vulkanske jordsmonnet er så utarmet, at det må få tilførsel fra andre øyer.

Catia Laranjo er ønolog og på samme måte som de tre partnerne er hun fra Azorene. Vinmakingen til Azores Wine Company er styrt av en såkalt minimum intervensjons-filisofi. Det betyr hele klaser som presses, naturlig klaring av mosten før gjæring.

Måten vinmarkene er plantet på, bidrar dessuten til ytterligere å holde utbyttet nede. To til seks planter settes sammen og beskyttes av steinmurer. Det er ikke bare det vulkanske jordsmonnet som gjør at Pico sammenlignes med Santorini, også det at vinmarkene er veldig utsatt for vær og vind og dermed også erosjon.

Den sterke vinden gjør at druene er små og har tykt skall, hvilket er egenskaper som er ettertraktet av dagens terroirdrevne vinmakere, men som for tradisjonelt orienterte vinbønder ikke gir store nok avlinger til at de er økonomisk drivbare. De fleste leverer derfor til kooperativet. 

Vinmarkene ligger mellom 50 og 300 meter fra det frådende havet, så saltmarineringen av druene er ikke til å unngå.

Med dette som bakteppe er prisen på de to vinene som nå er tilgjengelig i Norge, faktisk veldig lav.

Det sier seg selv at denne måten å vedlikeholde druedyrking på er svært kostnadskrevende. Likevel har trespannet tatt på seg den enorme oppgaven det er å gjenoppbygge Picos storhet. At Pico siden 2004 er en av 14 vinregioner på UNESCOs verdensarvliste, har gjort oppgaven ekstra viktig.

 

I denne filmen kan du studere dette unike landskapet og samtidig hilse på folkene bak

 

Med dette som bakteppe er prisen på de to vinene som nå er tilgjengelig i Norge, faktisk veldig lav. Også når du tar i betraktning at de er laget i en antall av 11-14.000 flasker. 

Målet er å renovere 100 hektar av disse vinmarkene, hvilket vil gjøre Azores Wine Company til den største private vinkjelleren på Azorene. I tillegg samarbeider de med 20 druedyrkere. Årlig produksjon er forventet å bli 150.000 flasker og inkluderer også andre lokale druesorter som den nesten utdødde terrantez do pico som antas å være helt unik for Pico, og som ikke samme DNA som andre terrantez-sorter, selv ikke den som har fått navn etter Azor-øya Terceira. Her ligger vinområdet Biscoitos som for å gjøre det hele ekstra forvirrende, nesten utelukkende har verdelho i sine vinmarker, og lager søte og sterkviner.

Den nye vinkjelleren til Azores Wine Company ligger i det dramatiske landskapet med Portugals høyeste fjell, vulkanen Monte Pico (2350 m) i bakgrunnen.

Syrefriskhet er imidlertid en felles egenskap for terrantez-druer, et forhold som underbygges av det vulkanske jordsmonnet. Men som utfordres av klimaet med små variasjoner mellom dag- og nattemperatur. Noen kilder hevder at terrantez de pico er i slekt med en svært sjelden sort kalt folgasao som er tillatt i Vinho Verde og andre at den nedkommer fra verdelho som var den første druen som kom til Azorene. 

Beliggenheten midt i Atlanteren ved 38. breddegrad gir et subtropisk klima med veldig jevn og behagelig temperatur gjennom døgnet og fra en årstid til neste.

Azores Wine Companys redningsaksjon for terrantez do pico foregå ikke alene på Pico, men også på San Miguel, som er den største øya i øygruppen, men som ikke har noe offisielt vinområde (IPR -  Indicacao de Proveniencia Regulamentada). Av druer herfra laget de sin første musserende vin i 2011. De satser også på rødvinsdruen saborinho, for øvrig den samme som negramoll på Madeira og Tenerife. Og på sikt vil de gjenskape hetvinen som gjorde Azorene legendarisk.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her