Castell'in Villa Chianti Classico 2015 koster fortsatt det samme og bare 40 kroner mer enn for 10 år siden.
Her kan du lese om min begeistring for vinen den gang
Og sammenligner du den med nettbutikker i andre land er polprisen veldig gunstig. Så det er ingen grunn til å sutre over at mulighetene til å handle (god) vin andre steder enn på polet er begrenset akkurat nå. Utvalget i Norge har aldri vært bedre, og det er fullt mulig å finne virkelig gode kjøp også basishyllene. Som denne vinen som har vært i basis i alle disse årene. I dag i de 62 største butikkene.
I det siste har det skjedd noe riktig så interessant med denne vinen, som det ikke er så lett å vite om før du smaker den. Flaskene du finner i polhyllene akkurat nå, er av et annet kaliber enn sist jeg smakte den. Det skyldes at produsentene har spart de beste dråpene til sist. Det har ingenting med korona å gjøre, men er bare rett og slett et resultat av denne helt spesielle kvinnens filosofi.
Bare navnet Coralia Pignatelli della Leonessa vekker nysgjerrigheten og sier at vi her har med noe spesielt å gjøre, og ja, hun bærer tittelen prinsesse, og hun er en velvoksen dame godt inn i åttiårene. Men det er først og fremst hennes filosofi i vinkjelleren som er interessant, i lys av område og tradisjon.
For denne vinen – som er hennes enkleste – tapper hun de første flaskene av en årgang fra fatene som viser seg å være de som åpner seg raskest. Hun blander sjelden eller aldri innholdet av fatene, hvilket ville være det vanlige, for at hver flaske fra en gitt årgang skulle oppleves lik. Nei da, denne prosessen fortsetter til hun kommer til fatene med de mest konsentrerte vinene, som er laget av druer fra de eldste vinplantene. Normalt er dette vin som andre produsenter ville bruke til sin riserva-vin, og hun lager en slik også, men den velges ut helt separat.
Og riservaen får alltid lenger tid i kjelleren, både i fatene og i flaske, siden det er vinen fra de aller mest strukturerte fatene. Den koster da også en del mer, i lys av det er Chianti Classico 2015 et usedvanlig gunstig vinkjøp.
Vinen du kan nyte nå, har ligget inntil 30 måneder i fat og litt kortere tid i flaske i kjelleren på eiendommen. Det har gjort at den ekstra kroppen vinen fikk med seg fra druematerialet, har fått tid på seg til å åpne seg mer inn mot en kjøttfull og moden kirsebærkarakter, godt bakket opp av fine slanke tanniner og god syre. En lekker matvin allerede og en vin som vil vise enda mer i årene framover.
Årsaken til denne stilen er måten vinen er laget på. En ting er at Coralia kun bruker en liten andel av druene fra eiendommens 54 hektar. Av totalt 100.000 flasker blir mesteparten til Chianti Classico, og rundt 15-18.000 flasker riserva samt Poggio delle Rose som er en enkeltvinmarksvin, og av den grunn er enda mer begrenset, men som finnes også i magnum.
En annen årsak er at hun alltid og det siden 1971, har laget vinen på en måte som i dag er veldig moderne, uten bruk av tilsetninger, ei heller selektert gjær.
Alle vinene modnes i store tradisjonelle fat på 45 til 80 hl som sørger for en langsom utvikling som forbereder vinen på et langt liv. Og disse vinene er derfor svært holdbare.
Nylig var en 48 år gammel riserva tilgjengelig i Norge - altså hennes aller første årgang.
Her kan du studere hvordan den smakte
Men for tiden er det følgende årganger av riserva som er å få tak i: 2013, 2011 (vanlig og magnum), 2010 og 2006 (magnum).
Samt ikke å forglemme en fabuløs vin santo - som alltid får i en egen mage.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....