Drikke
Her får du mye barolo for pengene

Her får du mye barolo for pengene

2011 har gitt Giovanni Rossos «enkleste» barolo ekstra mye smak. Og prisen er den samme gode.
Aase E. Jacobsen
15 April 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 (50492) er fortsatt veldig ung, men samtidig har den gode modenheten i 2011 bidratt til en vin med stor munnfølelse og innsmigrende frukt.

Uimotståelig

2011 regnes ikke på samme nivå når det kommer til lagringspotensial som syre- og tanninrike 2010 eller konsentrerte 2007, men har betydelig sjarm og er langt mer drikkevennlig.

Denne 2010-eren kan du dytte langt ned i kjelleren

Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2011 er derfor en lekkerbisken, men som den umiddelbare sjarmen til tross likevel er solid nok til å tåle mange år i kjelleren. Den har riktignok ikke en kork med en lengde som tilsier veldig lang lagring, men sannsynligheten for at vinen drikkes mens den er relativt ung er stor. Den er nemlig uimotståelig.

Kalkjordsmonnet gjør jobben

Rent praktisk er en miks av druer fra flere vinmarker med forskjellig eksponering, fra øst til vest. Det gjør at friskheten beholdes også i et varmt år som 2011. Spesielt takket være at nettene var kjølige selv i knallvarme august. Denne variasjonen er viktig for syreutviklingen i druene.

Det er også jordsmonnet som i Serralunga inneholder av mye kalk. Et gunstig forhold siden modningen tar lengre tid og den høye pH-en i jordsmonnet passer godt sammen med druer med naturlig potensial for høy syre, som jo er kjennetegnet for nebbiolo.

Les mer om jordsmonnet i Serralunga

2012 var også et varmt år, og fra dette året har Davide Rosso som er dagens sjef for denne familieeide vingården, to viner å by på. Begge er i

budsjettklassen: Giovanni Rosso Langhe Nebbiolo 2012 (12653) som er fyldig med krydder og kakaosødme og OMA Langhe Nebbiolo 2012 (18247) som er et samarbeid mellom Davide Rosso og vår alles kjære tv-kokk Ole Martin Alfsen. Og et litt mer delikat nebbiolouttrykk i den blomsteraktige stilen.

To ulike nebbiolouttrykk

Forskjellen på de to er at førstnevnte får druer fra det beste av Serralunga d'Alba (som Cerretta, Serra og Vigna Rionda) samt elementer som kommer fra produsentens nye vinmarker i Roddino (nabokommune sør for Serralunga, mest kjent for dolcetto).

Giovanni Rossos toppvin er som vanlig utsolgt

Og OMA-en er laget av druer fra eldre økologisk dyrkete vinplanter i Rabaja og Montestefano, to av Barbarescos aller beste cru-er.

At ikke disse kan kalles henholdsvi barolo eller barbaresco skyldes den kortere fatmodningstiden, samt at den første henter litt av druematerialt utenfor barologrensene. Men kvaliteten er altså svært høy og prisen særlig for OMA-en latterlig lav.

Barberakupp

Det er også Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2013 (49623) som er å få i et stort antall polutsalg og samtidig er et av de aller beste barberakjøpene.

Davide Rosso har introdusert økologiske dyrkingsmetoder og spontangjæring (druenes egne gjærsopper) samtidig som at vinene ikke filtreres før tapping for maksimal smak.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her