Godbiter i pollisten
Her får du en smak av virkelig stor vin

Her får du en smak av virkelig stor vin

Denne hvitvinen minner mye om store hvite Hermitage-viner, men med en helt annen tilnærming og ikke minst pris.
Aase E. Jacobsen
09 August 2017 - 13:45
 

Eric Texier St-Julien en St-Alban Vieille Marsanne 2015 er veldig aromatisk og floral med fin syre godt mineralavtrykk og masse stoff i avslutningen. Det er lett å kjenne igjen marsannedruen fra de store hvite Rhône-vinene som Hermitage, men her får du den servert på en annen måte. 

I denne vinen er det bare druene selv som snakker. Og med store ord selv uten å måtte kjøre alkoholkortet, for hvitviner fra Rhône har en tendens til å få høy alkohol, og bli litt tunge på labben. Druetypene som brukes er heller ikke de som er rikest på syre, og marsanne er aller «syresvakest». Når de i tillegg får opphold i (ny) eik, kan det fort blir for mye av det gode. 

Ingen svovel

Derfor er denne vinen et lite mesterverk, med sine 12,5 prosent alkohol. Syren er ganske lav sammenlignet med eksempelvis riesling, men på nivå med hvite burgundere. Og de trenger jo ikke overbevise om sin lagringsevne. Den er i framstilt dels ved hjelp av maceration carbonique-metoden som bidrar med stor fruktighet, dels med gjæring og skallkontakt i 250 liters amforaer og med en avsluttende modning i brukte større eikefat. Den har derfor svært dempete eiketoner. Det den derimot har er et lett oksidativt preg som ofte blir resultatet av en framstilling i amforaer uten bruk av svovel. Den er heller ikke filtrert for maksimal smak.

Den er imidlertid ikke identisk med produsentens usvovlete marsanne, L’Indigene Sulfureux Anahi. Jeg smakte 2010-årgangen på en naturvinmesse i 2011 og den var kjennetegnet av veldig god syrefriskhet og tydelig mineralkarakter.

Denne sammen med to røde usvovlete utgaver, er laget mer som et eksperiment av Eric Texier og sønnen Martin som også har begynt å lage sine egne viner fra Domaine de l’Amandier i St-Julien-en-St-Alban hvor altså vår vin kommer fra. Både Martin Texier som virker enda mer radikal i vinveien enn sin far, og St-Julien-en-St-Alban er navn vi garantert kommer til å høre mer om. 

St-Julien-en-St-Alban ligger helt nord i Sør-Rhône eller helt sør i Nord-Rhône, rett sør for Valence. Men på venstrebredden av elven. Det betyr rett utenfor appellasjonen St. Peray som er er en ren hvitvinsappellasjon med marsanne og roussanne som vokser i granitt eller kalkstein. Vår vin kommer fra en parsell med granitt. 

Gamle vinstokker er resepten

På den andre siden av Rhône ligger Brezeme som er en annen spesialitet fra Eric Texier. 

Her kan du lese mer om hvorfor Brezeme er så unik 

For det mest med syrah som her heter serine, men også hvitvin, i form av Eric Texier Brézème Roussanne 2014. En god vin med et fint druepreg, tydelig fedme, men også god syre og flott fruktkarakter. Druene kommer fra vinmarker med rullesteiner, ikke ulikt Châteauneuf-du-pape eller Crozes-Hermitage, men med kalkstein i bunnen. Det gir viner med ekstra god syre og konsentrasjon.   

Roussanne er generelt den syrligste av de to viktigste hvite Rhône-druene, men forskjellen er egentlig ganske liten. Begge druene gir aromatiske viner med innslag av blomster, bivoks/honning og gul frukt. Det som skaper forskjellene er vekstforholdene, jordsmonn og klima, og ikke minst alderen på vinstokkene. 

Eric Texier tryller også med en annen hvit drue fra dalen

For felles for alt Eric gjør er gamle vinstokker. Det ved siden av bidoynamiske metoder i vinmark og vinkjeller sikrer viner med god konsentrasjon og lagringsevne. 

Se alle Eric Texiers viner som er i salg her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her