Godbiter i pollisten
Her får du en smak av virkelig stor vin

Her får du en smak av virkelig stor vin

Denne hvitvinen minner mye om store hvite Hermitage-viner, men med en helt annen tilnærming og ikke minst pris.
Aase E. Jacobsen
09 August 2017 - 13:45
 

Eric Texier St-Julien en St-Alban Vieille Marsanne 2015 er veldig aromatisk og floral med fin syre godt mineralavtrykk og masse stoff i avslutningen. Det er lett å kjenne igjen marsannedruen fra de store hvite Rhône-vinene som Hermitage, men her får du den servert på en annen måte. 

I denne vinen er det bare druene selv som snakker. Og med store ord selv uten å måtte kjøre alkoholkortet, for hvitviner fra Rhône har en tendens til å få høy alkohol, og bli litt tunge på labben. Druetypene som brukes er heller ikke de som er rikest på syre, og marsanne er aller «syresvakest». Når de i tillegg får opphold i (ny) eik, kan det fort blir for mye av det gode. 

Ingen svovel

Derfor er denne vinen et lite mesterverk, med sine 12,5 prosent alkohol. Syren er ganske lav sammenlignet med eksempelvis riesling, men på nivå med hvite burgundere. Og de trenger jo ikke overbevise om sin lagringsevne. Den er i framstilt dels ved hjelp av maceration carbonique-metoden som bidrar med stor fruktighet, dels med gjæring og skallkontakt i 250 liters amforaer og med en avsluttende modning i brukte større eikefat. Den har derfor svært dempete eiketoner. Det den derimot har er et lett oksidativt preg som ofte blir resultatet av en framstilling i amforaer uten bruk av svovel. Den er heller ikke filtrert for maksimal smak.

Den er imidlertid ikke identisk med produsentens usvovlete marsanne, L’Indigene Sulfureux Anahi. Jeg smakte 2010-årgangen på en naturvinmesse i 2011 og den var kjennetegnet av veldig god syrefriskhet og tydelig mineralkarakter.

Denne sammen med to røde usvovlete utgaver, er laget mer som et eksperiment av Eric Texier og sønnen Martin som også har begynt å lage sine egne viner fra Domaine de l’Amandier i St-Julien-en-St-Alban hvor altså vår vin kommer fra. Både Martin Texier som virker enda mer radikal i vinveien enn sin far, og St-Julien-en-St-Alban er navn vi garantert kommer til å høre mer om. 

St-Julien-en-St-Alban ligger helt nord i Sør-Rhône eller helt sør i Nord-Rhône, rett sør for Valence. Men på venstrebredden av elven. Det betyr rett utenfor appellasjonen St. Peray som er er en ren hvitvinsappellasjon med marsanne og roussanne som vokser i granitt eller kalkstein. Vår vin kommer fra en parsell med granitt. 

Gamle vinstokker er resepten

På den andre siden av Rhône ligger Brezeme som er en annen spesialitet fra Eric Texier. 

Her kan du lese mer om hvorfor Brezeme er så unik 

For det mest med syrah som her heter serine, men også hvitvin, i form av Eric Texier Brézème Roussanne 2014. En god vin med et fint druepreg, tydelig fedme, men også god syre og flott fruktkarakter. Druene kommer fra vinmarker med rullesteiner, ikke ulikt Châteauneuf-du-pape eller Crozes-Hermitage, men med kalkstein i bunnen. Det gir viner med ekstra god syre og konsentrasjon.   

Roussanne er generelt den syrligste av de to viktigste hvite Rhône-druene, men forskjellen er egentlig ganske liten. Begge druene gir aromatiske viner med innslag av blomster, bivoks/honning og gul frukt. Det som skaper forskjellene er vekstforholdene, jordsmonn og klima, og ikke minst alderen på vinstokkene. 

Eric Texier tryller også med en annen hvit drue fra dalen

For felles for alt Eric gjør er gamle vinstokker. Det ved siden av bidoynamiske metoder i vinmark og vinkjeller sikrer viner med god konsentrasjon og lagringsevne. 

Se alle Eric Texiers viner som er i salg her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her