Godbiter i pollisten
Her får du en smak av ekte chianti classico

Her får du en smak av ekte chianti classico

Monterinaldi ligger midt i hjertet av Chianti Classico og deres tradisjonelle tilnærming gir viner som får deg til å drømme deg tilbake i tid.
Aase E. Jacobsen
02 September 2020 - 13:45

Da snakker vi om tiden før ny eik, moderne vinmaking og internasjonale investorer  gjorde sitt inntog i Toscana på 1980-tallet, og forandret det meste, mesteparten har vært av det gode. Noen ting er likevel fortsatt som det var, og Monterinaldi er en av produsentene som tviholder på tradisjonene. Kanskje er det derfor de har en skilpadde som logo?

 

Monterinaldi Chianti Classico Riserva 2016 en forholdsvis lang uttrekkstid på 18-25 dager som henter ut tilstrekkelig med tanniner for den påfølgende to år lange modningen. Den finner sted i fat på 500-750 liter, hvorav 10 prosent ny eik, men også 3000 liters fat som gir vinen en sakte utvikling. Det har også gitt en vin med finkalibrerte tanniner samt veldig god fruktkarakter, stort raffinement og kompleksitet. En vin som gir assosiasjoner til den største stjernen av alle i denne delen av Chianti Classico, som er Radda, nemlig Montevertine og deres Le Pergole Torte. Men altså til en helt annen pris og mye bedre tilgang.

 

Monterinaldi Chianti Classico 2016 på sin side har modnet i ett år før den finner veien til et vinglass, men bare en firedel i brukte fat på 500-750 liter, resten i betongtanker.

Dette sammen med at utvelgelsen av druene er en annen, til riserva-en er det bare de beste som inngår, har gitt en mer leskende stil for Chianti Classico med veldig god kirsebærkarakter. En transparent og svært tiltalende vin som viser hvor praktfullt sangiovese med litt tillegg av canaiolo fungerer sammen.

 

I september kommer det sågar påfyll av Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone 2016 som får druer fra en enkeltvinmark som er den høyestliggende og samtidig har eiendommens eldste sangioveseplanter. Det som også skiller den fra de andre er at den er enda mer tradisjonell, eller skal vi si trendy, i stilen, med kun bruk av sementtanker. Det har gitt en enda mer leskende og transparent karakter enn for riserva-en og med den ekstra konsentrasjonen som eldre vinplanter gjerne sørger for. Denne vinen lages i et antall av 3800 flasker, derfor er prisen veldig gunstig.

Skilpadden er symbolet for denne vingården.
Panoramaoversikt over eiendommen.
Galestro er det typiske kalk- og leirjordsmonnet i Toscana som hos Monterinaldi bare finnes i de lavere vinmarkene. Dette jordsmonnet gir mer farge, litt mindre syre, men også mer tanniner enn alberesejordsmonnet høyere i landskapet. Foto: 
Bennati er vinmaker for Monterinaldi.

Middelaldereiendommen Castello di Monterinaldi fra 1268 dekker i dag 55 hektar vinmarker, fordelt på 38 parseller. For det meste har vinmarkene jordsmonnet kalt alberese, som er kalkstein med mergel som er kalk og leire. Det vanligste i Toscana er galestro, som er mergel og leire. Dette jordsmonnet finnes mer i lavereliggende vinmarker, mens alberese er å finne høyere som hos Monterinaldi som ligger opp mot 500 høydemetre. Dette forholdet bidrar til viner som har høyere syre og lysere farge. En mer transparent og lagringsdyktig stil med andre ord. 

Siden 1961 eies Monterinaldi av en familie som har laget vin hele tiden, men som først for 10 år siden tappet vin under eget navn. Før det ble vinen solgt i bulk. I de senere tiår har sangiovese økt sin dominans for Chianti Classico DOCG. Men fortsatt dyrkes det på Monterinaldi et stort antall druesorter, både lokale og internasjonale.

Tradisjonelle betongtanker som brukes til gjæring og modning.
Dette kan tyde på at det blir amforamodning av viner fra Monterinaldi med tiden.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her