Godbiter i pollisten
Her får du en smak av ekte chianti classico

Her får du en smak av ekte chianti classico

Monterinaldi ligger midt i hjertet av Chianti Classico og deres tradisjonelle tilnærming gir viner som får deg til å drømme deg tilbake i tid.
Aase E. Jacobsen
02 September 2020 - 14:45

Da snakker vi om tiden før ny eik, moderne vinmaking og internasjonale investorer  gjorde sitt inntog i Toscana på 1980-tallet, og forandret det meste, mesteparten har vært av det gode. Noen ting er likevel fortsatt som det var, og Monterinaldi er en av produsentene som tviholder på tradisjonene. Kanskje er det derfor de har en skilpadde som logo?

 

Monterinaldi Chianti Classico Riserva 2016 en forholdsvis lang uttrekkstid på 18-25 dager som henter ut tilstrekkelig med tanniner for den påfølgende to år lange modningen. Den finner sted i fat på 500-750 liter, hvorav 10 prosent ny eik, men også 3000 liters fat som gir vinen en sakte utvikling. Det har også gitt en vin med finkalibrerte tanniner samt veldig god fruktkarakter, stort raffinement og kompleksitet. En vin som gir assosiasjoner til den største stjernen av alle i denne delen av Chianti Classico, som er Radda, nemlig Montevertine og deres Le Pergole Torte. Men altså til en helt annen pris og mye bedre tilgang.

 

Monterinaldi Chianti Classico 2016 på sin side har modnet i ett år før den finner veien til et vinglass, men bare en firedel i brukte fat på 500-750 liter, resten i betongtanker.

Dette sammen med at utvelgelsen av druene er en annen, til riserva-en er det bare de beste som inngår, har gitt en mer leskende stil for Chianti Classico med veldig god kirsebærkarakter. En transparent og svært tiltalende vin som viser hvor praktfullt sangiovese med litt tillegg av canaiolo fungerer sammen.

 

I september kommer det sågar påfyll av Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone 2016 som får druer fra en enkeltvinmark som er den høyestliggende og samtidig har eiendommens eldste sangioveseplanter. Det som også skiller den fra de andre er at den er enda mer tradisjonell, eller skal vi si trendy, i stilen, med kun bruk av sementtanker. Det har gitt en enda mer leskende og transparent karakter enn for riserva-en og med den ekstra konsentrasjonen som eldre vinplanter gjerne sørger for. Denne vinen lages i et antall av 3800 flasker, derfor er prisen veldig gunstig.

Skilpadden er symbolet for denne vingården.
Panoramaoversikt over eiendommen.
Galestro er det typiske kalk- og leirjordsmonnet i Toscana som hos Monterinaldi bare finnes i de lavere vinmarkene. Dette jordsmonnet gir mer farge, litt mindre syre, men også mer tanniner enn alberesejordsmonnet høyere i landskapet. Foto: 
Bennati er vinmaker for Monterinaldi.

Middelaldereiendommen Castello di Monterinaldi fra 1268 dekker i dag 55 hektar vinmarker, fordelt på 38 parseller. For det meste har vinmarkene jordsmonnet kalt alberese, som er kalkstein med mergel som er kalk og leire. Det vanligste i Toscana er galestro, som er mergel og leire. Dette jordsmonnet finnes mer i lavereliggende vinmarker, mens alberese er å finne høyere som hos Monterinaldi som ligger opp mot 500 høydemetre. Dette forholdet bidrar til viner som har høyere syre og lysere farge. En mer transparent og lagringsdyktig stil med andre ord. 

Siden 1961 eies Monterinaldi av en familie som har laget vin hele tiden, men som først for 10 år siden tappet vin under eget navn. Før det ble vinen solgt i bulk. I de senere tiår har sangiovese økt sin dominans for Chianti Classico DOCG. Men fortsatt dyrkes det på Monterinaldi et stort antall druesorter, både lokale og internasjonale.

Tradisjonelle betongtanker som brukes til gjæring og modning.
Dette kan tyde på at det blir amforamodning av viner fra Monterinaldi med tiden.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her