Godbiter i pollisten
Her får du ekstra vellagret bordeaux for en usedvanlig gunstig penge

Her får du ekstra vellagret bordeaux for en usedvanlig gunstig penge

33 år og fortsatt supersprek er denne Moulis-en-Médoc-vinen.
25 Mars 2020 - 13:45
 

Det er mulig du må være litt opp i åra for å få tårer i øynene av å smake Ch. Bel-Air Lagrave 1986. Det fikk jeg av ren sentimentalitet – det er også mulig at følelsene sitter løsere i disse koronatider. Men det er uansett svært lenge siden jeg smakte denne årgangen fra en såpass «ordinær» adresse. Folk på min alder ble flasket opp på «petits chateaux» fra slutten av 1970-tallet og utover. Det var rødviner fra de mindre prominente underappellasjonene i Bordeaux, som noen ganger bør på riktig god valuta for pengene, andre ganger ikke. Men en rimelig introduksjon til Bordeaux var de alltid.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Ch. Bel-Air Lagrave som nå ikke eksisterer lenger, men er slått sammen med Ch. Haut-Franquet, tilhører appellasjonen Moulis-en-Médoc, som ligger innenfor stripen med de klassifiserte landsbyene og slottene langs utløpet av elvene Garonne og Dordogne. Her ligger toppslottene på rekke og rad, fra Margaux i øst til St Estephe i vest.

Moulis er derfor en noe mer prominent adresse enn før nevnte småslott, også siden Médoc alltid har hatt en noe høyere anseelse enn eksempelvis de enorme områdene lenger øst hvor tettheten av «petits chateaux» er aller størst.

Bel-Air Lagrave/Haut-Franquet ligger for eksempel bare noen få kilometer fra Ch. Margaux og Ch. Palmer som jo koster mangfoldige ganger mer for siste årgang ut. Slottet deler adressen Grand Poujeaux med Ch. Chasse-Spleen som er mer sammenlignbar, men ligger høyere i pris for «fersk vare». Siden jeg ikke har smakt Bel-Air Lagrave som ung, og det ikke har vært mulig siden før 2000-tallet, er det vanskelig å sammenligne de to.

Hele beholdningen av vellagret vin fra denne eiendommen med 150 år lange tradisjoner, ble solgt til en negociant, og det er fra dette partiet at det formelig strømmer inn av 20-35 år gamle viner.

Oppvisning i klassisk stil

1986-utgaven er den fjerde som lanseres i Norge på ett år, først 1990, deretter 1985, så 1988 og 1986 og når de 700 flaskene som kom av den er tom, overtar 1994 som det skal være mye mer av.

Den er aromatisk i en klassisk retning med modne plommer og solbær, cedertre samt innslag av animalske toner. I munnen er den leskende og stofflig med fine slanke tanniner.

En veldig klassisk 25 år gammel Médoc fra en litt mindre solrik årgang enn 1986, derfor holder den 12,5 og ikke 13 prosent. Men den byr likevel på god konsentrasjon. Den er  like god å drikke nå, til lam, svin og vilt, som den byr på stor grad av pedagogikk for den vininteresserte. Den er nemlig et veldig godt eksempel på hvor godt viner herfra holder, selv fra mindre hypede årganger - som var normalen i Bordeaux fram til klimaendringene og nye grep i vinkjeller og vinmarker begynte å gjøre seg gjeldende. Altså mer soleksponering for druene, senere innhøstning, større ekstraksjon og mer bruk av ny eik.

Disse vinene som er laget i en tradisjonell stil med lang fatmodning og mindre andel nye fat, er ikke bare veldig gode uttrykk for de respektive årgangene, men også for en svunnen tid.   

Halvparten ble lagt til side

Så godt har Bel-Air Lagrave blitt mottatt, at den har kvalifisert seg til en plassering i basis, i de 62 største butikkene. Men siden vinen har samme varenummer uavhengig av årgang, og hyllene fylles opp kontinuerlig, er det ikke godt å vite hvilken årgang som står i hyllene på ditt pol. Ei heller om du velger å bestille vinen for levering til ditt pol. Men det som er sikkert, er at det er nok til alle, for når disse årgangene er utsolgt, kommer 1996 og 1997. Og fra mai kommer 1200 flasker av 1986 og 300 flasker av 1989 i magnum. Her er det bare å følge med.

D2 kalles Route des Chateaux med god grunn. Her med Pauillac i horisonten, Latour til høyre og Pichon-Longueville-Baron på venstre side av veien og Pichon-Longueville-Comtesse på høyre side.

At det finnes så mye gammel vin fra dette slottet, har en logisk forklaring. Og det er ikke at produksjonen er spesielt stor. Eiendommen er på bare ni hektar, så policyen om å holde tilbake viner i mange år er en forretningstradisjon som er så nedfelt i kulturen at den nærmest er hellig. Eieren er en av Médocs virkelig tradisjonsrike familier, Seguin-Bacquey-ene som har flere småslott i akkurat Moulis-en-Médoc. Alle i og rundt landsbyen Grand Poujeaux som kjennetegnes av å ligge på et platå med noen av de samme egenskapene som «gullstripa» - det vil si det tykke laget av grusjord, men også leire og litt kalkstein.

Unikt for Médoc

På etiketten til vinen står det Cru Bourgeois. Som fortjener en forklaring. Denne klassifiseringen ble innført i 1932 – samtidig med appellasjonssystemet – og Bel-Air Lagrave var med fra første stund. Men systemet ble gjenstand for en betydelig revisjon i 2010. Da ble det innført nye regler for hvilke eiendommer som kan bruke Cru Bourgeois, og listen revideres hvert femte år. I 2020 omfatter listen som gjelder for 2018- til 2022-årgangen, i alt 249 slott i én av åtte landsbyer i Médoc hvor Moulis er en av dem. Utvelgelsen gjøres blant inntil 260 eiendommer, ofte mindre og familieeide, som til sammen står for 40 prosent av produsert volum i Médoc. I 2020 er de utvalgte fordelt på tre nivåer: 14 Cru Bourgeois Exceptionnel, 56 Cru Bourgeois Supérieur og 179 Cru Bourgeois.

Her er alle de 249 slottene i 2020

Selve kvalifiseringen gjøres gjennom blindsmaking av fem årganger. For de to øverste nivåene er det ytterligere kvalifiseringsrunder. I tillegg stilles det krav om at eiendommen er i ferd med å sertifisere seg for Haute Valeur Environnementale som er en særfransk bærekraftordning. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her